Beneficiile trezitului de dimineata

Luni, 26 Martie 2012, ora 10:56
6255 citiri
Beneficiile trezitului de dimineata

Una din problemele omului modern este stresul, acesta afectand serios somnul. Cel din urma este o stare fiziologica indispensabila vietii. Fara somn, orice fiinta vie moare. Asa cum omul nu poate trai fara apa si mancare, nu poate trai nici fara somn.

Dupa unii, somnul ar fi o perioada de timp in care nu se intampla nimic. Altii, insa, cred ca, din punct de vedere neurologic, somnul este o perioada de timp foarte aglomerata. Oricum, despre somn exista inca multe lucruri nestiute, asa ca cercetatorii mai au mult de cautat si de constatat.

Oricum, in timpul somnului, organismul intreg se odihneste, asta e bine sa se stie. Ritmul respirator si cardiac incetineste, se produce o relaxare musculara, temperatura organismului scade cam cu 0,5 grade C, iar functiile secretorii sunt mai putin active.

Pentru un somn sanatos respecta ora de culcare. Fixeaza-ti o ora la care sa te culci si incearca sa devina obisnuinta. Poate nu vei reusi din prima incercare si nici dintr-a doua, dar nu te da batut, nu renunta, fii consecvent.

Daca dimineata trebuie sa te trezesti la o anumita ora, pune-ti ceasul sa sune. Cu timpul, si trezirea la ora fixa va deveni obisnuinta si vei face ochi, de regula, cu cateva minute inainte de a suna ceasul.

Dupa un somn bun, sanatos, de sapte - opt ore, in functie de cat are nevoie organismul, este firesc sa te trezesti dis-de-dimineata bine dispus, plin de energie, cu forte proaspete si capul limpede pentru o noua zi de activitate.

Inainte de a-ti incepe treaba, acasa, la birou sau la scoala, ai timp sa faci niste exercitii fizice in fata geamului deschis, pe balcon sau in curte, daca locuiesti la casa, dupa care, relaxat, in liniste si fara graba, sa-ti pregatesti micul dejun, despre care trebuie sa stii ca e cea mai importanta masa a zilei.

Nu este recomandat sa sari peste micul dejun si sa treci direct la cafea sau la bauturi energizante ori, pur si simplu, sa-ti incepi activitatea. Vei obosi si-ti vei pierde energia de care ai nevoie mult mai repede.

Elevii si studentii, mai ales in perioada tezelor si a examenelor, fac marea greseala de a pierde noptile ca sa invete. Ei ar trebui sa stie bine ca noaptea e pentru dormit si ca nicio teza ori examen nu merita o noapte inutil pierduta.

Trezitul dis-de-dimineata isi are avantajele lui. Dimineata, creierul este odihnit si mai puternic decat in oricare alt moment al zilei. Dimineata, in liniste, se invata si se retin informatiile cel mai bine. De la ora 5 dimineata pana la 8, se poate invata si retine mult mai mult decat intr-o noapte de nesomn.

Daca inca nu ai un program de somn bine stabilit, nu mai astepta, fa-ti ordine in viata de zi cu zi si stabileste-ti singur ce este mai bine pentru tine. Lipsa somnului se face imediat simtita in scaderea performantelor zilnice si, pe termen lung, efectele nedormitului asupra starii generale de sanatate pot fi devastatoare, ducand la cresterea in greutate, tensiune arteriala, diabet, probleme cardiovasculare, depresii si abuz de medicamente.

Sa avem sanatate!

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#probleme somn, #trezit dimineata, #ore necesare somn noapte , #somn