Zeci de mii de fete raman insarcinate prea devreme. Ce e de facut? - Interviu (II)

Duminica, 18 Martie 2012, ora 12:19
9671 citiri
Zeci de mii de fete raman insarcinate prea devreme. Ce e de facut? - Interviu (II)
Foto: Kanal D

Luiza Udrea, psihoterapeut si moderator al emisiunii "Mama din intamplare", a vorbit in prima parte a interviului acordat Ziare.com despre momentele oportune pentru a discuta cu copiii despre sex, dar si despre riscurile pe care le presupune.

Am discutat cu psihoterapeutul si despre tinerele romance care se trezesc peste noapte ca vor fi mame si intr-un moment de panica pot lua o alegere gresita care sa le afecteze intreaga viata.

Zeci de mii de fete raman insarcinate prea devreme. Ce e de facut? - Interviu Ziare.com (I)

Luiza Udrea ne-a vorbit si despre cele mai emotionante cazuri pe care le-a intalnit in cadrul emisiunii pe care o modereaza.

Din experienta dumneavoastra, aceste fete provin din familii dezorganizate?

Da, provin din familii dezorganizate cel putin emotional. Poate ca aparent familiile sunt intregi si privind din afara ai putea spune ca se incadreaza in normalitatea familiala. Insa, emotional, aceste familii sunt grav afectate, au uitat sa comunice deschis si sanatos, sa isi ofere atentie si grija. Am intalnit cazuri in care parintii erau atat de preocupati de cariera sau de castigarea zilei de maine incat copilul a ajuns sa fie un "accesoriu" prin casa. Trec pe langa copil, il privesc, dar doar fugitiv, nu exista apropiere reala autentica.

Ma gandeam chiar ca exista in astfel de familii un fel de "orbire", astfel incat sa fie posibil sa stai intr-o garsoniera, iar propria fiica sa fie insarcinata, sa poarte sarcina 9 luni, iar parintii sa nu stie. Am avut un astfel de caz prezentat in sezonul trecut al emisiunii "Mama din intamplare", in care Gabriela (o tanara insarcinata - n.red) si-a sunat parintii de la spital sa ii anunte ca naste, iar acestia au suferit un real soc pentru ca nici macar nu stiau ca este insarcinata. Este vorba despre o patologie familiala derivata din lipsa de contact afectiv si comunicational consistent.

Cate minore raman insarcinate anual in Romania?

Conform ultimelor statistici, sunt aproximativ 30.000 de cazuri de minore insarcinate anual. (Exceptand etnia rroma. Fac aceasta precizare - departe de mine gandul de discriminare - intrucat, asa cum este bine cunoscut, ei au alte traditii relationale si cutume privind viata de cuplu).

Cate fac avort si cate il pastreaza pentru a-l creste?

Din observatia empirica si din dialogul cu medicii cu care am intrat in contact de-a lungul timpului rata fetelor minore care fac avort este foarte mare. Daca depisteaza sarcina in primele 3 luni, majoritatea opteaza pentru avort, mai mult de 80%. Un fapt asupra caruia ar fi bine sa ne gandim cu totii este acela in care multe dintre tinere sunt fortate de catre parinti sa faca intrerupere de sarcina si asimileaza experienta ca fiind extrem de dificil de gestionat.

Dar cat la suta dintre ele realizeaza greseala facuta si se comporta exemplar cu micutii lor?

Daca tinerele au suport de la familie, isi dezvolta instinctul matern cu usurinta. Important este ca parintii sa inteleaga ca este necesar sa le impulsioneze pe tinere sa se apropie de copil, sa alapteze, sa il tina la piept, sa ii vorbeasca, sa se joace cu el, sa il ingrijeasca. Este nevoie ca parintii sa o ajute pe tanara sa isi asume noul statut de mamica, sa descopere responsabilitatile si bucuriile asociate.

Ce viitor credeti ca au copiii ai caror mame sunt la randul lor niste copii?

In primul rand, nu cred ca este corect sa functionam cu prejudecati si ar fi bine sa avem incredere ca indiferent de varsta mamicii, copilul poate avea o dezvoltare foarte buna. Totul depinde de grija oferita micutului, de afectiune, de stabilitatea mamei si de acceptarea familiei. Cateodata, daca tanara mamica ajunge sa fie echilibrata, apropierea de varsta dintre mama si copil poate fi un avantaj.

