Unt sau margarina? Ce alegi dimineata?

Sambata, 27 Iunie 2009, ora 16:40
3787 citiri
Unt sau margarina? Ce alegi dimineata?
Foto: FamousChris

Decizia e destul de grea: gospodinele stiu ca margarina e cancerigena si ca untul creste colesterolul. Pana la urma, ce alegi sa pui pe paine dimineata?

In ceea ce priveste sanatatea inimii, margarina este de cele mai multe ori mai buna decat untul, pentru ca este facuta din uleiuri vegetale si nu creste nivelul de colesterol. Mai mult, este bogata in grasimi polisaturate si monosaturate, care ajuta chiar la reducerea colesterolului, informeaza Mayclinic. Untul, fiind un aliment produs din grasimi animale, creste colesterolul.

Exista mai multe tipuri de margarina: unele din ele sunt chiar mai daunatoare decat untul. O parte din ele sunt realizate prin hidrogenare, o metoda care le face sa aiba mai multe grasimi. De aceea margarina trebuie aleasa cu grija: trebuie sa contina mai putin de doua grame de grasimi saturate.

In ultima vreme, producatorii de margarina au inceput sa reduca din cantitatile de grasimi hidrogenate, realizand impactul negativ asupra sanatatii.

Margarina cauzeaza cancer? Grea intrebare - si nu se poate da un raspuns categoric. Margarina, ca multe alte alimente, a aparut ca un substitut ieftin pentru unt, produs natural si uneori cu gust mai placut decat margarina.

Studiile au aratat ca anumite grasimi, care sunt continute de margarina, ajuta la extinderea tumorilor canceroase. Insa asta nu echivaleaza cu cauza cancerului, arata Barry Groves, de la Second-Opinions.

Daca vrei sa ai un nivel de colesterol scazut si nu vrei sa renunti de tot la unt, poti sa optezi pentru unt cu continut redus de calorii si sa il consumi in cantitati reduse, doar atat cat sa dai gust mancarii. Adevarul este ca organismul are nevoie de grasimi ca sa supravietuiasca.

Indiferent daca alegi margarina sau untul, trebuie sa tii minte sa le consumi in cantitati reduse.

(L.S.)

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#unt margarina alegi , #sanatate