De ce sa dormi mai mult

Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 21:30
3730 citiri
De ce sa dormi mai mult

Fiecare persoana adulta are nevoie de noua ore de somn in fiecare noapte pentru a se odihni si a putea functiona cum trebuie.

Iata de ce este bine sa nu pierzi orele de odihna, conform All you:

1. Creierul: prea putin somn poate sa scada capacitatea de memorare, de invatare si abilitatile cognitive. Gandirea critica si orientarea spatiala sunt si ele afectate, cel in cauza devenind mai agresiv si chiar depresiv. Scade sensibilitatea creierului la neurotransmitatori, crescand vulnerabilitatea la boli legate de stabilitatea mintala.

2. Inima: femeile care dorm 5 sau mai putine ore pe noapte au indicele de inflamatie mai ridicat decat acelea care dorm minim 7 ore, potrivit unui studiu din Marea Britanie. O alta cercetare, realizata la Universitatea Columbia din New York, sugereaza faptul ca prea putin somn creste riscul aparitiei hipertensiunii.

3. Greutatea: daca nu dormi suficient, va aparea un dezechilibru hormonal care se va oglindi in felul in care te alimentezi. Concret, vei incepe sa te ingrasi. Femeile care dorm mai putin de 5 ore pe noapte au o rata a ingrasarii mai mare in decursul a 16 ani, comparativ cu cele care dorm 7 ore pe noapte, dupa cum spun cercetatorii de la Universitatea Case Western Reverse, din Cleveland.

4. Sistemul imunitar: cu cat dormi mai putin, cu atat esti mai predispus la raceli, gripa si infectii. Cercetatorii germani spun ca o noapte de odihna, la oamenii tocmai vaccinati impotriva hepatitei A, intareste sistemul imunitar.

5. Hormonii: un program de somn haotic creaza fluctuatii in nivelul cortizolului, hormonul stresului, potrivit unui studiu de la Universitatea Dalhousie, din Halifax. In plus, mai putin de 5 ore de somn pe noapte cresc riscul de rezistenta la insulina si diabet de tip 2.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#beneficii sanatate somn, #hormoni somn, #sistem imunitar somn, #lipsa somn urmari, #somn putin efecte , #somn