Proaspata mamica, la 66 de ani

Luni, 05 Martie 2012, ora 22:41
4911 citiri
Proaspata mamica, la 66 de ani
Foto: Le Matin

O femeie in varsta de 66 de ani, care a dat recent nastere la gemeni, devine cea mai in varsta mama din Elvetia.

Femeia a apelat la fecundare in vitro efectuata in Ucraina si a nascut prin cezariana la un spital din Coire (Elvetia). Ea isi va ingriji singura copiii gemeni.

Acest nou caz de mama la varsta inaintata starneste iarasi un val de controverse. Varsta mamei si faptul ca a dat nastere la gemeni au fost confirmate de purtatorul de cuvant al spitalului unde s-a efectuat cezariana. Astfel, s-a stabilit ca ea este cea mai in varsta mama din Elvetia, informeaza Le Matin.

Celibatara si de profesie pastor

Femeia, de profesie pastor intr-un sat cu 1.300 de locuitori, este descrisa in presa locala ca fiind o prezenta "placuta si discreta".

Celibatara, ea isi va ingriji singura copiii. Cei doi nou-nascuti, in varsta de doua saptamani, sunt inca in grija maternitatii. Infirmierele fusesera rugate de preotul spitalului sa o trateze cu delicatete, prin prisma sensibilitatii religioase si a varstei.

Fecundare in vitro in Ucraina

Pentru a-si indeplini dorinta de a fi mama, sexagenara a mers in Ucraina, unde donarea de ovocite este autorizata. In plus, nu exista limita de varsta pentru fecundarea in vitro, cum este, de exemplu, in Spania. In aceasta tara, nu se admite acest gen de procedura medicala la femeile care depasesc 50 de ani.

In Elvetia, chiar daca numai donarea de sperma este autorizata, se intalnesc tot mai des sarcinile la varste inaintate. In ultimii cinci ani, au nascut patru femei cu varsta peste 60 de ani.

"In general, exista o tendinta catre graviditatea la o varsta mai inaintata decat in trecut. Te simti tanar mai mult timp", a spus dr. Olivier Irion, director al sectiei de obstetrica si ginecologie de la Spitalul Universitar din Geneva.

Este rezonabil sa nasti la 66 de ani?

Exista tot mai multe femei care aleg sa-si construiasca o cariera sau sa-si refaca viata si de aceea dorinta de avea copii poate aparea si la varsta cand ar trebui sa fie bunici. Dar este indicat sa dai viata la o asemenea varsta inaintata? "Nu", a raspuns acelasi specialist. "Trebuie sa se tina cont de limitele naturii, de un anume bun simt. Aceste progrese medicale ar trebui sa fie utile mai ales femeilor tinere care se confrunta cu infertilitatea si menopauza precoce".

Pareri contradictorii

Multi dintre cei care si-au exprimat opiniile vizavi de cazul acestei femei, mama la 66 de ani, sustin vehement ca nu este deloc rezonabil sa fii mama la o asemenea varsta. Se poate numi chiar un act de egoism si iresponsabilitate.

In sprijinul proaspetei mame vine Dominique C., o alta femeie din Elvetia, care in 2010 a nascut o fetita la varsta de 64 de ani. "Ceea ce conteaza este iubirea pentru copil. Restul vine de la sine".

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#femeie batrana nascut Elvetia, #sarcina varsta inaintata, #sarcina femeie batrana , #sarcina