Greseli comune, care iti afecteaza somnul - alarma amanata, numaratul oilor

Sambata, 22 Iunie 2013, ora 11:09
4751 citiri
Greseli comune, care iti afecteaza somnul - alarma amanata, numaratul oilor

Somnul se afla pe lista de activitati esentiale supravietuirii, langa mancat si respiratie. Si, desi pare un lucru banal, exista riscul ca, atunci cand dormim, sa nu o facem corect.

In acest sens, Huffington Post prezinta o lista de greseli comune pe care le facem si care ne impiedica sa avem un somn odihnitor.

Adormi cu televizorul deschis

Una dintre regulile principale ale unui dormitor este aceea de a fi un fel de sanctuar calm, linistit si intunecat. Absenta luminii declanseaza mecanismele de somnolenta, in timp ce, normal, prezenta luminii inhiba acest sistem.

Acest lucru este valabil pentru veioze, dar, de asemenea, este valabil si cand vine vorba de ecrane emitatoare de lumina, cum ar fi televizoare, tablete, laptop-uri si smartphone-uri.

Alcool inainte de somn

Un pahar inainte de culcare este unul dintre cele mai des folosite metode care te ajuta sa adormi. E adevarat, vei adormi mai repede, insa vei avea un somn mai putin profund.

In timp ce corpul proceseaza alcoolul, acesta poate sa actioneze ca un stimulent, si vei avea parte de un somn mai putin odihnitor decat in lips acestuia.

Stai in pat cand nu poti sa adormi

Unul din cele mai grave lucruri pe care le poti face este sa stai in pat, uitandu-te la ceas, in speranta ca vei reusi sa adormi.

Desi suna contraproductiv, expertii recomanda sa te ridci din pat daca nu poti sa dormi. Cu cat stai mai mult intins in pat, numarand oi, cu atat vei deveni mai nerabdator sa adormi. Astfel, vei fi mult mai stresat si oricum vei adormi greu.

In loc sa-ti bati capul, mai bine fa ceva relxant - citeste o carte sau fa o scurta plimbare. Nu reveni in pat decat atunci cand simti ca esti cu adevarat obosit.

Te bazezi pe somnifere

Un somnifer poate masca o problema, dar nu se va rezolva. Pe langa faptul ca pot crea dependenta, somniferele iti pot pune pune si viata in pericol, avertizeaza specialistii.

Bei cafea dupa-amiaza

Efectele cafeinei se resimt la multe ore de la consum. Astfel, pentru persoanele sensibile la cofeina, o cafea consumata chiar si la pranz le va tine treze seara.

Imparti patul cu animalul de companie

O imbratisare inainte de somn este un lucru dragut. Insa atunci cand animalul tau incepe sa se agite in pat, e clar ca somnul tau va avea de suferit.

In plus, parul de animale ti-ar putea declansa anumite alergii.

O gustare plina de proteine

O cina tarzie, care consta intr-o friptura consistenta, nu te va ajuta deloc sa adormi. Proteinele sunt mai greu de digerat, iar corpul tau nu poate digera hrana in timp ce se odihneste.

Amani alarma

Comportamentul de tipul "Mai dorm 5 minunte!", dimineata, dupa ce suna alarma, nu te ajuta deloc (desi unora cele 5 minute li se par foarte odihnitoare). In 5 minute nu vei trece prin toate fazele somnului si oricum perioada este mult prea scurta pentru a te odihni.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#somn odihnitor greseli, #greseli somn numarat oi, #somn greseli, #cauza nesomn, #cauze insomnii , #somn