Afla daca esti obez si vezi cum poti scapa de aceasta boala

Duminica, 29 Mai 2011, ora 10:56
33705 citiri
Afla daca esti obez si vezi cum poti scapa de aceasta boala

Obezitatea este termenul medical ce defineste acumularea de grasime corporala in exces. Privita de multe ori ca o problema estetica, aceasta este de fapt o boala cronica, ce nu trebuie neglijata.

Grasimea acumulata in organism se poate estima prin mai multe metode, una dintre cele mai cunoscute fiind cea a determinarii indicelui de masa corporala. Acesta se masoara impartind numarul kilogramelor la patratul centimetrilor inaltime. Rezultatele se interpreteaza astfel:

- sub 18,5: subpoderabilitate;

- 18,5-24,9: greutate normala;

- 25- 29,9: supraponderabilitate;

- 35-29,9: obezitate de gradul I;

- 35- 39,9: obezitate de gradul II;

- peste 40: obezitate de gradul III.

Nutritionistii si medicii sunt preocupati nu numai de cantitatea de grasime din organism, ci si de distributia acesteia. Dr. Bogdan Macadon, medic specialist medicina interna, spune ca, de obicei, barbatii acumuleaza grasimea la nivelul abdomenului, iar femeile la nivelul soldurilor. Si femeile pot, insa, dezvolta obezitate de tip abdominal, in special dupa menopauza.

Din cauza ca grasimea abdominala da complicatii mai mari, Organizatia Mondiala a Sanatatii considera patologica o circumferinta abdominala de peste 80 cm la femei si peste 94 cm la barbati.

Motivele obezitatii

1.Predispozitia genetica

Exista o predispozitie la obezitate in cadrul anumitor familii, care se mosteneste genetic. Aceasta este deseori greu de dovedit, caci familiile au de obicei acelasi stil de viata si obiceiuri alimentare comune, care pot determina tendinta la obezitate a intregii familii.

2.Metabolismul este de vina?

Foarte multi oameni cred ca sunt grasi din cauza afectiunilo endocrine. Exista intr-adevar boli care pot determina obezitate: hipotiroidism, sindrom Cushing, depresie. Medicamentele antidepresive si steroizii pot duce, de asemenea, la crestere in greutate.

3. Mancarea in exces

Desi consumul excesiv de mancare este negat de majoritatea oamenilor obezi, aceasta este cea mai frecventa cauza a obezitatii. Spre exemplu, o ciocolata intreaga acopera tot necesarul caloric al unei femei pentru o zi, iar o paine reprezinta jumatate din necesarul caloric al unui barbat.

4.Prea putin sport

Toate persoanele au o viata agitata si stresanta, iar cand ajung acasa nu mai au timp si energie pentru a face miscare macar pentru o jumatate de ora.

Complicatiile obezitatii

Obezitatea nu este o boala inofensiva. Organizatia Mondiala a Sanatatii o recunoaste ca fiind o boala cronica si complexa. Simptomele si complicatiile ei se dezvolta intr-o maniera progresiva:

- diabet zaharat de tip 2

- hipertensiune arteriala

- boala cardiaca sau neurologica

- cancer

- apnee de somn (respiratia se opreste in timpul somnului pentru perioade scurte de timp)

- boli hepatice, afectiuni ale vezicii biliare

- afectiuni osteoarticulare

Alte probleme asociate sunt:

- cresterea colesterolului

- tulburari de ciclu menstrual

- hirsutism (exces de par pe fata si corp)

- tulburari de memorie

- scaderea imunitatii si cresterea riscului de infectii

- depresie

- marginalizare sociala

Scaderea in greutate, chiar si mica, are un efect benefic asupra sanatatii. Pierderea a 5-10% din greutate scade tensiunea arteriala si grasimile din sange, iar pierderea a 5-7% din greutate previne aparitia diabetului zaharat.

Metoda cea mai eficienta de a slabi este combinarea dintre aportul scazut de energie (prin regim hipocaloric) si consumul crescut de energie (prin exercitii fizice). Dr. Macadon nu recomanda scaderea brusca in greutate, ci treptata, aproximativ 2 kilograme pe luna. De aceea, nu sunt importante regimurile alimentare foarte stricte, ci schimbarea obiceiurilor alimentare pe termen lung.

Cat trebuie sa mananci

Necesarul de calorii pentru mentinerea greutatii este variabil in functie de nivelul de activitate fizica:

- 1.600 kcalorii/zi pentru femei sedentare (munca de birou, activitati casnice);

- 2.200 kcalorii/zi pentru barbati sedentari sau femei cu activitate fizica sustinuta;

- 2.800 kcalorii/zi pentru barbati cu activitate fizica sustinuta.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#obezitate pericole, #obezitate combatere, #obezitate sfaturi, #necesar calorii zilnice , #slabire