Ziare.com

Femeile prea slabe, discriminate la angajare in Israel

Vineri, 30 Martie 2012, ora 12:39

   

Femeile prea slabe, discriminate la angajare in Israel
Israelul este prima tara din lume care a intervenit prin lege pentru limitatea slabitului, mai ales cand acesta ar putea dauna sanatatii.

Legea are in vedere ca, in dorinta de a arata cat mai svelte, numeroase fotomodele si-au facut obiceiul a se subalimenta, fara sa fie constiente de faptul ca asemenea masura dauneaza nu numai sanatatii fizice, dar are un impact uneori ireversibil si asupra psihicului.

Fenomenul este cu atat mai grav cu cat majoritatea fetelor care aleg calea mentinerii sanatatii prin subalimentatie sau cu o alimentatie nesanatoasa sunt adolescente imature.

Din pacate, ele sunt incurajate de o bogata literatura pentru slabit, editata de persoane fara nicio abilitate de profil, prezenta si pe Internet, la dispozitia tuturor.

Legea nu poate impune cenzura nici in domeniul editorial, nici in cel electronic, insa poate face ceva. Angajatorilor li se interzice sa incheie contracte cu persoanele ce nu corespund caracteristicilor corporale minime, prevazute de lege, informeaza factroom.ru.

Indicatorul de proprotii corpoale

Dupa numeroase studii si testari experimenale, a fost stabilita o norma limitativa privind raportul intre kilograme si inaltime, calculat astfel: greutatea in kilograme a persoanei se imparte la patratul inaltimii exprimat in metri. Rezultatul trebuie sa fie minimum 18,5.

Nu este o noutate. Raportul il cunosc medicii de familie de pretutindeni, dar in Israel s-a legiferat pentru prima oara folosirea sa, recunoasterea acestuia cu litera de lege.

Fetele al caror indice de proportii corporale se situeaza sub limita de 18,5 nu pot fi folosite ca fotomodele, nu pot fi fotografiate sau filmate in scopuri comerciale sau artistice si nu li se pot oferi angajamente prin contracte.

Legea prevede ca persoanele deja angajate sa fie supuse unui examen periodic, sub suraveghere medicala, care sa reconfirme de fiecare data incadrarea in indicatorul de proportii corporale.

In scopul bunei desfasurari a actiunii, in Israel a fost infiintat un corp de medici anume insarcinati cu verificarea incadrarii fetelor in parametri si eliberarea certificatelor "apt ca fotomodel", care se vizeaza periodic.

Pentru persoanele aflate sub raportul 18,5 se intocmeste o evidenta speciala. Ele sunt catalogate ca malnutrite, iar organismele social-sanitare sunt insarcinate cu consilierea lor, pentru a reveni la normal.

Ca masura suplimentara, angajatorii care folosesc in activitatea lor editoriala sau imagistica fete tinere sunt controlati periodic, pentru ca, prin procedee tehnice, sa nu trucheze imaginile, accentuand siluetele. Aceasta ar crea o psihoza colectiva pentru stimularea slabirii exagerate.

In mod neasteptat, designerii si oameniii de arta din Israel au aratat multa intelegere fata de masurile autoritatilor, apreciind si ei ca spectul subnutrit al unei persoane este departe de a crea o imagine sexy.


Victor Pitigoi

SURSA:

http://www.factroom.ru/facts/16614

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2293 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor