Sfaturi de Sarbatori: Cum sa nu adormi la volan

Luni, 28 Decembrie 2015, ora 16:52
3429 citiri
Sfaturi de Sarbatori: Cum sa nu adormi la volan
Foto: Arhiva Ziare.com

Somnolenta este prima cauza a accidentelor mortale pe autostrazi, in conditiile in care un accident din trei este atribuit oboselii si somnolentei, potrivit unui studiu al Asociatiei companiilor franceze de autostrazi.

Oboseala si nevoia anormala de a dormi reprezinta, prin urmare, un pericol real, deoarece ele pot sa apara fara semne de avertizare precum cascat, frisoane, torticolis... In consecinta, trebuie luate mai multe masuri de precautie pentru a evita o catastrofa, aminteste dr. Bertrand Giclais, in aceasta perioada a sarbatorilor, cand multi oameni se deplaseaza cu masina in locurile unde si-au programat sa-si petreaca vacanta, relateaza Le Figaro.

In primul rand, soferii nu trebuie sa acumuleze datorii in ceea ce priveste somnul: daca noptile anterioare au dormit mai putin, oboseala este reala si este mai bine sa se odihneasca, chiar daca asta inseamna amanarea plecarii in vacanta cu o jumatate de zi sau cu o zi.

Apoi, nu trebuie sa plece prea devreme. Ani de zile, s-a recomandat automobilistilor sa plece intre orele 03:00 si 05:00 dimineata pentru a evita blocajele de trafic. Un fals "sfat bun", pentru ca daca in mod obisnuit acestia se ridica din pat la ora 07:00 sau 08:00, trezirea prematura ii priveaza de doua pana la cinci ore de somn, ceea ce le reduce vigilenta si creste riscul de somnolenta.

Este ideala trezirea la ora obisnuita pentru a beneficia de o noapte completa de somn.

Trebuie, de asemenea, urmate sfaturile serviciilor de securitate rutiera si a face o indispensabila pauza la fiecare doua ore. Aceasta trebuie sa cuprinda trei etape succesive. In primul rand, un timp de odihna, chiar si numai cateva momente, cu capul pe bratele sprijinite pe volan si cu ochii inchisi.

Pe timpul zilei, sa se poarte "ochelari de somn", pentru a plonja in intuneric. Apoi, urmeaza expunerea la lumina - iesirea din masina si cateva minute de activitate fizica. Ideal este sa se parcheze masina un pic mai departe de benzinarie sau de magazin pe autostrada pentru a merge pe jos o portiune de drum pentru a ajunge la ele.

In cele din urma, pauza trebuie sa se incheie cu o gustare pe baza de proteine si nu de zaharuri, care devin, cateva zeci de minute mai tarziu, responsabile de revenirea oboselii.

Astfel, este mai potrivit un sandvis cu sunca si cu branza decat un baton de ciocolata sau chipsuri. Se recomanda ca aceasta gustare sa fie consumata la lumina (daca este noapte, cel mai bine este de a ramane intr-un magazin iluminat pentru consumatie decat a manca in intunericul din parcare).

De asemenea, este recomandabil sa se bea cafea, care va da un impuls de aproximativ doua ore.

Si mai presus de toate trebuie evitat alcoolul, care este un inductor al somnului si nu trebuie consumat in ziua plecarii si nici pe drum. Chiar daca nu depaseste doza tolerata de lege in Franta, alcoolul accentueaza, la masa de pranz, varful de somnolenta care apare la inceputul dupa-amiezei intre orele 13:00 si 15:00.

De altfel, soferii nu trebuie sa ezite sa se odihneasca dupa masa de pranz pentru a le trece somnolenta.

In final, un sfat care poate parea ciudat este sa nu se abuzeze de ochelarii de soare, pentru ca lumina are calitatea de a ne tine treji. Se recomanda ca ochelarii de soare sa nu fie purtati atunci cand nu este nevoie (sunt tinuti la ochi uneori din reflex), deoarece pot facilita somnolenta.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#soferi adormit volan, #somnolenta soferi volan , #somn