Zece modalitati prin care "fentezi" atacul de cord

Miercuri, 08 Iulie 2009, ora 18:41
11397 citiri
Zece modalitati prin care "fentezi" atacul de cord
Foto: Arhiva

Evenimentele neplacute din viata noastra ne pot afecta foarte mult inima. Atacul de cord este cauza principala pentru decesele din SUA si din multe alte tari din lume, atat in cazul barbatilor, cat si in cazul femeilor.

Vestea buna este ca aceste atacuri pot fi prevenite. Citeste in continuare ce poti face pentru a evita sa faci un atac de cord, potrivit How Stuff Works.

Fa cat mai multe exercitii

Cand ridici greutati, muschii devin mai puternici si mai sanatosi. Inima este un muschi asa ca trebuie sa faci aceleasi lucruri si pentru ea. Doctorii recomanda sa faci de trei ori pe saptamana 30 de minute de exercitii cardiovasculare. Daca vrei sa ai o forma perfecta, poti face 30 de minute de exercitii zilnic.

Nu foarte multi oameni adora sa alerge sau sa mearga la sala de fitness, insa sunt lucruri esentiale pentru sanatatea ta. Poti alege sa joci tenis sau un sport in echipa, precum fotbalul. Daca acestea nu te satisfac poti inota. O alta modalitate pentru cateva minute de exercitii pe zi este iesitul la plimbare cu cainele. In acest fel fie ca vrei sau nu, trebuie sa te misti.

Dormi linistit

In zilele noastre avem nevoie de un somn linistit, insa de multe ori nu respectam acest lucru. Chiar daca variaza de la persoana la persoana, medicii recomanda 8 ore de somn pe noapte. Aproximativ 60% dintre adulti au probleme cu somnul si doar 37% dintre ei respecta norma de 8 ore de somn pe noapte.

Faptul ca dormi prea mult sau prea putin poate avea un efect negativ puternic asupra tensiunii arteriale. Oamenii de stiinta de la Harvard au facut un studiu pe 70.000 de femei cu varste cuprinse intre 45 si 65 de ani care nu sufereau de boli de inima. Studiul a durat zece ani, iar la sfarsit, statistica arata ca 934 de femei sufereau de boli cardiace coronariene, iar 271 au murit din aceasta cauza.

Femeile care dormeau mai putin de cinci ore pe noapte aveau sanse cu 40% mai ridicate sa aiba boli de inima, in comparatie cu cele care dormeau in jur de 8 ore. Femeile care dormeau mai mult de noua ore pe noapte prezentau sanse marite cu 37% de a face o boala de inima. Incercati sa respectati programul de somn pentru a-i face inimii o favoare.

Aspirina, buna de pus la inima

Pentru evitarea unui atac de cord se recomanda sa se ia o aspirina pe zi. Aspirina previne formarea chegurilor de sange in interiorul vaselor inimii. Insa foarte multi oameni nu tin cont si de recomandarile de a nu lua mai multe pastile pe zi si din aceasta cauza ajung la spital cu hemoragie interna.

Doza zilnica recomandata difera in functie de sexul pacientului, existand si persoane care nu trebuie sa ia aspirina. Daca va numarati printre persoanele care iau doza zilnica de aspirina, evitati consumul alcoolului, pentru a nu creste riscul unei hemoragii interne.

Redu coesterolul

Colesterolul este unul dintre cele mai rele lucruri pentru organism. Puteti evita sa aveti colesterolul marit prin renuntarea la fumat, trecerea la o dieta sanatoasa si exercitii fizice. Trebuie sa va faceti un control medical pentru a afla daca este nevoie sa urmezi un tratament special.

Fa ceva in legatura cu tensiunea

Foarte multi oameni aud de tensiune arteriala insa nu stiu ce inseamna. Tensiunea arteriala reprezinta forta cu care sangele apasa pe peretii arterelor prin care circula. Pentru a evita atacul de cord aveti grija sa aveti tensiunea arteriala mai mica.

Stresul te imbolnaveste

Sunteti constienti de faptul ca daca sunteti stresati veti avea probleme cu sanatatea? Stresul poate avea efecte negative asupra organismului, iar atacul de cord este unul dintre ele.

Oamenii de stiinta au aflat ca persoanele care au suferit un atac de cord si s-au intors intr-un mediu stresant de munca au suferit un alt doilea atac. Daca ai o viata stresanta, incearca sa te relaxezi pentru a nu-ti pune sanatatea intr-un mare pericol.

Pune deoparte tigara- definitiv

Renuntarea la fumat iti va aduce doar beneficii. Fiecare fumator este constient de faptul acesta nu este un lucru bun, problema este ca e foarte greu sa renunti. Este atat de dificil incat doua treimi din cei care incearca sa se lase de fumat nu reusesc.

Trebuie stiut insa ca fumatul este foarte daunator pentru sanatatea plamanilor, dar si pentru inima. Dioxidul de carbon inspirat este foarte nociv pentru inima.

Mai degraba sa previi decat sa tratezi

O idee noua este medicina preventiva, adica sa opresti o problema inainte sa apara. Medicul de familie iti poate da o multime de informatii despre bolile la care esti predispus. Departamentul de Sanatate si Servicii Umane recomanda ca incepand de la 18 ani sa verifici tensiunea arteriala la doi ani.

Aceste analize nu sunt foarte dureroase si nici nu dureaza foarte mult. Facand analizele in mod regulat poti afla din timp de o anumita boala si o poti trata.

Intereseaza-te de istoria medicala a familiei tale

Acest lucru nu este asa de usor precum cum suna. Unele familii sunt divortate si daca nu ai stat cu ambii parinti o sa iti fie greu sa intrebi lucruri personale o persoana cu care te-ai vazut foarte rar. Ai grija si depune o atentie marita oricarui detaliu care poate parea lipsit de importanta.

Straduieste-te sa mananci sanatos

Incearca sa ai o dieta cat mai sanatoasa. Daca vei manca foarte multe oua, grasimi, cartofi prajiti, slanina sau cheeseburgeri atunci inima ta o sa aiba o stare foarte proasta. Adoptarea unui regim alimentar echilibrat este cel mai bun lucru pe care il poti face pentru sanatatea ta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#prevenire atac cord, #exercitii cardiovasculare inima , #sanatate