Caldura nu te lasa sa dormi? Incearca plantele aromate

Sambata, 18 Iunie 2011, ora 23:18
3894 citiri
Caldura nu te lasa sa dormi? Incearca plantele aromate

Vara, cand in timpul zilei temperaturile depasesc, la umbra, 35 de grade, noptile chinuite devin un cosmar chiar si pentru persoanele care, de regula, au un somn sanatos si in restul anului nu se plang de insomnii.

Caldura de peste zi, dar si poluarea care se simte puternic declanseaza stari de stres, astenie fizica si nervoasa, migrene si mai ales imposibilitatea de a dormi, de a te odihni suficient.

Organismul este atat de tensionat incat apar dificultati de relaxare si neputinta de a adormi combinata cu aerul sufocant din incapere, specific locuintelor lipsite de sistem de ventilare, sporeste nervozitatea si somnul fuge.

O persoana matura are nevoie de sase, opt ore de somn, copiii si varstnicii de opt, zece ore. Se spune ca somnul bun se pregateste inca din timpul zilei. Aerisirea camerei de dormit trebuie sa se faca dimineata devreme, si seara, inainte de culcare.

Peste zi trebuie sa se faca o hidratare corecta a organismului. Vara, omul matur si sanatos, bea si pana la trei, patru litri de lichid pe zi, apa, ceaiuri, sucuri naturale. O cauza a lipsei de somn ar putea fi consumul mic de lichide de peste zi care noaptea poate provoca o deshidratare severa.

Pentru un somn sanatos se recomanda ca asternutul de pat si pijamalele sa nu fie din materiale sintetice si nici din matase ori satin deoarece pe timpul noptii se lipesc de corp si retin caldura. Cea mai buna lenjerie este cea din bumbac suta la suta, pentru ca bumbacul este un absorbant excelent.

Una din cele mai bune plante care trateaza insomnia este menta. Are efect de relaxare, calmeaza durerile de cap si racoreste. Pune pe masa, intr-o vaza, fara apa, cateva crengute proaspete de menta. Aerul fierbinte din camera va deveni mai respirabil si inmiresmat si incaperea va capata un aspect mai prietenos.

Ceaiul de levantica este o sursa de sanatate pentru sistemul nervos, calmeaza si induce somnul. Se prepara turnand o cana de apa clocotita peste doua linguri de planta uscata si maruntita sau un plic la o cana de apa. Fa un saculet din tifon, umple-l cu flori de levantica si pune-l langa perna pe care dormi. Te va ajuta sa adormi mai repede si sa ai un somn sanatos, linistit si odihnitor.

Sunatoarea este, de asemenea, indicata impotriva insomniei. Se face o infuzie in care se adauga un varf de lingurita de miere de albine, cand ceaiul este cald, si se stoarce putina zeama de lamaie.

Vara, ceaiurile se beau calde si, daca se poate, neindulcite. Ceaiurile fierbinti favorizeaza transpiratia si-n acest fel te poti capata cu alta noapte de nesomn. Apa nu se tine la frigider, ci langa frigider. Nu va amagiti ca apa foarte rece racoreste. Se poate face o combinatie din apa de la frigider si apa de langa frigider ca sa se obtina temperatura ideala a apei de baut. In zilele caniculare, evitati ceaiul verde si cafeaua. Cafeina din compozitie nu face bine si poate fi una din cauzele insomniei.

O baie calda, un dus sau o simpla baie la picioare te-ar putea scapa de cosmarul noptilor nedormite. Daca preferi o baie, prepara o infuzie de menta, busuioc sau levantica si adaug-o in apa din cada. Plantele puternic aromate calmeaza, relaxeaza, alunga stresul acumulat peste zi, racoresc si te pregatesc pentru o noapte linistita.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#nopti caniculare insomnie, #plante aromate, #ceaiuri somn linistit , #somn