Uleiul de susan si gomasio

Duminica, 20 Martie 2011, ora 14:05
3729 citiri
Uleiul de susan si gomasio

Desi mici, semintele de susan sunt extrem de pretioase datorita compozitiei lor bogate in fibre, proteine, carbohidrati, minerale, precum calciu, fosfor, potasiu, magneziu, zinc, fier si sodiu si tocmai compozitiei bogate, uleiul de susan, obtinut prin presare la rece si filtrare, este un produs excelent pentru intretinerea pielii.

Acidul folic sau vitamina B9 care intra, de asemenea, in compozitia susanului este esential in formarea celulelor iar lecitina este un element valoros pentru sistemul nervos, endocrin si cardiovascular.

Uleiul de susan este un emolient excelent, calmant, antireumatic. Se aplica pe piele ca atare, nediluat sau in amestec. Protejeaza si infrumuseteaza pielea, intarziind procesul de imbatranire, o curata si-i reda supletea, sanatatea si stralucirea. Uleiul contine o substanta protectoare impotriva luminii fiind recomandat si ca ulei de plaja.

Aplicat in masaje, putin incalzit, uleiul de susan indeparteaza oboseala, calmeaza durerile reumatice si musculare, curata si infrumuseteaza pielea nou-nascutilor.

Datorita efectului fungic si bactericid, uleiul de susan presat la rece se foloseste in prevenirea si tratarea parodontozei si a aftelor bucale. Se recomanda, in fiecare seara, masaje ale zonei bolnave cu doua, trei picaturi de ulei, timp de macar trei luni.

Uleiul de susan se pastreaza la rece, ferit de lumina si caldura. Nu se recomanda persoanelor alergice la semintele de susan.

Gomasio este un condiment japonez a carui denumire provine din japoneza, goma - susan si shio - sare. Produsul se gaseste in supermarket-uri dar poate fi preparat foarte simplu si acasa.

Semintele de susan se pun intr-o tigaie si se prajesc la foc mic pana incep sa sara din tigaie. Se ia tigaia de pe foc, semintele se amesteca cu sarea si se macina. Se pastreaza timp de cateva luni in camara intr-un borcan cu capac sau o cutie metalica.

Proportia de sare se stabileste dupa gust: 10 grame sare, 90 de grame seminte de susan sau 30 de grame sare si 70 de grame seminte. Se recomanda ca sarea sa fie mare, grunjoasa si amestecul sa nu fie macinat pana la pulbere. Trebuie sa ramana aspectul de grunjos al semintelor.

Gomasio se poate folosi in orice mancare, in salata de cruditati, la preparatele de patiserie, presarat pe pui prajit sau peste, salata de vinete sau dovlecei ori in tocanita de cartofi. Gomasio inlocuieste sarea si da un gust deosebit mancarurilor peste care se presara.

Sa avem sanatate!

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#uleiuri esentiale, #ulei masline sanatate, #susan sare condiment , #sanatate