De ce mai putina mancare inseamna o viata mai lunga

Luni, 03 Iunie 2013, ora 18:25
8035 citiri
De ce mai putina mancare inseamna o viata mai lunga

Legatura dintre numarul caloriilor ingerate si longevitate este o tema studiata de cercetatori de mult timp. Acestia au obervat ca dieta hipocalorica, dar fara carente nutritionale, creste speranta de viata, fara a putea insa sa ofere, pana in prezent, o explicatie stiintifica bine fundamentata in acest sens.

Pe linia eforturilor de a elucida din mecanismele biologice ale acestei legaturi se inscrie un studiu recent al cercetatorilor americani, publicat in "The Journal of Neuroscience", ale carui concluzii arata ca o dieta saraca in calorii activeaza in mod natural o enzima numita SIRT1, imbunatatind performantele intelectuale in cazul soarecilor si ajutand si la prelungirea vietii, potrivit Le Figaro.

In cadrul studiului au fost urmarite in laborator trei grupuri de rozatoare: primul grup a fost hranit normal, al doilea grup a primit portii reduse (mai mici cu 30%), iar soarecii din ultimul grup au avut un regim alimentar normal, insa li s-a activat, prin introducerea unei molecule, enzima SIRT1.

Bonus: un creier superior

Dupa trei luni, rezultatele au aratat ca soarecii a caror hrana fusese diminuata au obtinut scoruri mai bune la anumite teste ce oglindeau capacitatile cognitive, in comparatie cu soarecii hraniti normal. Si cei carora le fusese activata SIRT1 au obtinut aceleasi scoruri, demonstrand ca aceasta enzima are un rol important in anumite functii ale creierului, precum memoria si invatarea.

Activarea acestei enzime, in contextul unei diete cu mai putine calorii, are rol si in prevenirea afectiunilor neurodegenerative legate de varsta, ducand asfel la cresterea sperantei de viata. Noi studii vor incerca sa dovedeasca daca acest "model bazat pe hrana diminuata este fara pericol pentru sanatatea pe termen lung", a precizat medicul Li-Huei Tsai, unul dintre autorii studiului.

In prezent, potrivit Care Vox, se estimeaza ca un american consuma in medie 2.500 de calorii pe zi, un occidental 2.300 de calorii pe zi, pe cand, in cadrul "regimurilor de longevitate", cum ar fi cel al locuitorilor din insula Okinawa, Japonia, alimentatia zilnica nu depaseste 1.800 calorii.

Un asemenea regim "restrictionat" presupune a nu manca pana la saturatie, insa se refera si la privilegierea alimentelor simple (legume, fructe, carne slaba, cereale integrale) care furnizeaza organismului toti nutrientii necesari, si evitarea alimentelor "moderne" (hamburgeri, pizza, racoritoare, paine alba, dulciuri rafinate), care au o densitate calorica ridicata.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#dieta hipocalorica longevitate, #dieta putine calorii avantaje, #regim alimentar longevitate, #creier dieta , #slabire