Cum stam comparativ cu alte tari in ceea ce priveste numarul minorelor insarcinate?

Situatia este tragica in raport cu alte tari vestice. Lipsa de informatie privind contraceptia si educatia sexuala inexistenta sau tratata necorespunzator in famile si in scoala contribuie la incidenta ridicata a cazurilor de minore insarcinate.

Exista o organizatie, un loc, in care minorele insarcinate pot merge sa ceara ajutor, in cazul in care stiu ca vestea nu ar fi deloc binevenita in familie si chiar le-ar pune in pericol?

Aceste tinere pot apela la Directia de Protectie a Copilului din raza lor zonala, la Centrele Maternale existente in fiecare oras sau daca sunt supuse abuzurilor, amenintarilor, comportamentelor violente pot apela la Centrele Contra Violentei Domestice care ofera protectie pentru copil si mamica.

In alte tari, educatia sexuala se regaseste in programa scolara. Credeti ca s-ar impune si la noi? De la ce varsta?

In mod cert educatia sexuala este necesara in programa scolara. Inca din clasele primare este indicat ca fiecare copil sa aiba acces la informatie gradata si adaptata nivelului de varsta. Consider ca un rol important il are consilierul scolar care poate oferi in plus informatii individualizate. Tinerii au nevoie de accesul la dialog privat despre subiecte pe care poate nu le pot discuta in public, de fata cu toti colegii. Studiile arata ca, in Olanda, unde educatia sexuala este bine implementata in sistemul de educatie, tinerii isi incep viata sexuala mai tarziu si sunt putine cazuri de sarcini "din intamplare".

In Marea Britanie, unde educatia sexuala este mai putin dezvoltata si organizata, tinerii stiu mai putine in teorie, dar si-au inceput viata sexuala si nu prea cunosc riscurile sexului neprotejat. Au multe informatii asimilate trunchiat, distorsionate, aflate "dupa ureche". Este periculos ca tinerii sa descopere gresit si pe ascuns implicatiile actului sexual; benefic pentru ei este sa aiba acces direct si deschis la informatie.

Care a fost cel mai emotionant caz pe care l-ati avut la "Mama din intamplare"? Ne puteti vorbi putin despre el?

Fiecare caz pe care l-am avut a fost o provocare si fiecare familie a avut o poveste impresionanta, care m-a atins emotional si m-a determinat sa ma implic cu tot sufletul. Cel mai impresionant a fost pentru mine cazul Natasei, de la Targul Jiu pentru ca gravitatea situatiei a fost una insemnata.

O tanara buna, calma, rabdatoare, afectuoasa si cu o putere interioara remarcabila, dar abandonata si respinsa de toti cei dragi, de toti aceia care ii puteau fi aproape, dar care au refuzat vehement sa o sprijine. Natasa a stat intr-un centru maternal pe durata sarcinii, plangand si suferind din pricina lipsei sustinerii din partea mamei ori tatalui ei. Si cu toate acestea avea o lumina in ochi si speranta a ajutat-o sa mearga mai departe. Acum, dupa jumatate de an de la intalnirea noastra, s-a indragostit de un tanar cu care locuieste in prezent, care i-a adoptat fetita si o creste ca si cum ar fi propria fiica, iar viitorul ei pare sa se insenineze.

Care a fost cel mai dureros moment pe care l-ati trait de cand prezentati "Mama din intamplare"?

Dureros este de fiecare data prima zi in care cunosc familia si gasesc conflicte aprinse si furie si respingere intre oameni care au uitat ca de fapt se iubesc. Imi e greu sa vad copilasii uitati intr-un colt de camera pentru ca adultii sunt prea preocupati sa se certe, sa isi duca luptele de orgolii si incapatanare.

Ma doare sa le vad pe tinerele mamici abatute, coplesite de tristete, singure si debusolate in loc sa le gasesc bucurandu-se si zambind alaturi de micuta minune pe care o tin in brate.

Dar toata aceasta durere se transforma in puterea de a le sustine pe tinere si in forta de a crede in mai bine si de a le insufla tuturor dorinta de schimbare pozitiva.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#minore romance avorturi, #minore romance insarcinate , #sarcina