Sanatate la-ndemana cu dr. Diana Cocei: Ce analize trebuie sa faci inainte de a ramane insarcinata

Vineri, 21 August 2015, ora 14:00
7234 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. Diana Cocei: Ce analize trebuie sa faci inainte de a ramane insarcinata
Foto: Medical PR

Nasterea unui copil reprezinta un lucru minunat si trebuie pregatit ca atare. In lumea moderna in care traim, fiecare femeie isi poate alege momentul conceptiei si se poate pregati din timp pentru acesta.

In cele mai multe cazuri nu sunt necesare analize complicate, ci doar cateva care sa arate starea de sanatate a viitoarei mame si faptul ca ea poate da nastere unui copil sanatos.

Dr. Diana Cocei, medic primar obstetrica-ginecologie, explica pentru Ziare.com, ce analize trebuie efectuate inainte ca o femeie sa ramana insarcinata:

Hemoleucograma - care poate depista o eventuala anemie ce trebuie investigata si tratata inainte de sarcina.

Sanatate la-ndemana: Testele care iti arata cat esti de fertil

Grupa de sange si Rh-ul - pentru a avea informatii despre posibilitatea aparitiei incompatibilitatii de grup sangvin sau de Rh intre mama si fat. Pentru aceasta, daca mama are RH negativ sau are grupa se sange "0", trebuie testat si partenerul.

Glicemia - pentru depistarea unui eventual diabet zaharat, afectiune care necesita o anumita conduita in urmarirea sarcinii.

Probe hepatice si renale - pentru aprecierea starii generale de sanatate.

Complexul TORCH - care cuprinde testarea unor virusuri si a unor paraziti care au potential malformativ asupra fatului: rubeola, toxoplasma, citomegalovirus, herpes virus, listeria.

Testul Babes-Papanicolau - analiza care trebuie efectuata cel putin o data pe an de catre orice femeie, pentru preventia cancerului de col uterin, nu numai cand aceasta se pregateste sa devina mama.

Examenul de secretii vaginale si cultura de col - care sa excluda prezenta unor germeni ce pot impiedica conceptia sau pot determina avort spontan sau nastere prematura.

Serologia - adica testarea pentru hepatita B, hepatita C, HIV si sifilis, analize care trebuie efectuate de ambii parteneri.

Sanatate la-ndemana: Ce trebuie sa stii despre endometrioza si cum se trateaza

Exista cazuri in care aceste analize nu sunt suficiente. Medicul ginecolog va stabili, in functie de antecedentele personale sau familiale (heredo-colaterale) ale fiecarei paciente in parte, daca exista anumite riscuri specifice si analizele ce trebuie efectuate pentru depistarea acestor riscuri.

Dr. Diana COCEI

Medic primar obstetrica-ginecologie, Embriolog senior in cadrul Columna Medical Center

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#analize femeie inainte sarcina, #analize femeie sarcina, #analize femei copil , #sarcina