Sforaitul - o meteahna jenanta. Cum sa scapi de ea?

Marti, 03 Aprilie 2012, ora 07:02
21866 citiri
Sforaitul - o meteahna jenanta. Cum sa scapi de ea?

O informatie, aparuta in presa franceza, instiinta acum cateva luni ca un cuplu abia casatorit s-a despartit la cinci zile dupa noaptea nuntii, pentru ca tanara sotie nu a putut suporta sforaitul infernal al proaspatului sau consort.

Nu trebuie sa deducem ca alti barbati nu sforaie, dar ne putem gandi cu compasiune la numeroasele sotii care suporta o viata intreaga metehnele sonore ale celui ales.

Poate ca si pentru acest motiv isi gaseste o firava justificare practica nonconformista a casatoriei de proba, care a cam luat avant de la o vreme - in unele locuri chiar cu acte in regula, in altele numai in baza principiului vazut-placut.

Ce este, totusi, sforaitul? In principiu, atunci cand partea din spate a tavanului gurii vibreaza in timpul somnului, apar efecte sonore neobisnuite. Cauzele insa sunt multe, iar medicina, asa avansata cum a ajuns astazi, n-a gasit un remediu eficient si garantat.

Remedii naturiste

Drept urmare, ajungem tot la remediile traditionale, de felul celor enumerate mai jos, sugerate de 1001 Remedes:

- Ulei de masline: este suficienta o lingurita de ulei, luata inainte de a merge la culcare. Va reduce substantial sforaitul si, dupa un consum regulat, n-ar fi exclus sa ta vindece de nedoritul obicei.

- Salvie: se face o infuzie concentrata din frunze de salvie (ceai), neindulcita. Se recomanda gargara, inainte de a merge la culcare. S-ar putea sa nu-si faca efectul din prima noapte, dar salvia este emolienta si, facand acest lucru regulat, s-ar putea sa-ti rezolve problema.

- Un amestec din frunze de menta, floarea pasiunii si radacina de valeriana: ingredientele uscate se mixeaza fin, se adauga cateva picaturi de ulei de masline, pentru a deveni o pasta vascoasa, iar pasta se mesteca zilnic intre dinti si se inghite. Tratamentul se aplica timp de zece zile, cu pauze de acelasi interval de timp.

- Evita mesele grele: alimentele consistente si condimentate la cina exercita o presiune apasatoare pe sistem, ingreunand respiratia.

- Trateaza-ti alergiile: ele pot sa constituie cauza unor blocaje respiratorii, agravand neplacuta problema a sforaitului.

- Un exercitiu simplu, care a dat de multe ori rezultate: vocalizeaza (ca si cum ai canta). Fiecare vocala din alfabet (a-e-i-o-u), emisa cu voce tare, produce o gimnastica a coardelor vcale, capabile sa inhibe tendinta la sforit. Exercitiul dureaza 3 minute. Daca dispui de ureche muzicala, le poti emite grupate cate patru succesive, din arpegiu. Devine chiar ceva placut.

Obiceiuri daunatoare

- Greutatea in exces duce la un sforait zgomotos: in acest caz, slabitul poate fi o solutie, de multe ori definitiva.

- Fumatul: fumatorii trebuie sa stie ca viciul lor produce adesea congestii nazale, iar de aici si pana la sforait nu este decat un pas.

- Alcoolul: aproape nu exista betiv sa nu sforaie. Solutia nu este renuntarea totala, dar, nemaiconsumand alcool dupa orele 17.00, efectul acestuia asupra sforaitului dispare.

- Dormitul cu fata in sus ingreuneaza o respiratie normala: se recomanda, deci, sa dormi totdeauna pe o parte laterala, preferabil pe stanga. Vei sforai, dar doar "pianissimo".

- Nu adormi cand esti frant de oboseala: prefera sa citesti o carte inainte de culcare. Toti muschii se vor relaxa, inclusiv cei responsbili cu nesuferitul sforait, conform sleepnet.ru.

- Aerul uscat: nu degeaba in dormitor se recomanda aerul umed. Cel uscat poate irita membranele nasului si gatului. Daca aerul este foarte uscat, te poti trezi chiar si cu dureri de gat.

Cand e momentul sa mergi la medic

Pana la urma, insa, toate acestea sunt aplicatii empirice, traditionale, care au dat adesea rezultate, dar nu intotdeuna. Mai precis, ele nu-si pot face efectul daca exista o cauza organica, ceva care semnaleaza o boala sau o malformatie.

In asemenea caz, procedeele naturiste nu dau efecte spectaculoase ori chiar nu schimba efectul. Daca te afli intr-o astfel de situatie, este cazul sa mergi la medic. O consultatie este chiar obligatorie si urgenta daca simti greutati de respiratie, gafait sau sufocari in timpul somnului.

Chiar si atunci cand n-ai neplacutul obicei de a sforai, greutatile in respiratie simtite ca atare sau aparute in vis, cand cosmaruri te fac sa simti cum te sufoci, sunt motive sa te prezinti urgent la medic.

Poate ca medicul nu rezolva problema sforaitului, dar descopera ceva care nici nu stii cand iti poate periclita viata.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#sforait solutii, #sforait remedii, #sforait ceai, #sforait medic, #sforait simptom boli, #sforait tratament , #somn