Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Insomnia si neadevaruri despre ea

Miercuri, 20 August 2014, ora 08:33
8605 citiri
Insomnia si neadevaruri despre ea
Foto: Medisite

Noaptea vi se intampla sa va rasuciti in pat, orele trec si va este imposibil sa inchideti vreun ochi.

Adesea, auziti vorbindu-se mult de insomnie si nu stiti daca tot ce se spune este adevarat.

Pentru a va lamuri, dr. psihiatru Agnes Brion, specialist pe probleme de somn, citat de Medisite explica:

Anxietatea si depresia sunt adesea motivele principale ale insomniei, dar multi alti factori o pot determina.

Se cunosc cazuri de insomnii ocazionale legate de o boala organica, mediul inconjurator sau insasi igiena vietii. "De asemenea, ingerarea unor medicamente, de exemplu a corticoidelor, poate stimula mecanismul trezirii", precizeaza Agnes Brion.

Cu ajutorul lor, dispar durerile de gat, spate, articulatii, migrene etc., dar in niciun caz insomniile. In termeni medicali, avem de-a face cu o insomnie primara.

Insomniacul nu doarme toata noaptea

Va treziti dimineata si aveti impresia ca nu ati dormit toata noaptea. In cartea sa "Somnul", Michel Billiard, profesor de neurologie la Facultatea de Medicina din Montpellier, precizeaza ca in Statele Unite se vorbeste in acest caz de insomnie paradoxala.

De fapt, ar fi vorba de o proasta perceptie a somnului specifica persoanelor cu activitate mentala ce survine si noaptea. De aceea, au impresia ca nu au dormit deloc.

Insomnia este ereditara

Chiar daca toti membrii familiei sunt insomniaci, nu inseamna ca veti fi la fel. "Factorii de vulnerabilitate pot fi mosteniti, de exemplu un grad mare de reactivitate la stres, care face parte dintre elementele declansatoare ale insomniei, dar totul este legat de notiunea de gene", explica Agnes Brion.

Siesta ajuta insomniacii

A-ti face siesta sau a te culca mai devreme a doua zi dupa o noapte scurta este o solutie posibila, exceptand cazurile de insomnie. Important este sa nu confundati lipsa somnului cu insomnia.

"Problema unui insomniac este ca, cu cat se forteaza sa adoarma, cu atat acest lucru nu se intampla", spune specialistul mentionat. Recomandat ar fi sa se aiba in vedere un tratament comportamental pentru a invata ca insomnia sa fie gestionata.

Lectura este buna pentru somn

Lecturarea unei carti, privitul la televizor sunt cunoscute ca metode de adormire, dar fiecare om le are pe ale sale. O persoana deloc pasionata de o emisiune de televiziune poate adormi foarte usor in fata televizorului, in timp ce o alta va dori sa o urmareasca pana la capat.

Acelasi lucru se intampla cu o carte (un roman). "In caz de insomnie, trebuie invatat sa se stie ce anume se potriveste fiecaruia, astfel incat sa-l integreze ritualului de culcare", sfatuieste Michell Billiard.

Insomnia are consecinte asupra sanatatii

Nu exista un nivel standard al orelor de somn, el difera in functie de individ si de gena lui.

Unii simt nevoia sa doarma mai putin, altii foarte mult. "In general, nu trebuie sa se doarma mai putin de cinci ore pe noapte. Unele studii au aratat o anumita incidenta pe plan metabolic si cardiovascular, dar nimic nu a fost inca confirmat".

Obisnuinta de a dormi prost

Multi oameni cred ca, dupa un anumit timp, organismul se obisnuieste cu un ritm redus de somn, fara sa stie ca insomnia nu dispare singura. Are nevoie sa fie tratata, in caz contrar apar diverse probleme de sanatate. "Pentru corectarea orelor de somn, exista tehnici comportamentale care ajuta la controlul factorilor ce inhiba somnul". De aceea, nu ezitati sa consultati un specialist pe probleme de somn.

Un paharut de alcool provoaca somn

Da, vinul poate avea efectul unui somnifer. Insa, nu este cea mai buna solutie, el face parte dintre "somniferele" de proasta calitate. "Persoanele ce au o mare cantitate de alcool in sange se trezesc de multe ori in timpul noptii si somnul lor nu este de calitate", asa ca, uitati-l!

Somnifere pentru orice fel de insomnie

Nu, totul depinde de tipul de insomnie de care sufera cineva. De exemplu, insomniacii cronici iau somnifere, dar devin dependenti de ele. Pana la un punct, totul e bine. Atunci cand se opresc, apare sevrajul.

Se pot prescrie somnifere in caz de insomnii cronice determinate de boli organice sau psihice, insa numai cu avizul unui medic.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#insomnie cauze, #lucruri neadevarate despre insomnie, #sfaturi specialisti somn , #somn