Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Inghetarea ovarelor, metoda pentru amanarea maternitatii

Luni, 16 Aprilie 2012, ora 13:37
6501 citiri
Inghetarea ovarelor, metoda pentru amanarea maternitatii
Foto: Arhiva

Femeile care doresc sa amane conceperea unui copil pot acum sa-si inghete ovarele, sa le pastreze si sa si le implanteze peste cativa ani, cand s-au hotarat ca este momentul sa ramana insarcinate.

Pana in prezent, doar cateva tari au "banci" de ovare, inclusiv Statele Unite, Danemarca si Belgia, urmand a fi deschisa una si in Marea Britanie. Deocamdata, 19 copii s-au nascut in urma acestei proceduri, relateaza Daily Mail.

Practic, femeile pana in 35 de ani, cand sunt cel mai fertile, pot preleva tesut ovarian, care este inghetat, iar, ulterior, reimplantat cand femeia respectiva doreste sa aiba un copil.

Expertii sustin ca aceasta procedura va deveni comuna, deoarece este mai eficienta decat fertilizarea in vitro sau inghetarea ovulelor. Procedura implica extragerea a aproximativ o treime din tesutul unuia din cele doua ovare, care, de obicei, contine 60.000 de ovule.

Acest testut este pastrat in nitrogen lichid, la temperaturi de minus 190 de grade Celsius, pana femeia respectiva sa hotaraste sa aiba copii, fiind reinserat in ovar.

Pana acum, aceasta procedura a fost utilizata de femeile afectate de cancer, care au dorit sa-si salveze tesutul ovarian de efectele negative ale chimioterapiei.

De asemenea, costurile sunt mai reduse decat alte metode. In Marea Britanie, costa intre 5.000 si 10.000 de lire sterline prelevarea si pastrarea tesutului, plus alte 6.000 de lire sterline pentru reimplantare.

In schimb, o singura runda de tratament pentru fertilizarea in vitro (care arareori da rezultate din prima incercare) costa 4.000 de lire sterline, iar, pentru inghetarea ovulelor, costul este de 5.000 de lire, plus cate 100 de lire in plus pentru fiecare ovul.

Totusi, unii medici sustin ca prelevarea tesutului ar putea impiedica femeile sa mai conceapa in mod natural.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#inghetare ovare, #amanare maternitate inghetare ovare , #sarcina