Yoga, de la A la Z: Beneficii la care nu te-ai gandit pana acum

Luni, 20 Aprilie 2015, ora 15:55
14376 citiri
Yoga, de la A la Z: Beneficii la care nu te-ai gandit pana acum
Foto: Hotpod Yoga

Celor care practica yoga nu mai este nevoie sa le vorbim despre beneficiile unui corp flexibil, acest lucru se simte atat in timpul unei lectii, prin placerea si eliberarea pe care ti-o ofera posturile, iar apoi cand corpul se simte usor si viu, dar nu in ultimul rand in viata de zi cu zi prin usurinta de ati purta propriul corp si satisfactia de a avea amplitudine in miscari.

O parte dintre noi, cei norocosi, am primit in mod natural un corp flexibil, de care ne bucuram mai ales in copilarie si tinerete. Insa pentru cei mai multi oameni, mai ales pe masura ce inaintam in varsta, din cauza mai multor factori (stil de viata, postura incorecta, stres, exercitii fizice solicitante sau efectuate incorect etc.), corpul incepe sa devina mai greu si cumva mai, "stramt".

Motivele sunt legate fie de alinierea deficitara a oaselor, fie de rigidizarea tesutului conector (fascia), fie din cauza unor accidentari, fie din reflexele nervilor din muschi care actioneaza ca protectori importiva accidentarii - adica nu ne lasa sa mergem dincolo de anumite limite care ne-ar suprasolicita muschii.

Si atunci este foarte clar de ce dorim sa fim sau sa redevenim flexibili, pentru ca, pe langa beneficiile fiziologice si functionale, ne vom simti mult mai bine in propriul corp, explica pentru Ziare.com Mariana Dragan, instructor Hotpod Yoga.

Dobandirea flexibilitatii sau revenirea la un corp flexibil nu este un sport extrem, dimpotriva acest lucru este posibil pentru aproape oricine, insa cere disciplina si exercitiu constant.

In sport, cel de performanta, amator sau de intretinere, stretching-ul bine facut ca durata si corectitudine iti asigura flexibilitatea necesara. Yoga aduce beneficii suplimentare si te ajuta sa progresezi mai adanc si mai constient in cunoasterea, eliberarea si expansiunea corpului tau.

De altfel, tot mai multe discipline in care practica fizica este pe primul plan - precum baletul, dar si rugby-ul, polo-ul - incep sa introduca lectiile de yoga in antrenament.

Asadar, ce anume aduce yoga in plus prin abordarea flexibilitatii?

Aliniament

In asane (posturi yoga) se insista, mai ales in anumite ramuri yoga precum Iyengar, pe alinierea corecta a corpului, care faciliteaza o buna respiratie, functionare corecta a organelor, stimularea sistemului endocrin, detoxifierea.

Beneficiile practicilor Yoga pentru femei

Legatura corp-minte-emotii

Practica yoga, chiar si cea in care accentul este pe partea fizica, este una de constientizare a corpului, a emotiilor, de calmare a mintii si de armonizare a legaturii dintre acestea.

Vorbind de flexibilitate, practicand yoga nu faci doar sa intinzi muschii, ci esti prezent acolo, ceea ce te ajuta sa elimini tensiuni si la nivel mental, sa eliberezi emotii, dincolo de nivelul fizic.

Respiratie

In yoga respiratia este fundamentala, aceasta ghideaza si invaluie miscarile, aprofundeaza practica. In posturile pentru flexibilitate, chiar si de la prima ora simti cum iti aduci energie prin inspiratie si reusesti sa avansezi in postura sau relaxare prin expiratie.

Concentrare

Faci un singur lucru, cu toata atentia, toata intentia si dorinta de a-l face bine si de a-ti face bine - este cea mai buna metoda de a iesi din goana si graba si a face lucrurile bine. Este un bun exercitiu nu doar pe saltea, ci pe care il putem aduce in viata de zi cu zi.

Constientizare

Stare de prezenta sau constientizare deriva in mod natural din cele de mai sus - practic, respirand profund si corect, detensionand mintea si eliberand-o de ganduri te simti prezent si angajat in ceea ce faci, lucru care te ajuta in orice activitate, de altfel.

Yoga, de la A la Z: Opt beneficii asupra sanatatii

De ce este importanta caldura la o ora de yoga

Mai ales cand e vorba despre exercitii de flexibilitate, caldura asigura un mediu mai sigur pentru a aprofunda pozitiile, deoarece muschii primesc si din exterior impulsul de a se detensiona si a permite miscari ample.

De exemplu, Hotpod Yoga este primul studio de hot yoga din Romania si sedintele se practica intr-un mediu incalzit la 37 de grade Celsius (temperatura corpului), ceea ce ajuta la cresterea flexibilitatii, relaxand muschii si incheieturile si in acest fel prevenind accidentarile si nu in ultimul rand la pierderea in greutate.

Pozitii de yoga pentru o viata sexuala mai buna

Mariana Dragan, instructor Hotpod Yoga.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Beneficiile practicii yoga, #beneficii yoga, #beneficii yoga flexibilitate , #sanatate