Ce factori afecteaza fertilitatea

Sambata, 27 Noiembrie 2010, ora 09:11
7304 citiri
Ce factori afecteaza fertilitatea

Desi in ultimele decenii medicina a progresat semnificativ in ceea ce priveste problemele de fertilitate, acestea afecteaza multe persoane, mai ales ca tehnicile de combatere a acestor probleme sunt destul de costisitoare, iar uneori nu exista nicio solutie, din pacate.

Infertilitatea este un termen general pentru incapacitatea de a concepe copii dupa un an in care cuplul a avut contacte sexuale de 2-3 ori pe saptamana, fara a folosi metode anticonceptionale. Pentru femeile care au pana in 30 de ani si probleme inexplicabile de fertilitate, unii doctori ar putea da un tratament numai dupa trei ani de incercari. Pentru cele care au peste 35 de ani insa, medicii pot oferi un tratament si dupa doar sase luni de incercari.

Infertilitatea are multe cauze care implica fie aparatul reproductiv al femeii, fie pe cel al barbatului, fie pe ale amandurora. Unii factori care cresc riscul acestor probleme pot fi controlati, in timp ce in privinta altora nu se poate face nimic.

Health.com iti arata care sunt factorii care afecteaza fertilitatea si cateva sfaturi.

A. Factori pe care nu ii poti controla

1. Varsta - rata infertilitatii creste proportional cu numarul anilor astfel: 7% la femeile care au intre 20 si 24 de ani, 9% la cele care au intre 25 si 29 de ani, 15% la femeile intre 30 si 34 de ani, 22% la cele intre 35 si 39 de ani si 29% la cele care au varste cuprinse intre 40 si 44 de ani.

2. Anomalii ale aparatului reproductiv prezente de la nastere (malformatii congenitale).

3. Expunerea la dietilstilbestrol inainte de nastere.

4. Endometrioza moderata sau severa (dezvoltarea tesuturilor endometriale, adica ale mucoasei uterului, in alta parte decat in acesta, cum ar fi pe ovare, trompele uterine, suprafata exterioara a uterului, pe intestine sau alte organe abdominale).

5. Expunere in trecut la niveluri ridicate de substante toxice din mediul inconjurator, la anumite droguri sau la cantitati mari de radiatii (inclusiv chiomioterapie pentru cancer).

6. O infectie in trecut cu o boala cu transmitere sexuala, cum ar fi gonoree sau chlamydia, care a afectat sistemul reproductiv.

B. Factori de risc pe care ii poti controla

1. Fumatul si consumul de marijuana, care reduc numarul spermatozoizilor (la barbati) si afecteaza fertilitatea la femei.

2. Consumul a mai mult de 2-4 bauturi alcoolice pe zi timp de mai multe luni, care scade fertilitatea la barbati si dauneaza lichidului seminal.

3. Cei care au contact sexual in fiecare zi in perioada de fertilitate a femeii, adica aproximativ la mijlocul ciclului menstrual, au mai multe sanse de a concepe un copil.

4. Ejacularea frecventa (zilnic adica) sau prea rara (o data la 10-14 zile) poate sa reduca numarul de spermatozoizi.

5. Cei care sunt supraponderali sau chiar obezi, fie ca sunt femei, fie ca sunt barbati, pot avea o fertilitate scazuta. Daca o femeie este supraponderala, chiar si o scadere mica in greutate poate stimula ovulatia. De aceea, este important sa mananci sanatos, sa ai o greutate cat mai aproape de cea normala si sa faci miscare fizica regulat.

6. Temperatura ridicata la nivelul scrotului (cauzele fiind indeosebi o baie prea fierbinte, febra, purtarea unei lenjerii intime neadecvate si chiar folosirea laptopului tinut in poala, dupa ultimele studii) dauneaza lichidului seminal.

7. Prea multe incercari de a concepe un copil, pe o perioada de luni sau ani, pot afecta atat spermatozoizii, cat si ovulatia.

8. Operatii chirurgicale de sterilizare cum ar fi vasectomia sau legarea trompelor uterine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#factori fertilitate, #factori risc fertilitate, #cauze infertilitate, #infertilitate , #sarcina