Tinctura si siropul de nuci verzi

Luni, 06 Iunie 2011, ora 18:41
60193 citiri
Tinctura si siropul de nuci verzi

Se spune ca nucile verzi sunt bune pentru dulceata cam pana pe la jumatatea lunii iunie, cand este sarbatoarea Sanzienelor. Nucile pot fi verificate si cu acul. Daca varful acului intra usor in coaja, inca mai pot fi folosite.

Nu aruncati cojile de la nucile pe care le curatati pentru dulceata. Contin o adevarata farmacie, de pe urma careia e pacat sa nu profitati. Umpleti un borcan cu coji de nuca, fara sa le indesati, si turnati alcool alimentar, votca sau tuica de casa, cat sa le acopere. Infiletati borcanul si lasati-l la macerat 14 zile, apoi filtrati si pastrati tinctura astfel obtinuta la racoare, in sticle mici, inchise la culoare.

Umpleti o sticla sau un borcan cu coji proaspete de nuca si turnati gaz lampant. Lasati la macerat opt - zece zile, filtrati si pastrati lichidul departe de sursa de caldura si ferit de copii. Cu acest amestec se fac ungeri si frectii locale impotriva durerilor reumatice.

Uscati cojile de nuci verzi pentru iarna. Cand se sfarama intre degete, cojile pot fi depozitate in pungi de hartie si pastrate intr-un loc racoros si bine aerisit. Cojile pot fi folosite numai extern, la bai locale sau generale, pentru vopsirea parului, comprese pentru ten seboreic ori rani purulente sau infuzii pentru spalarea ranilor.

Tinctura se poate obtine si din nuci verzi. Se taie in patru 20 de nuci verzi, se acopera cu alcool alimentar si, dupa 14 zile, se filtreaza. Se pastreaza la rece, in sticle mici, de culoare inchisa.

Cine nu reuseste sa faca o tinctura din nuci verzi, toamna poate folosi cojile care invelesc nucile pana la maturitate, cu conditia ca acestea sa fie verzi si nepatate. Aceste coji sunt foarte bogate in iod si taninuri care au efecte antiinfectioase, depurative si stimulatoare ale activitatii tiroidei.

Cum se administreaza

Tinctura de nuci se administreaza, cate o lingura intr-o jumatate de pahar de apa, de trei ori pe zi, timp de cateva saptamani, in reumatism si guta, hipotiroidie, incontinenta urinara. Extern, tinctura poate fi folosita in spalarea si dezinfectarea ranilor, in gargara, spalari ale gurii in caz de afte sau rani provocate de extractii.

Nucile verzi pot fi folosite si la obtinerea unui sirop care se prepara extrem de simplu si repede. Se curatata o suta de nuci verzi, se taie in doua sau in patru, depinde de marime, si se pun intr-un borcan sau bidon de cinci litri. Deasupra se toarna un kilogram de zahar si se zbate bine vasul ca zaharul sa inveleasca toate nucile.

Vasul se pune in asa fel incat sa fie in bataia soarelui. In mai putin de 24 de ore se obtine siropul. Dupa extragere, peste nuci se mai poate turna o jumatate de kilogram de zahar si siropul obtinut se amesteca cu celalalt, din prima extractie.

Siropul astfel obtinut, produs suta la suta natural daca e preparat acasa, se poate pastra la frigider si se ia, la nevoie, dimineata, cate o lingura adultii si o lingurita copiii.

Pentru a obtine lichiorul de nuci, o bautura delicata cu o aroma deosebita, se amesteca sirop cu alcool, dupa preferinte, fiecare cat il vrea de tare ori parfumat.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez”. Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez”. Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#frunzele de nuc, #tinctura nuci verzi, #siropul de nuci , #sanatate