Cum iti prelungesti viata dormind corect

Duminica, 21 Octombrie 2012, ora 11:09
10731 citiri
Cum iti prelungesti viata dormind corect

Un proverb oriental sustine ca cine doarme bine are parte de o viata lunga. Asa cum arata profesorul Clifford Seyper de la Harvard Medical School, care a efectuat indelungi cercetari cu privire la efectul odihnei asupra sanatatii, lipsa somnului produce blocajele unor cai neuronale, determinand tulburari de memorie si de sanatate mentala.

Un somn bun inseamna sa fie ritmic (zilnic in acelasi interval), nefragmentat (fara intreruperi) si respectand durata normala, care difera, in anumite limite, de la un organism la altul, arata Infoniac.

O regula de aur spune ca trebuie sa adormi atunci cand ti se face somn. Depasirea orei de somn sau momentului cand organismul cere odihna te face sa "gonesti somnul". Daca ai gonit somnul, acesta poate reveni greu si te pune in stare de insomnie.

De ce si cat dormim

Un om normal petrece aproape o treime din timpul vietii sale dormind. Sugarii pot dormi chiar si 18 ore, in timp ce unor persoane, indeosebi varstnice, le pot fi suficiente chiar si 5 ore pe zi, desi durata medie apreciata de specilisti se refera la 8 ore zilnic.

Somnul este necesar nu numai pentru odihna sistemului nervos, ci si pentru relaxarea muschilor, o solicitare mai redusa a inimii si sistemului circulator, relaxarea sistemului digestiv. O alimentatie bogata aplicata inainte de somn face ca acest aparat sa nu beneficieze de toate avantajele starii de relaxare a organismului.

Privarea de somn, chiar si pentru o singura noapte, face ca starea de oboseala sa se rasfranga asupra intregului organism, adesea pe mai multe zile.

Un somn bun si mai ales ritmic asigura relaxarea zilnica a organismului, detrminandu-l sa poata relua eforturile obisnute, dupa refacere.

Ciclurile somnului

S-a stabilit ca un somn normal este stapanit de patru cicluri, de cate 90-120 minute fiecare, totdeauna aceleasi si avand urmatoarea succesiune:

Ciclul 1. Acesta incepe in momentul cand "atipim" si continua cu un somn lejer, sensibil la orice zgomot sau miscare din apropiere, care poate produce trezirea sau poate perturba continuitatea somnului. Odihna este relativa.

Ciclul 2. Activitatea creierului intra la relanti. Este un somn semiprofund, cand cel adormit incepe sa se recupereze dupa oboseala de peste zi. Daca este trezit din aceasta faza, nu-si mai aminteste cele visate si simte o pronuntata stare de disconfort.

Faza 3. Este faza cand se instaleaza treptat somnul adanc. In aceasta faza, au loc numeroase modificari fiziologice, privind ritmul cardiac, scaderea tensiunii arteriale si a temperaturii, relaxarea musculara.

Faza 4. Aceasta este faza cand somnul profund s-a instalat. Persoana se trezeste greu provocata de altcineva si se recomanda sa fie lasata, pentru ca organismul sa declanseze de la sine momentul trezirii.

Insomnia

Insomnia este o stare anormala si este cauzata de cele mai multe ori de niste deprinderi nepotrivite, asumate in timp. Cauzele insomniei sunt multe, iar specialistii citeaza in mod deosebit: viata dezordonata, infectii diverse, anemia si lipsa de fier in organism, depresia, anxietatea, diabetul zaharat, stresul.

Nu numai pentru a combate insomnia, ci si pentru a asigura calitatea somnului, s-a stabilit de multa vreme ca este necesara respectarea unor reguli elementare:

- Ritmicitatea vietii, adica respectarea orei constante atat pentru somn, cat si pentru trezire.

- Evita seara mancarea multa si grea. Se recomanda o cina usoara, bazata pe legume si lactate, luata cu 2-3 ore inainte de culcare.

- Nu lupta impotriva somnului. Daca simti moleseala chiar si inainte de ora obisnuita, acorda-i organismului odihna pe care si-o doreste. Te va rasplati dimineata, cand se va trezi refacut.

- Evita stimulentele de orice fel, mai ales seara: bauturi reconfortante, cafea, cacao, ciocolata, ceai, vitamina C.

- Un somn bun presupune intuneric. Insasi natura ne-a invatat sa ne culcam seara. Dar, ca sa fie perfect, trebuie sa avem storuri la geam si sa le tinem trase, pentru ca dimineata trezirea sa aiba loc urmare epuizarii nevoii de somn, nu urmare a faptului ca a navalit soarele in casa.

- Nimic nu induce mai bine o stare de somn sanatoasa decat dragostea, cu conditia ca partenerii sa nu aiba intre ei conflicte, aducatoare de stres.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#calitatea somnului, #cauzele insomniei, #beneficii somn, #probleme somn , #somn