Cum stii daca ai greutatea ideala? E bine sa bei apa cu lamaie pe stomacul gol? Interviu

Marti, 02 Februarie 2016, ora 08:17
31265 citiri
Cum stii daca ai greutatea ideala? E bine sa bei apa cu lamaie pe stomacul gol? Interviu
Foto: Facebook/Cabinet de psiho-nutritie Nela Pricop

In fiecare zi auzi pe cineva care isi doreste sa dea jos macar un kilogram sau doua. Fie ca e vorba despre considerente estetice, fie ca e pentru imbunatatirea starii de sanatate, slabitul e un deziderat al multora.

Slabitul e dezbatut si in multe studii stiintifice, unele venind cu concluzii cel putin aparent ilare. Unele cercetari, adesea realizate de universitati prestigioase, ajung la concluzia ca slabesti daca mananci dintr-o farfurie care sa constrasteze cromatic cu bucatele aflate pe ea sau ca mananci mai putin, daca folosesti o furculita mai mare.

Ce culoare trebuie sa aiba farfuriile daca vrei sa slabesti?

Ar trebui sa tinem cont de astfel de recomandari sau doar sa ne amuzam de ele la cafea? Exista niste trucuri pentru a slabi in mod natural? Si, nu in ultimul rand, suplimentele pentru slabit, de la plafar, ajuta la ceva?

La toate aceste intrebari a raspuns intr-un interviu acordat Ziare.com nutritionistul Nela Pricop.

Specialistul ne-a explicat si cum stim daca avem greutatea potrivita sau nu, in conditiile in care pe Internet sunt tot felul de formule de calcul si adesea nu stim la care dintre acestea sa ne raportam.

Ne-am propus sa slabim si am vrea sa ne folosim de orice truc pentru a ne "pacali" creierul si corpul, astfel incat sa mancam mai putin. Insa tot felul de studii vin cu concluzii adesea amuzante, macar la prima vedere, conchizand ca, atunci cand mancam, conteaza marimea farfuriei, culoarea acesteia, marimea mesei, a tacamurilor, cat de mult mestecam si chiar cu cine stam la masa. Conteaza toate acestea, ar trebui sa tinem cont de ele?

Stiu ca pare ciudat si totodata amuzant, dar intr-o oarecare masura conteaza toate aceste aspecte. Daca chiar ne dorim sa pierdem in greutate si nu vrem sa facem mari eforturi, poate nu ar fi rau sa mancam in farfurii mai mici, sa ne facem farfuria si masa sa arate mult mai bine.

Culoarea si marimea mesei nu conteaza chiar atat de mult, in schimb, conteaza enorm sa luam masa alaturi de persoanele dragi, sa mestecam foarte bine, sa acordam atentie mancatului, sa nu ne hranim in fata TV-ului sau a laptopului sau sa butonam telefonul, ci sa mancam in armonie, nu pe graba, nu in picioare, nu direct din ambalajul alimentelor.

Chiar daca tinem cont de cele mentionate mai sus, asta nu inseamna ca o sa pierdem in greutate cu fiecare masa luata.

Supa ar trebui consumata la inceputul mesei sau la final? Dar salata?

La o singura masa e bine sa avem un singur fel de mancare, daca ne dorim sa pierdem in greutate. Nu-si au locul 2 feluri la o singura masa. Putem opta petru supa la pranz si salata la cina.

Ce cantitate de mancare ar trebui sa avem in farfurie?

Cantitatea este si ea importanta, dar mult mai importanta este calitatea alimentelor sau cum le combinam. E foarte important si obiectivul urmarit, fie el de slabire, hipertrofie, mentinere.

Doamnele care vor sa slabeasca ar trebui sa nu-si puna mai mult de 100 gr de carne gatita in farfurie, iar domnii nu mai mult de 150-200 gr de carne. In schimb, pot "trisa" cu salatele, legumele crude sau gatite.

Stim ca nu ar trebui sa consumam niciodata carnea cu cartofi. Mai exista astfel de combinatii, care nu ar trebui facute?

Carnea cu cartofi reprezinta o combinatie calorica si greu de digerat; carnea nu ar trebui combinata niciodata cu paine, orez, paste fainoase. Ar trebui ca la fiecare masa sa mancam cat mai simplu, fara sa amestecam foarte multe ingrediente.

Carnii ii sta bine in farfurie langa o salata din frunze verzi si cruditati la alegere, langa niste legume gatite sau nu.

Nutritie pe paine cu Nela Pricop: Cu ce sa nu combini niciodata carnea

Cand ar trebui sa luam ultima masa din zi?

Ultima masa poate fi luata si cu 3 ore inainte de culcare.

Unii recomanda dimineata, pe stomacul gol, apa cu miere si lamaie. Are vreun sens sa consumam asa ceva, ne ajuta in vreun fel?

E musai sa bem un pahar de apa pe stomacul gol dimineata, dar nu cu miere; lamaia nu ne deranjeaza in niciun caz, dar mierea, da, pentru ca vorbim tot de o forma de zahar. Asa ca, daca avem acest obicei de ceva vreme, sa nu ne mire ca nu slabim. Ziua se incepe intotdeuana cu un pahar de apa pe stomacul gol, lamaia este optionala.

Exista vreun mod natural de a mai micsora apetitul culinar?

Sunt cateva trucuri: un pahar mare de apa inainte de fiecare masa, respectarea unui program fix de mese, mancatul la fiecare 3-4 ore, un consum adecvat de fibre, condimentele picante, mestecatul foarte bine, hidratarea corecta.

La farmacie/plafar se gasesc adesea suplimente alimentare menite sa scada apetitul, cum ar fi, de exemplu, cele pe baza de ananas. Functioneaza? Atenteaza la sanatatea noastra in vreun fel?

Suplimentele alimentare, daca nu sunt alese corect si nu au fost recomandate de catre un specialist, ne pot face mai mult rau decat bine, in special cele de slabit. Ar trebui sa retinem ca ele nu fac minuni, iar cei care se asteapta sa aiba rezultate fara sa-si schimbe cu nimic stilul de vita, nici din punct de vedere fizic, nici din punct de vedere alimentar, se amagesc. Rezultatele vor fi pe termen scurt si exista riscul de a se ingrasa de 2 ori mai mult dupa ce vor renunta la aceste suplimente.

In schimb, ele pot functiona bine pe persoanele care au alimentatie corecta, fac sport, mai ales daca au fost alese in functie de nevoile persoanei in cauza sau au fost recomandate de catre un specialist.

In locul suplimentelor de slabit pe baza de ananas, mai bine optam pentru niste gustari pe baza de ananas.

Ceaiurile de slabit, sub lupa nutritionistului - Ce e mit si ce e adevar Interviu

Internetul abunda in formule de calcul al greutatii ideale, dar adesea acestea se bat cap in cap. Cum socotim greutatea pe care ar trebui sa o avem, in mod ideal?

Atunci cand avem greutatea potrivita, avem si o mobilitate buna, un tonus bun, urcam cu usurinta scarile, ne putem lega la sireturi fara probleme si fara dureri de spate. Daca poti face toate aceste lucruri, ai o greutate buna, daca nu prea poti, e cazul sa iei masuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#dimineata apa lamaie stomac gol, #suplimente slabire plafar, #culoare farfurie slabire, #portie corecta slabire, #carne slabire, #trucuri slabire nutritionist, #calcul greutate ideala , #slabire