Avort - vedete pro si contra: E ca libertatea de a te sinucide!

Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 12:02
21841 citiri

Avortul a reprezentat intotdeauna un subiect tabu pe care nu multi il trateaza cu sinceritate si nici cu importanta cuvenita. Totusi este ceva ce face parte din viata tuturor si ar trebui sa fie luat mult mai in serios. Si cum cu totii avem dreptul la o parere, am intrebat mai multe persoane publice de care parte a baricadei se afla: sunt de acord sau nu cu avortul?

Irina Schrotter considera ca legalitatea avortului este ceva firesc in secolul nostru, mai ales ca societatea actuala "nu permite intotdeauna unei femei sa pastreze o sarcina, mai ales pentru femeile foarte tinere, care nu au inca o cariera, care incearca sa isi construiasca un drum in viata".

Avortul pentru secolul XXI e o masura corecta

"Obligarea prin lege a pastrarii unei sarcini, cel putin la femeile foarte tinere, nu poate decat sa complice foarte multe vieti si sa le faca, cel putin in prima instanta, destul de dificile. Nu stiu daca copilul nascut in astfel de circumstante va avea intotdeauna parte de atentia si ingrijirea de care are nevoie.

Sunt si exceptii in care o sarcina, care a fost tinuta impotriva vointei mamei sau a parintilor, a generat lucruri pozitive in acea familie si pentru copilul nascut, dar cred ca e firesc sa lasam optiunea aceasta parintilor", a declarat designerul pentru Ziare.com.

Creatoarea de moda sustine, pe de alta parte, ca educatia din scoli conteaza foarte mult. Asta inseamna ca in afara de a fi prezentate mijloacele anticonceptionale este nevoie si de exemple cu "ceea ce se poate intampla unei femei dupa ce are o asemenea interventie, pentru ca aceste lucruri sa fie facute in totala cunostinta de cauza. Un avort poate genera ulterior si imposibilitatea de a duce o sarcina si asta este un lucru pe care nu multe fete, femei il cunosc si care poate aduce multa nefericire si neimpliniri in viata de adult a unei fete. Cel mai important este sa ne gandim sa educam tinerii in acest sens", a mai spus Schrotter.

Zoltan: Nu prea poti sa interzici cuiva sa se sinucida

Andras Zoltan, solistul trupei Sarmalele Reci, considera ca este un subiect mult prea personal, dar ca e vorba de libertatea fiecarui individ. Din punctul sau de vedere, discutia poate fi dusa la extrem, avortul putand fi comparat cu sinuciderea.

"E ca libertatea de a te sinucide. Cam tot asa e. Nu prea poti sa interzici cuiva sa se sinucida. E foarte greu. (...) Eu nu as face asa ceva. Nu te ucizi pe tine, iti ucizi un urmas si cam tot sinucidere este", ne-a spus Zoltan, mentionand ca avortul este practicat din cele mai vechi vremuri, ba chiar exista si literatura, beletristica, pe aceasta tema.

Solistul a precizat ca discutiile acestea sunt dificile, mai ales ca oamenii gasesc mereu scuze pentru a face o intrerupere de sarcina.

Pe de alta parte, Alin Oprea se pozitioneaza de ambele parti ale baricadei. "Sunt momente in care se justifica si momente in care nu", ne-a declarat cantaretul, mentionand faptul ca lipsa de educatie in privinta contraceptivelor nu reprezinta o scuza pentru intrerupearea de sarcina.

"Dar sunt momente in care se constata ca fatul are niste probleme si s-ar naste handicapat sau mama poate fi bolnava si nu mai poate naste. Moment in care avortul este iminent. Dar inainte de a ajunge aici trebuie sa invatam sa ne protejam, in cazul in care vrem sa nu mai avem copii. E o minima forma de educatie. Dar se pot intampla si accidente, in care sa iei toate masurile si sa ramai (insarcinata - n.red.) ", a continuat solistul trupei Talisman.

Ai facut avort? Dublu risc sa suferi de o boala mintala

In plus, Alin precizeaza ca educatia nu reprezinta numai o forma de a evita avortul, ci este importanta si pentru a te proteja de boli grave. Totusi, artistul crede ca nu numai scoala poate face ceva in acest sens, ci si parintii au un cuvant important de spus.

"Scoala trebuie sa aiba mai multa grija in educatia sexuala a copiilor, dar, pana la o anumita varsta, parintii trebuie sa fie mai aproape de copii. Nu poti sa ii lasi chiar asa, sa faca ce vor ei", a adaugat Oprea, amintind ca avortul trebuie reglementat in asa fel incat sa nu se mai ajunga la situatii tragice, ca pe vremea lui Nicolae Ceausescu, cand se faceau intreruperile de sarcina "cu adrelele".

