Fii in forma: Silueta de invidiat cu ajutorul nutritiei ortomoleculare - ce este si cum functioneaza

Duminica, 04 Ianuarie 2015, ora 14:21
10308 citiri

Diete vedeta, infometare sau pastile de slabit, le-ai incercat pe toate din dorinta de a renunta la greutatea in plus. Rezultatele se lasa, insa, asteptate si ai vrea sa incepi anul nou cu un plan mai bun? Solutia pe care o cauti poate fi nutritia ortomoleculara.

Dr. Albu Horatiu explica pentru Ziare.com ca aceasta se bazeaza pe faptul ca orice celula, tesut sau sistem tisular are nevoie de hrana in anumite concentratii de micronutrienti specifici, iar pentru ca organismul sa functioneze la cote maxime, aportul micronutritional trebuie sa fie adaptat in consecinta.

In cazul in care celulele nu beneficiaza de hrana in concentratiile specifice, este afectat consumul de energie, nu sunt neutralizati radicalii liberi, nu se mai elimina reziduurile, iar celulele imbatranesc si mor mai repede.

O dieta bazata pe nutritia ortomoleculara rezolva problemele. Aceasta este construita luand in calcul parametri precum: obiceiurile alimentare ale pacientului si ale familiei, incarcatura ereditara, stilul de viata (stresul atat fizic cat si psihic si impactul pe care il are asupra comportamentului alimentar) si mai ales istoricul si simtomele aparute pana in acel moment.

Regimul bazat pe nutritia ortomoleculara, are doua componente mari:

- regimul alimentar: cu trei categorii de alimente - strict interzise, obligatorii si de completare;

- suplimentarea micronutritionala ortomoleculara - adaptata in functie de tesutul care trebuie sustinut.

Schimba-ti viata si scapa de burta!

Pentru inceput, specialistul va determina daca greutatea in exces a aparut doar in urma unei alimentatii proaste sau este rezultatul unor anumite afectiuni endocrine, metabolice, psihiatrice, etc. Ulterior, prin dieta, alimentatie functionala si aport de micronutrienti, doctorul va incearca corectarea fiziologiei tesuturilor in cauza.

In cazul pacientilor la care greutatea acumulata e cauzata de un dezechilibru intre cantitatea de alimente pe care le consuma si consumul energetic, regimul este simplu si rezulatele sunt spectaculoase. Se vor alterna saptamani cu dieta de dezintoxicare si cele de regim imuno-dietetic, normocaloric sau usor hipocaloric. Atunci cand este atinsa greutatea tinta se vor stabili niste reguli de alimentatie, pentru a evita efectul de compensare ulterior regimului.

Lucrurile se complica in cazul pacientilor dismetabolici (care au o afectiune caracterizata printr-o perturbare a metabolismului), pentru care nu exista o proportionalitate directa intre cantitatea alimentelor pe care le consuma si cresterea in greutate. Din punctul de vedere al nutritie ortomoleculare, peste doua treimi dintre pacientii supraponderali se incadreaza in categoria dismetabolicilor, aflandu-se intr-o stare premorbida de diabet zaharat sau de rezistenta la insulina.

Echilibrarea micronutritionala in cazul acestora trebuie sa ia in calcul atat tesutul adipos, pancreasul cat si aparatul cardiovascular. Astfel, se va obtine o scadere in greutate fara a pune in pericol sanatatea si asa destul de precara. In cazul acestor dismetabolici, scaderea in greutate nu reprezinta scopul in sine al terapiei, ci este un mijloc pentru a le reduce enormul risc cardiovascular, care - daca nu sunt luate masurile necesare de modificare a stilului de viata - probabil ca le va curma mult prea curand viata.

Regimul in cazul persoanelor dismetabolice presupune o interdictie clara pentru anumite alimente, in special cele care forteaza pancreasul si aparatul cardio-vascular. De asemenea, este obligatoriu ca in fiecare zi sa fie consumate alimentele anti-aging si o lista vasta de alimente de completare cu index glicemic scazut.

Dieta va fi completata cu micronutrienti, precum urmatorii compusi: unii aminoacizi (arginina, glicina, carnitina, ornitina, cisteina, GABA) unele vitamine (B5, B6, B9, B12, C), acid alpha lipoic, DHA, unele extracte vegetale foarte importante (de afine sau de aronia, de laptuca, de ceai verde, de gingko biloba) seleniu si mai ales zinc. Bineinteles, dozarea acestora se face in functie de nevoile individuale ale fiecarui pacient. In multe cazuri simpla lor introducere in dieta zilnica poate aduce imbunatatiri considerabile.

Astfel, daca pana acum nici una dintre dietele incercate nu a dat roade, incepe anul nou cu un nou tel pe care, de aceasta data, sa il duci la bun sfarsit cu ajutorul Nutritiei Ortomoleculare.

Dr. Albu Horatiu, specialist in nutritia ortomoleculara in cadrul Columna Medical Center.

www.cmed.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Ce este nutritia ortomoleculara, #slabit nutritia ortomoleculara, #dieta nutritia ortomoleculara , #slabire
Comentarii
Poza Pacifistul
Pacifistul
rank 5
corect era m.orto.moleculare