Ziare.com

Vitamina B12 apara creierul de dementa senila

Miercuri, 10 Septembrie 2008, ora 07:12

   

Vitamina B12 apara creierul de dementa senila
O vitamina esentiala, care se gaseste in carne, peste si lapte ar putea ajuta la protejarea creierului.

Vitamina B12 ar putea ajuta la stoparea alterarii cerebrale, si se crede ca are capacitatea sa previna pierderea de memorie la persoanele in varsta, si instalarea dementei senile, potrivit cercetatorilor citati de The Independent.

Un studiu efectuat in cazul a 107 persoane cu varste intre 61 si 87 de ani a dus la concluzia ca cele cu un nivel scazut de vitamina B12 in sange au fost de 6 ori mai predispusi sa experimenteze imbatranirea cerebrala, comparativ cu cei care au prezentat un nivel ridicat de vitamina.

Anna Vogiatzoglou, de la Departamentul de phihologie, anatomie si genetica de la Universitatea din Oxford, care a condus acest studiu declara: ''Multi dintre factorii care afecteaza sanatatea mentala se crede ca sunt de necontrolat''.

''Studiul acesta sugereaza ca simpla ajustare a dietei si consumul de mai multa vitamina B12 din carne, peste, cereale sau lapte, poate ajuta la prevenirea imbatranirii cerebrale, si ne poate salva memoria''.

In studiul publicat in revista de neurologie de la Oxford, gradul pierderii de memorie a fost masurat la fiecare 5 ani.

Nici unul dintre cei implicati in studiu nu a experientat pierderi de memorie de la inceputul cercetarii si nici unul nu a avut carente de vitamina B12.

Participantii au fost supusi unor examene psihiatrice, tomografii, si teste de verificare a abilitatilor cognitive si de memorie. In plus, li s-a verificat nivelul de vitamina B12 din sange.

Rezultatele au dus la concluzia ca deteriorarea activitatii intelectuale a fost considerabil mai accentuata in cazul celor cu un nivel mai mic de vitamina B12.

Cercetatorii au atras atentia asupra necesitatii unei diete sanatoase, din care sa nu lipseasca vitamina B si antioxidantii. Laptele, cerealele integrale, dar si ficatul si crustaceele sunt bogate in vitamina B.

Cea mai sigura metoda de a reduce riscul aparitiei dementei senila este in opinia expertilor de la Oxford, miscarea, dieta, lipsa fumatului, si controalele medicale periodice, pentru verificarea tensiunii arteriale si a nivelului colesterolului.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8986 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor