Probleme severe cauzate de lipsa de somn

Marti, 29 Mai 2012, ora 07:00
6998 citiri
Probleme severe cauzate de lipsa de somn

Te-ai obisnuit sa nu dormi mult noaptea si aproape ca accepti cu resemnare faptul ca in fiecare dimineata de trezesti ametit si obosit? Ceea ce nu realizezi, insa, este ca lipsa somnului este ca un domino care declanseaza probleme in lant.

Sanatatea are mult de suferit din cauza ca tu nu acorzi suficient timp odihnei sau pur si simplu nu poti sa dormi din cauza stresului, conform Prevention. Iata ce te asteapta daca ai si tu asemenea probleme:

Boli cardiovasculare

Un studiu din 2010, efectuat de catre cercetatorii de la Scoala de Medicina West Virginia pe 30.379 de persoane, arata ca persoanele care dorm mai putin de 7 ore pe noapte au un risc mare de a face boli de inima. Mai ales femeile de peste 60 de ani care dorm 5 ore sau mai putin pe noapte au un risc de doua ori mai mare de a se imbolnavi de inima fata de cele care se odihnesc suficient.

Diabetul

Potrivit unui studiu din 2011, de la Universitatea din Chicago, persoanele cu diabet de tip 2 cel au un somn de proasta calitate, ele avand si un nivel al glucozei cu 9 procente mai ridicat si 30% mai multa insulina, rezistenta la aceasta fiind cu 43% mai mare decat ar fi normal.

Diabeticii cu insomnii se afla intr-o situatie si mai ingrijoratoare, glucoza lor fiind cu 23% mai mare, iar nivelul de insulina cu 48%, pe cand rezistenta la insulina este mai mare cu 82% fata de cea a diabeticilor care reusesc sa doarma binisor.

Cancer la san

Cercetatorii de la Tohoku University, din Japonia, au monitorizat aproape 24.000 de femei cu varste cuprinse intre 40 - 79 de ani si au aflat ca cele care dormeau mai putin de 6 ore pe noapte aveau un risc mult mai crescut de a face cancer la san, cu aproximativ 62 de porcente.

La celalalt prag, cele care dormeau mai mult de 9 ore pe noapte aveau riscul mai scazut cu 28%.

Probleme urinare

Cercetatorii britanici au analizat date de la 4.145 de barbati si femei de varsta medie si iata ce au constatat: 5 ani de somn de proasta calitate sau insuficient (mai putin de 5 ore pe noapte) pot sa creasca riscul de probleme urinare cu 80-90%, ajungandu-se chiar la incontinenta.

Dintre toate femeile chestionate, un procent ingrijorator de 42% au spus ca au probleme, in timp ce 34% dintre barbati s-au plans de acelasi lucru.

Cancerul de colon

Un studiu din 2011, realizat pe 1.240 de persoane, de la Case Western University, arata ca tot oamenii care sunt suparati si obositi ca dorm mai putin de 6 ore pe noapte au un risc mai mare cu 47 de procente de a fi diagnosticati cu cancer colorectal, in principal din cauza polipilor aparuti. Cei care trec de 7 ore de somn se pot declara mai linistiti din acest punct de vedere.

Mortalitatea

Un studiu desfasurat pe 10 ani si 16.000 de persoane de catre cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga leaga lipsa somnului de mortalitate. Cum este asta posibil? Se pare ca barbatii care nu se odihnesc indeajuns, in special cei sub 45 de ani, au un risc de a muri de doua ori mai mare decat cei care nu au probleme cu somnul. Si cei care se trezesc de mai mult de 3 ori pe noapte sunt, in mod socant, de 5 ori mai predispusi la sinucideri fata de cei fericiti, cu somn neintrerupt.

Totusi, acelasi studiu arata ca somnul nu are de-a face cu gradul de mortalitate in ceea ce le priveste pe femei, cel putin nu in mod direct. Indirect, insa, in cazul ambelor sexe creste riscul de diabet si al presiunii sanguine mari.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#lipsa somn probleme sanatate, #somn putin boli, #somn insuficient riscuri , #somn