Uleiuri bune si uleiuri rele

Vineri, 12 Noiembrie 2010, ora 12:07
14997 citiri
Uleiuri bune si uleiuri rele
healthypopulation

Informatiile despre diferitele tipuri de grasimi consumabile incep sa fie din ce in ce mai cunoscute, iar oamenii sa isi dea seama de importanta includerii grasimilor sanatoase in alimentatie.

Asta inseamna, in principal, sa faca diferenta intre cele saturate (de regula cele care sunt solide in stare naturala si care sunt denumite si "rele"), cele nesaturate (sunt in stare lichida si nu se solidifica nici in frigider - acestea sunt "bune") si cele trans (adica grasimi hidrogenate - in special margarina, care sunt foarte rele pentru organism).

In ceea ce priveste uleiurile, unele aduc beneficii organismului, in timp ce altele ar trebui evitate pe cat posibil deoarece contin acizi grasi saturati si trans. Pentru a te ajuta sa faci alegerile potrivite, Askmen.com a facut o clasificare.

ULEIURI BUNE:

1. Uleiul de masline

Acesta este o sursa excelenta de acizi grasi esentiali si grasimi mononesaturate, ceea ce inseamna ca este foarte bun pentru mentinerea unei inimi sanatoase. Folosind des uleiul de masline in alimentatie vei ajuta la cresterea nivelului de antioxidanti din organism, care lupta cu radicalii liberi - factori care pot cauza diverse boli.

Cel mai bine este sa il consumi nepreparat termic, ci adaugat in mancaruri dupa ce au fost gatite (si s-au mai racit) si la salate.

2. Uleiul de cocos

Desi acesta contine grasimi saturate intr-un procentaj destul de ridicat, acestea sunt sub forma de trigliceride cu lant mediu, care sunt procesate de corp in mod diferit fata de alte grasimi saturate. Mai exact, organismul le foloseste imediat pentru energie, astfel ca nu au aceleasi riscuri de sanatate ca celelalte grasimi saturate.

Uleiul de cocos este bun si pentru prajeli deoarece are un punct de fumegare mai ridicat. De asemenea, poate fi consumat in stare naturala, mai ales ca are o aroma unica.

3. Uleiul de peste

Acesta contine acizi grasi omega-3 care ajuta, printre altele, la reducerea inflamatiilor. Uleiul de peste nu se foloseste insa la gatit deoarece se gaseste doar in cantitati mici, de regula in suplimente alimentare (in farmacii), dar poti beneficia de proprietatile lui bune si consumand peste gras, cum ar fi somon sau macrou.

4. Uleiul de canepa

Tipul acesta de ulei este o sursa esentiala de acizi grasi si are un raport de 3 la 1 intre acizii omega-6 si cei omega-3, ceea ce reprezinta exact formula de care are nevoie organismul pentru o functionare optima. In plus, acesta este bun in caz de eczeme, fiind des utilizat in produsele pentru ten.

Uleiul de canepa nu trebuie folosit insa la prajeli, fiind indicata utilizarea sa in stare naturala sau sub forma de suplimente.

5. Uleiul din samburi de struguri

Si acest tip de ulei, mai putin cunoscut, contine cantitati semnficative de acizi grasi esentiali, aproximativ 69% din grasime fiind acizi omega-6, iar 15% omega-8. Uleiul de samburi de struguri are si grasimi saturate, dar intr-o proportie atat de mica incat dezavantajele produse de acestea sunt depasite cu mult de beneficiile generale, semintele de struguri fiind bogate in polifenoli (gasiti si in vinul rosu), care sunt o forma de antioxidanti.

Acest ulei are cel mai ridicat punct de fumegare dintre toate tipurile, astfel ca este ideal pentru prajeli.

6. Uleiul de floarea-soarelui si cel de sofran

Acestea contin grasimi mononesaturate si polinesaturate, precum si acizi grasi omega-3. Uleiul de floarea-soarelui este de asemenea bogat in vitamina E. Ambele sunt bune pentru gatit, dar si pentru salate.

ULEIURI RELE:

1. Uleiul de palmier

Utilizat initial in industria alimentara, acesta a inceput sa apara si in magazine, pentru consumul casnic. Numai ca are un continut ridicat de grasimi saturate si de aceea ar trebui evitat. In cazul in care alegi sa il folosesti, cauta macar acel tip care are o nuanta mai rosiatica, ceea ce inseamna ca este mai putin procesat.

2. Uleiul partial hidrogenat de rapita

Uleiul simplu de rapita este bogat in grasimi sanatoase, insa atunci cand trece prin procesul hidrogenarii, chiar si partial, acesta devine nociv, deoarece se transforma in grasimi trans, care cresc riscul de boli coronariene.

De aceea, de fiecare data cand vezi pe lista de ingrediente a unui aliment si ulei partial hidrogenat de rapita, evita acel aliment. Acest tip de ulei este folosit si la preparatele fast-food sau la produsele de patiserie.

3. Uleiul din seminte de bumbac

Acesta contine acizi grasi buni, omega-6, in proportie de 50%, insa nu contine deloc acizi omega-3, iar acest lucru ar putea crea probleme de sanatate daca nu sunt consumate totodata si alimente bogate in omega-3. Mai mult, contine 24% grasimi saturate, iar de cele mai multe ori este partial sau total hidrogenat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#uleiuri consum, #uleiuri bune, #uleiuri rele, #uleiuri gatit, #uleiuri sanatate, #uleiuri sanatoase, #uleiuri periculoase , #sanatate