Cum sa te trezesti mai usor dimineata

Miercuri, 31 August 2011, ora 07:08
20782 citiri
Cum sa te trezesti mai usor dimineata

Toata lumea are nevoie de timp si intelegere dimineata, cand se trezeste. Fie ca dai muzica tare la televizor sau bei imediat o cana de cafea neagra, nu se poate sa nu ti se fi intamplat macar de cateva ori sa simti ca pur si simplu nu ai puterea sa te ridici din pat.

Exista insa cateva lucruri pe care le poti face pentru a evita aceste momente extrem de neplacute, in care pur si simplu simti ca organismul nu vrea sa functioneze. Iata ce te sfatuieste Daily Mail:

Dupa cum spune dr. Neil Stanley, daca te trezesti dimineata fara vlaga si disperat dupa inca o ora de somn inseamna ca pot exista doua lucruri care sa nu functioneze cum trebuie. Se poate chiar sa ai nevoie de mai mult somn, nefiind suficiente orele pe care le petreci dormind.

Corpul iubeste un program predictibil, regulat, iar atunci cand ora ta de culcare nu este aceeasi mai niciodata se vor vedea efectele negative. Corpul are un ceas biologic foarte strict, iar cu o ora inainte sa se trezeasca incepe sa se pregateasca. "Este ca atunci cand dai drumul la laptop si el se incarca putin", explica doctorul.

"Somnul devine mai usor, temperatura corpului incepe sa creasca, sunt eliberati hormoni precum cortizolul, care iti dau energie. Daca programul nu este regulat, aceasta pregatire nu mai are loc si iei organismul pe nepregatite, asa ca te simti extenuat. Daca iti setezi alarma sa sune la aceeasi ora in fiecare zi, chiar si in weekenduri sau de sarbatori, in cateva saptamani vei vedea o diferenta izbitoare. De aceea, ti se va intampla chiar sa te trezesti cu 5 minute inainte sa sune ceasul. Corpul stie ca nu iti place sunetul pe care il auzi si va vrea sa te scuteasca de acest impediment", explica specialistul.

Orice ai face, nu te culca la loc dupa trezire

Multi oameni apasa pe butonul de amanare a alarmei si mai stau 20 de minute in pat pentru a recupera somnul de care mai au nevoie. Expertii spun ca acesta este unul dintre cele mai rele lucruri posibile. Dupa cum este amintit si mai sus, inainte de trezire corpul incepe sa se obisnuiasca si sa-si recapete din energie, asa ca adormind din nou nu faci decat sa-l obosesti mai rau.

Peste 20 de minute, cand va suna ceasul din nou, te va scoate din starea de somn total pe nepregatite. Cel mai bine este sa te ridici din pat de indata ce auzi primul sunet. Deschide larg draperiile si lasa lumina sa intre in camera, astfel incat ceasul intern sa functioneze, iar corpul sa inteleaga ca e ziua.

Trezitul poate fi periculos

Schimbarea de la starea de somn la cea de activitate este destul de brusca si stresanta pentru organism. Noaptea, temperatura corpului scade, presiunea sanguina, de asemenea. Dimineata esti mult mai activ, asa ca inima trebuie sa se adapteze repede.

Daca stii ca ai probleme cardiace, nu este indicat sa ai activitati fizice intense de cum ai deschis ochii, ci sa-i lasi corpului timp sa se obisnuiasca. Multi oameni care nu tin cont de acest aspect se confrunta cu infarctul, care apare, dupa cum arata studiile, cel mai adesea la prima ora a diminetii.

Profita de lumina zilei

Daca ai probleme cu somnul, ai grija sa petreci mai mult timp afara, ziua. Suntem "animale diurne", asa ca ritmul circadian controleaza activitatea si timpul de repaos. Receptorii de lumina din ochi trimit un mesaj catre creier pentru a seta ceasul intern. In mod interesant, doar o mica parte din celule sunt implicate in procesul de vedere, de aceea si oamenii orbi se simt obositi in aceleasi momente ca si ceilalti.

Asa ca, daca vrei sa nu te mai trezesti obosit, stai cat mai mult la lumina soarelui si corpul va sti ca trebuie sa fie activ.

Cand te uiti la soare, pentru corpul tau este ca si cand s-ar uita la cel mai mare ceas din lume. De aceea, de multe ori in avion te simti obosit, dar cand ajungi la destinatie si stai putin afara iti mai revii. Organismul se obisnuieste cu ora locala. Multi oameni sufera de insomnii tocmai pentru ca isi petrec prea mult timp in casa si la birou, astfel incat ceasul intern se deregleaza, nu mai stie cand este ziua si cand este noapte.

Doctorii cred ca acesta este si motivul pentru care oamenii in varsta au parte de mai putin somn, caci nu isi petrec atat de mult timp in aer liber precum alte grupuri. Este important sa faci acest lucru pentru macar 1-2 ore in fiecare zi.

Daca esti tafnos dimineata, de vina sunt genele

In jur de 10% dintre persoane se simt foarte bine dimineata, cand se trezesc, si alte 10 procente adora sa stea noaptea treze si sa se scoale foarte tarziu, restul fiind undeva la mijloc. Felul in care reusesti sa te trezesti tine de cele 12 gene care lucreaza pentru a crea proteine si a declansa hormonii potriviti starii in care trebuie sa fie organismul.

Problema cu adolescentii

De ce adolescentii adora sa se trezeasca oricat de tarziu posibil? Nu este vorba ca le este lene, asa cum crede multa lume, ci pur si simplu organismul lor cere mai multa odihna, din cauza hormonilor si a schimbarilor fizice si emotionale la care sunt supusi.

Hormonii sexuali, precum progesteronul si testosteronul, care abunda la pubertate, interactioneaza si ei cu ceasul intern al corpului. In cazul in care nu au parte de orele necesare de somn, ei nu se vor mai putea concentra la fel de bine, inclusiv la scoala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#somn sfaturi, #trezire obosit, #trezit obosit motive, #somn sanatos, #dificultate trezire , #somn