Ce nu stii despre slabit

Miercuri, 14 Iulie 2010, ora 12:07
4094 citiri
Ce nu stii despre slabit
Foto: Rd

Slabitul si mentinerea greutatii sunt unele dintre cele mai mari preocupari ale unei categorii destul de largi de oameni.

Cu ajutorul celor mai recente studii, ale celor mai buni specialisti in obezitate, legate de experientele de viata ale unor barbati si femei care s-au straduit din rasputeri sa invinga kilogramele in plus, rd.com a evidentiat cateva dintre cele mai importante concluzii.

1. Genele chiar conteaza

In urma unor cercetari care au durat mai multi ani s-a descoperit ca o anumita gena (numita FTO) joaca un rol major in aparitia obezitatii si a supraponderalitatii.

Persoanele care au aceste gene sunt cu 40% mai predispuse sa faca diabet si cu 60% de a ajunge obeze.

In prezent insa, specialistii estimeaza ca ar putea fi chiar si o suta de gene care sa fie asociate cu obezitatea, insa cu un impact mult mai mic comparativ cu FTO. Cu toate acestea, vestea buna este ca pana si genele pot fi invinse, printr-o dieta echilibrata si un regim aproape permanent de exercitii fizice.

2. Unii oameni au mai multe celule adipoase

Potrivit studiilor, unele persoane au de doua ori mai multe celule adipoase decat altele. Numarul acestor celule se modifica pana aproximativ in jurul adolescentei.

Dupa aceasta perioada el ramane constant, schimbandu-se doar cantitatea de grasime stocata in celule in functie de fluctuatiile de greutate. Cel mai probabil, cei care au mai multe celule adipoase au avut parte de un moment de aparitie a acestora mai timpuriu, cam pe la doi ani.

3. Metabolismul se poate schimba

O cercetare efectuata in cadrul University Central Hospital din Helsinki a demonstrat ca celulele adipoase sufera schimbari metabolice care ingreuneaza arderea grasimii. Studiul a fost realizat pe mai multe perechi de gemeni in care unul era slab, iar altul gras.

Coordonatorul analizei este de parere ca o greutate in plus mai mare de cinci kilograme aduce dupa sine un cerc vicios: cu cat castigi apoi mai mult in numarul de kilograme cu atat este mai greu sa le dai jos. Chiar si in aceasta situatie insa, exercitiile fizice facute in mod regulat reprezinta cheia pentru a lupta contra metabolismului.

4. Stresul te ingrasa

Aparitia stresului stimuleaza poftele pentru carbohidrati si face ca acestea sa fie mai greu de stapanit, ducandu-ne la consumarea unor portii excesive. Cel mai bun remediu este sa iti faci timp pentru activitati care sa atenueze stresul, cum ar fi yoga sau momente frumoase petrecute in familie. Trebuie sa fii constient ca, daca nu te lupti cu aceste emotii negative, apar si efecte ale acestora in organism.

5. Alimentatia nesanatoasa afecteaza fatul

Din ce in ce mai multe studii releva ca, la fel ca si tigarile sau alcoolul, alimentele bogate in zaharuri si grasimi sunt daunatoare fatului. De aceea, foarte important de retinut pentru viitoarele mame este ca ar trebui sa se straduiasca sa consume hrana cat se poate de sanatoasa, cel putin in timpul sarcinii.

6. Lipsa somnului ingrasa

Persoanele care nu dorm sapte-opt ore pe noapte sunt mai predispuse la a manca mai mult deoarece balanta hormonilor responsabili cu senzatia de satietate (leptina), respectiv cu foamea (grelina) se dezechilibreaza. Prin urmare, din cauza lipsei de somn putem avea impresia ca ne este foame chiar si atunci cand nu simtim aceasta senzatie.

7. Greutatea partenerului conteaza

Cand faci parte dintr-un cuplu, ingrasatul sau slabitul pot fi contagioase. O analiza publicata in New England Journal of Medicine demonstreaza ca daca unul din parteneri este obez, celalalt este mai predispus cu 37% sa ajunga la fel. Totodata, vointa de a da jos din kilograme poate fi luata drept exemplu si il poate stimula si pe cel de langa tine, chiar si in relatiile de tip copil-parinte.

8. Si adenovirusii pot ingrasa

Adenovirusii sunt responsabili cu declansarea mai multor afectiuni, respiratorii sau gastrointestinale. Legatura dintre acestia si cresterea in greutate a fost descoperita de catre o echipa de specialisti din cadrul Universitatii Wisconsin, adenovirusii determinand marirea cantitatii de grasime din celulele adipoase.

9. Dulciurile creeaza dependenta

Desi alimentele nu pot crea o dependenta atat de grava precum cea cauzata de droguri sau alcool, studiile au scos in evidenta existenta unor similitudini. Atunci cand unor persoane care au facut voluntariat intr-o cercetare li s-au aratat anumite produse alimentare despre care spusesera ca le plac foarte mult, in creier s-a activat aceeasi zona in care este perceput si efectul drogurilor.

Specialistii cred ca, cel mai probabil, aceasta legatura are de a face cu dopamina - hormonul responsabil si cu placerea.

10. Antioxidantii te ajuta sa slabesti

Chipsurile, batoanele dulci, snacksurile, produsele fast-food si alte alimente nesanatoase ne ingreuneaza lupta impotriva lor pe masura ce sunt consumate. De asemenea, ele pot face ca apetitul sa creasca in timp, ca si capacitatea stomacului nostru.

Solutia este sa renunti la ce este nesanatos sau sa mananci foarte rar astfel de alimente si sa consumi cat mai multe fructe si legume colorate, bogate in antioxidanti care te ajuta sa slabesti.

11. Tine cont de regulile de baza ale alimentatiei sanatoase

Indiferent de strategiile pe care le propun diverse diete, unele fiind chiar contraindicate din cauza privarii de anumiti nutrienti esentiali pentru o buna functionare a organismului, exista patru mari reguli de care trebuie sa tii cont daca vrei sa ai o alimentatie sanatoasa si o greutate cat mai potrivita inaltimii si varstei tale.

Acestea sunt: consuma carbohidrati sub forma de cereale integrale si fibre, evita grasimile trans si cele saturate, mananca proteine slabe si incearca sa ai cateva portii de legume si fructe pe zi.

Legătura dintre alimentație și sănătatea creierului. Ce trebuie inclus în dietă pentru o viață echilibrată STUDIU
Legătura dintre alimentație și sănătatea creierului. Ce trebuie inclus în dietă pentru o viață echilibrată STUDIU
O dietă sănătoasă şi echilibrată este asociată cu o mai bună sănătate a creierului şi cu bunăstarea mintală, sugerează un nou studiu citat miercuri, 24 aprilie, de DPA/PA Media....
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de plante, arată un rezultatele unui studiu de...
#mentinere greutate, #alimentatie sanatoasa, #cauze ingrasat, #celule adipoase , #slabire