Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum te ajuta sportul sa dormi?

Miercuri, 26 Mai 2010, ora 21:59
3380 citiri
Cum te ajuta sportul sa dormi?
Foto: Ashbookguide

Numeroase studii arata ca activitatile sportive sunt asociate cu odihna linistita noaptea.

Insa un studiu recent arata ca legatura este una destul de complicata: sportivii par sa doarma mai bine numai la gandul ca sunt in forma si nu neaparat pentru ca organismul este sanatos.

Studiul a fost realizat in Elvetia, pe 862 de studenti care au fost chestionati in legatura cu cat de bine se odihnesc si cat de mult sport fac. Faptul ca nu exista o corelatie intre exercitiile facute de studenti si modul in care isi evaluau forma fizica a pus probleme, arata New York Times.

Spre exemplu, peste 16% dintre studenti si-au dat note proaste in ceea ce priveste forma fizica, desi erau printre cei care faceau sport mai des. Cu alte cuvinte, faceau mai multe exercitii, insa nu li se parea ca este destul.

Aceeasi studenti au declarat ca au probleme cu somnul. Studiul nu a demonstrat, precum altele, ca persoanele care fac sport au o odihna linistita, ci mai curand o asociere intre o constiinta curata si un somn odihnitor. Cei care cred ca fac destul sport dorm bine, iar cei care nu sunt multumiti de forma lor fizica vor avea un somn agitat.

Markus Gerber, cercetator la Universitatea din Basel, sustine ca, atunci cand vine vorba de sport si somn, "ceea ce credem e mai important decat ceea ce facem".

Un alt studiu, realizat in urma cu cativa ani, care a inclus si studenti sportivi si sedentari, a aratat ca persoanele care fac sport adorm cu aproape un minut si jumatate mai repede decat cei care nu au acest obicei.

Ideea ca sportul te ajuta sa dormi este insa in continuare raspandita, in conditiile in care numeroase persoane raspund la sondaje ca dorm mai bine in zilele in care fac sport. La o analiza atenta insa, se constata ca oamenii au timp sa faca exercitii in weekend, cand nu mai au pe cap nici grijile serviciului sau sefii.

In plus, somnul este influentat de diversi alti factori, precum fumatul, greutatea, gradul de anxietate sau expunerea la soare. Desi cercetatorii nu s-au pus inca de acord cu privire la legatura dintre sport si odihna, un lucru e sigur: grijile pe care ti le faci te tin treaz noaptea, iar o sesiune de exercitiii nu are cum sa-ti faca rau.

L.S.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#sport, #exercitii, #intretinere, #sport somn , #somn