Infometarea, ca si cura de slabire, cale sigura spre imbolnavire

Marti, 08 Iunie 2010, ora 10:50
7301 citiri
Infometarea, ca si cura de slabire, cale sigura spre imbolnavire

Regimurile drastice de slabire dau rezultate doar pe termen scurt. Pe termen lung ele pot cauza si, de cele mai multe ori chiar cauzeaza, boli grave.

Indiferent de gradul de obezitate al unei persoane, medicii nu trebuie sa recomande pacientului care isi doreste sa slabeasca o dieta cu mai putin de 800 - 1.000 de calorii, relateaza Evenimentul Zilei.

"Au existat chiar cazuri de morti subite provocate de dezechilibrele alimentare, pierderi de minerale, hipopotasemie (diminuare a cantitatii de potasiu din sange, care poate provoca aritmii cardiace)", explica Eduard Adamescu, nutritionist la Cabinetul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Calea Mosilor", din Bucuresti.

Dieta constand doar in apa

Maria are 25 de ani si, disperata de zecile de kilograme in plus care ii faceau viata amara, a incercat o dieta extrema.

"Am vrut sa urmez experienta unui prieten care a fost in Thailanda. Avea 140 de kilograme, nu a mancat nimic doua saptamani, a baut doar apa. In aceasta perioada nu a slabit deloc, insa, dupa aceea, i s-a reglat de la sine metabolismul si a inceput sa slabeasca. A ajuns la 86 de kilograme si arata extraordinar", povesteste tanara.

In cazul ei insa, "dieta" nu a functionat, dupa 4 zile, tanara nemaiputand sa reziste din pricina ametelilor ce nu ii dadeau voie sa mai faca nimic.

Nu doar dietele bazate exclusiv pe apa pot provoca boli grave ci si cele care presupun un consum foarte mic de alimente. "Riscurile unei diete prin infometare sunt foarte mari, efectul este iluzoriu si de scurta durata, pentru ca se pierde apa si masa musculara, nu tesut adipos. O astfel de dieta poate contribui la agravarea unor boli si la aparitia altora pentru ca organele nu functioneaza bine", avertizeaza dr. Adamescu.

Efectul yoyo

O dieta restrictiva nu face decat sa forteze organismul sa foloseasca rezervele pe care si le-a facut, creand dezechilibre, explica un alt nutritionist.

"Organismul lasat fara mancare are tendinta ca atunci cand reia consumul de alimente sa depoziteze cea mai mare parte din alimente pentru ca e << speriat >> ca va urma o alta perioada de lipsuri. Astfel apare si efectul yoyo, care consta in ingrasarea persoanei care s-a infometat, indiferent daca mananca la fel de mult sau mai putin decat pana acum, pentru ca organismul s-a adaptat sa manance mai putin", explica nutritionistul Corina Zugravu.

Din cauza alimentatiei deficitare, lipseste energia, scade imunitatea, iar pe plan psihic, apar anxietatea si permanenta preocupare pentru hrana.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#cura slabire, #informetare, #diete restrictii calorice, #prea putine calorii pericole, #pericole regim slabire, #boli slabire , #slabire