Nesomnul, boala secolului - ce risti si cum te educi sa adormi

Luni, 01 Iulie 2013, ora 19:37
15103 citiri
Nesomnul, boala secolului - ce risti si cum te educi sa adormi
Foto: Mixstuff

Lipsa somnului determina o oboseala generala si imbatranirea prematura a organismului. Cercetarile actuale insa constata consecinte mult mai complicate.

Astfel, potrivit expertilor de la Universitatea din Pittsburgh, lipsa de somn afecteaza direct organele si functiile vitale: inima, plamanii, rinichii, creierul, sistemul imunitar, metabolismul, intregul sistem nervos - noteaza portalul Mixstuff.

Profesoara Anne Germain, de la Universitatea din Pittsburgh, sustine ca lipsa de somn este un factor major de risc pentru persoanele predispuse la depresie si la dependenta de droguri, slabind totodata rezistenta la boli si capacitatea organismului de a raspunde la durere.

De asemenea, cei care au suferit traumatisme tind sa-si retraiasca traumele, din cauza somnului incomplet sau fragmentat.

Cele mai vulnerabile sunt persoanele in varsta, intrucat, pe masura ce trec anii, ritmul circadian incetineste. Doctorul Timothy Monk, de la Human Chronobiology Research Program at Western Psychiatric, recomanda persoanelor in varsta sa respecte un orar riguros al somnului, sa evite somnul fragmentat, sa renunte la cofeina, sa evite zgomotul si excesul de lumina.

Studii recente au reconfirmat legatura dintre tulburarile de somn si obezitate. Lipsa somnului reduce nivelul hormonului leptina, care informeaza eronat creierul cu privire la saturatie, stimuland apetitul.

Lipsa somnului are un impact si asupra capacitatii organismului de a produce mai multa glucoza, care, daca se afla in exces, poate cauza un diabet zaharat de gradul al doilea.

Tot lipsa de somn face sa creasca riscul bolilor cardiovasculare si accidentului vascular cerebral, mai ales la persoanele care dorm mai putin de sase ore pe noapte.

Dar nici excesul de somn nu este recomandat. Teste facute recent au aratat ca femeile care dorm mai mult de noua ore pe zi sunt mai predispuse bolilor de inima, decat cele cu somn normal.

Lipsa odihnei si cancerul

Cu privire la riscul de cancer, japonezii au testat un grup mare de 24.000 de femei, in varsta de 40-79 de ani, si au descoperit ca acelea care dormeau mai putin de sase ore pe zi erau mai expuse cancerului de san. Constatarea a fost confirmata si de Harvard Medical School, unde expertii au gasit legaturi intre nivelurile scazute de melatonina si un risc crescut de cancer de san.

In mod deosebit, specialistii sunt preocupati de lipsa de somn la copii. Organismul lor tanar face ca efectele lipsei somnului sa nu fie imediat vizibile, ceea ce incurajeaza reducerea timpului alocat odihnei, fie pentru activitatile recreative, fie chiar pentru invatatura.

Unele dintre efectele cele mai insidioase ale lipsei de somn afecteaza activitatea creierului: capacitatea de a invata, memoria, judecata si capacitatea de a rationa corect.

Cine are deficiente de somn pe care nu le poate stapani trebuie sa se adreseze medicului. Automedicatia cu somnifere este mai mult decat periculoasa.

Disciplina il aduce pe Mos Ene

Dar inainte de a apela la ajutorul medicinii, trebuie sa tinem seama ca reglarea somnului nu este o chestiue de tratament, ci mai curand de cutuma. Iata cateva reguli elementare:

- Efort fizic in timpul zilei: mersul pe jos, gradinarit si chiar gimnastica.

- Un ceai relaxant, consumat seara.

- Deconectare de la problemele curente. Nu se recomanda o carte palpitanta sau un film antrenant. Mai curand, un joc de cuvinte incrucisate.

- O baie calda inainte de somn.

- Evitarea discutiilor in contradictoriu si cu atat mai mult a conflictelor cu familia sau vecinii.

Regula generala: ca sa adormi usor, n-ar trebui sa te gandesti deloc la agenda zilei de maine. Dimpotriva, comporta-te ca si cum maine ar fi weekend!

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#insomnie tratamente, #insomnie recomandari, #insomnie medicatie, #lipsa somn efecte secundare, #nesomn efecte organism, #lipsa somn boli , #somn