Ce sa mananci si ce sa ocolesti inainte de culcare

Marti, 07 Septembrie 2010, ora 18:15
9169 citiri
Ce sa mananci si ce sa ocolesti inainte de culcare

Daca, fara niciun motiv, nu poti adormi seara sau dormi agitat, de vina ar putea fi - daca in viata ta nu s-a intamplat nimic special - ceea ce ai mancat sau, mai degraba, ceea ce nu ai mancat. Alimentele consumate pe ultima suta de metri inainte de a merge la culcare influenteaza, uneori hotarator, felul in care ne odihnim.

Unele pot relaxa, altele pot trezi sistemul nervos, conform care2.com. Ca regula valabila, ar trebui sa te concentrezi asupra alimentelor care calmeaza, respectiv contin magneziu, care ajuta la relaxarea muschilor si, sau Vitamina B, extrem de importanta in productia de serotonina.

Triptofanul, un aminoacid de care este nevoie pentru producerea serotoninei, ce da senzatia de somn, este mai cu seama eficienta cand se consuma concomitent cu carbohidrati complecsi, care se digera greu, cum e cazul fasolei, cartofilor dulci etc.

In afara cafeinei, sub orice forma - cafea, sucuri, ceai, ciocolata, aceasta continand si teobromina, un compus care stimuleaza - ce te poate tine treaz chiar si 10 ore, ar trebui sa ocolesti si zaharul, care face ca creierul sa elibereze hormoni ai stresului ce blocheaza somnul, cauzand fluctuatii ale nivelului de zahar din sange, ce te pot trezi la orele mici din noapte.

Vinul rosu ar trebui, de asemenea, ocolit, nu doar din cauza alcoolului, ci si din cauza tiraminei. Aspartamul este chiar mai rau decat zaharul, putand sa te tina treaz intreaga noapte. Mancarea condimentata cu usturoi, ghimbir sau ardei iute iti va strica somnul, de asemenea, fiind un stimulent prea mare pentru organism.

Si, totusi, ce-ar trebui sa mananci astfel incat sa poti dormi in voie? Specialistii opteaza pentru curcan, acesta continand cel mai mare nivel de triptofan. Carnea de pui, fructele de mare si soia sunt alegeri aproape la fel de bune.

Iaurtul si alte lactate sunt de asemenea bogate in triptofan, care il atrage iremediabil pe Mos Ene. Migdalele, nucile si semintele au si ele un efect calmant, gratie magneziului continut.

Soia si mai toate tipurile de legume sub forma de boabe sunt bogate in Vitamina B si magneziu, dar si triptofan. Poti apela cu incredere si la spanac sau alte legume cu frunze verzi, mai toate continand magneziu si Vitamina B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alimente somnolenta, #alimente somn agitat, #alimente contraindicate seara, #alimente masa seara , #somn