Vin caldurile. Cum combatem transpiratia?

Marti, 03 Mai 2011, ora 10:39
7233 citiri
Vin caldurile. Cum combatem transpiratia?

Din capul locului, trebuie spus ca transpiratia este un fenomen natural, iar eliminarea ei totala ar dauna sanatatii. Ceea ce deranjeaza este insa excesul de transpiratie, asa numita hiperhidroza.

Contra hiperhidrozei exista multe mijloace de lupta, unele simple, altele mai pretentioase sau costisitoare.

Totul incepe cu alimentatia

Cel mai simplu tratament este, conform presei ruse, regimul alimentar. Atat transpiratia, cat si mirosul neplacut emanat de aceasta sunt consecintele unor alimente picante: usturoi, ceapa, otet, ketchup, mustar, ardei, acrituri, bors.

Nu este un secret ca excesul de bauturi alcoolice provoaca o transpiratie abundenta, dar acelasi efect il are si excesul de bauturi racoritoare, cu continut mare de arome artificiale, conservanti, coloranti, potentializatori de arome, indulcitori.

Sunt ideale bauturile racoritoare preparate acasa din fruncte stoarse, cu suc de lamaie, cu adaos de apa plata si putin zahar. Apa carbogazoasa trebuie evitata.

Cum ne imbracam

Este indeobste cunoscut ca materialele sintetice provoaca traspiratia si ecraneaza evaporarea ei.

Daca pantofii din piele naturala de capra sunt scumpi, ar fi preferabil sa recurgem la incaltaminte din panza de in, bumbac sau canepa decat la materialele sintetice. Vara, nu trebuie evitate sandalele.

Lenjeria de corp din bumbac permite pielei sa respire nestingherita si sa absoarba cu usurinta transpiratia. Pentru restul imbracamintei, se recomanda, vara, tot materialele naturale. Materialele sintetice constituie un ecran.

Antiperspirantele

Am ajuns la un capitol delicat. De obicei, antiperspirantele contin si substante deodorante, care ar putea sa ne gaca sa gandim ca indepartarea transpiratiei nu mai este obligatorie, odata ce a fost eliminat mirosul neplacut.

Rolul antiperspirantelor este insa limitarea hiperhidrozei, prin actiunea sarurilor de aluminiu si zinc pe care le contin. Ele trebuie aplicate numai pe pielea recent spalata si uscata, iar aplicarea pe o piele transpirata dauneaza.

Daca transpiratia a inceput sa se produca, antiperspirantul blocheaza porii, in timp ce hiperhidroza (excesul de transpiratie) continua sa fie activa, afectand epiderma si chiar intretinand un mediu infections.

Ingrijirea picioarelor

Nu este un secret faptul ca picioarele sunt cele mai expuse transpiratiei. Exista pe piata numeroase produse cosmetice pentru ingrijirea acestei parti a corpului, incepand cu cremele, continuand cu substantele pulverizate, pudrele, lotiunile de tot felul.

Toate sunt bune, dar toate au acelasi dezavantaj comun: pentru cine umbla mult, protectia ramane de scurta durata. Operatia trebuie reluata de 2-3 ori pe zi.

Exista produse cosmetice mai costisitoare, care se aplica sub forma de crema, iar, dupa spalarea piciorului, asigura evitarea hiperhidrozei pe o durata de 10-12 zile.

Dezavantajul major este reactia alergica, foarte frecventa. In general, prospectele unor asemenea produse recomanda aplicarea unui strat subtire pe o portiune limitata a picorului si observarea comportarii epidermei.

Daca suporta, produsul poate fi folosit, dar si in acest caz, cu precautie. Daca pielea se irita, trebuie abandonat.

Procedeele naturiste

Procedeele naturiste sunt cunoscute din batrrani. Toate dau rezultate bune in timp, dar niciunul nu actioneaza spontan. Ele au avantajul ca ne scutesc de efectele secundare ale produselor chimice. Iata cateva:

- Infuzie din scoarta de stejar. Se marunteste 1100 g scoarta de stejar, se fierbe 15 minute intr-un litru de apa, se adauga 10 ml propolis, 400 ml alcool. Se face baie la picioare timp de 20 minute.

- Se fierbe timp de 20 minute un amestec format din 20 g radacina de gentiana si 60 g scoarta de stejar inr-un litru de apa. In jumatate din solutia fierbinte se cufunda picioarele timp de 20 minute, iar in cea de a doua jumatate, se cufunda dupa racire, tot 20 minute.

- Un amestec format din: frunze de salvie - 30 de grame, frunze de urzica - 30 g, iarba de veronica - 30 g. Se toarna 1,5 litri de apa clocotita, se lasa sa stea timp de doua ore. Se cufunda picioarele in infuzia calda timp de 15 minute, dupa care se imbraca un ciorap gros. Se aplica seara, iar a doua zi transpiratia piciorului nu mai deranjeaza.

O nota comuna pentru toate tratamentele naturiste este faptul ca trebuie aplicate repetat. O singura aplicatie nu da rezultate multumitoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#transpiratie, #combatere transpiratie, #transpiratie excesiva, #transpiratie naturist, #transpiratie picioare , #sanatate