Daca nu vrei sa ramai insarcinata, protejeaza-te!

Monica Tatoiu considera ca aceasta este problema fiecarei femei, pentru ca fiecare are dreptul sa decida ce sa faca cu trupul sau, precizand si ea ca totul tine de educatie.

"Nu avem dreptul sa ii aruncam (copiii - n.red.) in lumea asta fara sa fim siguri ca putem sa le oferim ceva, intr-o lume in care exista metode contraceptive, o gramada", a spus aceasta.

Am discutat cu Monica Tatoiu si despre cazurile fetitelor care raman insarcinate la varste foarte mici.

"Asta e foarte periculos. E vorba de educatie. Lipsa de educatie, dar si niste metode de coercitie. Fata care ramane gravida la zece ani provine dintr-o familie unde mama s-a tavalit cu nu stiu cine, ca un animal. Asta a vazut la mama ei. Solutia este educatia, dar si sa le ia copiii. Mai sunt si situatiile in care copiii sunt facuti in mod special pentru a primi bani", a continuat fosta directoare a Oriflame.

Tanara Analia Selis, mama a unei fetite si viitoare mamica a unui baietel, se declara si pro, dar si contra avort. Mai exact, daca ar fi sa se pronunte din punctul de vedere al unei mame care si-a dorit enorm ambele sarcini, Analia spune ca nu ar fi de acord cu aceasta practica.

Pe de alta parte, daca se gandeste la faptul ca multi copii sunt adusi pe lume pentru a fi trimisi la cersit, artista spune clar "da" avortului.

"Vezi peste tot copii pe strada, suferind de frig, de foame. Vezi femei pe strada care iti cer bani, cu copii in brate, in mijlocul frigului, si te gandesti la fetita ta de acasa, care se joaca, care are mancarica calda si te gandesti ca toti copii merita asa ceva.

Mi se rupe inima si imi vine sa plang cand ma gandesc cat de nedrepti sunt unii cand aduc pe lume copii si nu au ce sa le ofere. Decat sa ii invete sa cerseasca in strada. Atunci sunt PRO avort. Cred ca mai bine nu aduci un copil pe lume, daca acest copil o sa aiba parte de suferinte", ne-a spus Analia, precizand ca cei care aduc copii pe lume in acest fel contribuie la analfabetism si agresiuni pe strada.

Cantareata de opera Ozana Barabancea este vehementa: "Daca nu vrei sa ramai insarcinata, protejeaza-te!".

"Orice copil e o minune de la Dumnezeu. Daca ti-l daruieste, ajuta-l sa se nasca si Dumnezeu te va ajuta sa il cresti", ne-a mai spus artista.

Traistariu se pronunta pro avort

Mihai Traistariu s-a declarat pro avort, mentionand ca "nu e obligat nimeni sa tina un copil, daca nu si-l doreste".

Cantaretul aminteste de un episod din viata sa din urma cu opt ani, cand o tanara din Timisoara a sustinut ca a ramas insarcinata cu el.

"Acum opt ani de zile, o domnisoara din Timisoara pretindea ca are un copil cu mine. A urmat o intreaga ancheta si un mic scandal tv, in urma caruia fata a facut avort ca sa rezolve situatia", ne-a spus artistul, mentionand ca avortul a fost solutia pentru ca respectivul copil era nedorit.

Totusi, atunci cand nu este vorba de astfel de cazuri, Mihai se declara "un mare adept al pastrarii vietii. Si as face orice ca vietatile pamantului sa supravietuiasca".

"Sunt pentru acordul ambilor parteneri in a avea un copil si a-l creste (cel putin!) impreuna. In caz contrar, omul rezultat din partida de sex a doi inconstienti risca sa fie unul cu mari probleme emotionale, mentale si de integrare", ne-a spus si Mihai Margineanu, precizand ca avortul este o crima si ca cel mai bine este sa fie evitat folosind mijloacele contraceptive.

"Mai bine evitam greseala si folosim prezervativul, anticonceptionalele sau

aspirina (aspirina se tine strins intre genunchi femeii si-n acest fel ea nu ramine

gravida, dar risca sa ramina singura) ", a continuat artistul.

Ziare.com te invita la dezbatere si la vot: Sunteti de acord cu avortul din punct de vedere moral? Ar trebui el acceptat doar in cazuri de boala ale mamei sau fatului? Ar trebui sa fie legal doar in caz de viol sau daca mama are sub 18 ani?

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#vedete romanesti avort, #vedete pro contra avort, #avort romania , #sarcina