Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Somnambulismul - Ce spune medicul

Sambata, 16 Iunie 2012, ora 14:14
8026 citiri
Somnambulismul - Ce spune medicul

Episoadele de somnambulism se intampla de obicei in stadiile de somn adanc, persoana in cauza nefiind capabila sa raspunda de actele sale in acele momente sau sa interactioneze cu oamenii din jur.

In plus, dimineata cand se va trezi nici macar nu isi va aduce aminte ce s-a intamplat, chiar daca a reusit sa poarte cateva conversatii incoerente. Somnambulismul are loc cel mai des in copilarie, dar poate sa reziste si pana la varsta maturitatii.

Somnambulul merge prin casa linistit sau chiar se agita, dorind sa "scape" de diferse situatii sau lucruri. Ochii ii sunt deschisi, dar privirea este sticloasa, fata ca de ceara, fara vreo expresie deosebita. Daca il intrebi ceva, nu iti va raspunde sau o va face intr-un fel greu de inteles. Daca il intorci linistit in pat, cel mai probabil a doua zi nu va mai sti nimic din ceea ce s-a intamplat, dupa cum declara pentru Ziare.com dr. Bogdan Macadon.

In mod normal, atunci cand dormi, muschii sunt cumva dezactivati, astfel incat sa nu mai primeasca semnale motorii de la creier, dar in alte cazuri acest lucru nu se mai intampla, asa ca omul incepe sa se miste, sa mearga. Exista persoane care incep sa tipe in somn, altele care mananca, care canta sau cauta disperate persoane pierdute ori carora le duc lipsa. Exista cazuri foarte rare in care oamenii spun ca au trimis chiar si e-mail-uri in timpul somnului, dar nu se stie daca este asa sau oamenii cu pricina au folosit afectiunea doar ca pe o scuza.

Desi somnambulii sunt considerati in general pasnici, exista si cazuri deosebit de grave si, din fericire, si extrem de rare, in care ei au devenit violenti si au ucis pe cineva sau chiar din neatentie au cazut din locuri inalte si au murit chiar ei.

Cauze ale somnambulismului

- acesta apare mai ales in cazul gemenilor identici si este mai probabil sa il mostenesti daca o ruda de gradul I experimenteaza asa ceva.

- factori de mediu, cum ar fi stresul, alcoolismul, lipsa prelungita de somn, un program haotic;

- probleme medicale, precum astmul din timpul noptii, apneea de somn (din cauza careia respiratia se opreste pentru cateva secunde in timpul somnului), febra puternica, reflux gastrointestinal. Toate acestea duc la o stare de agitatie crescuta in timpul somnului, asa ca poate sa apara somnambulismul.

Problema nu apare asociata cu alte probleme de somn si nu are drept cauza, asa cum unii cred, in cazul copiilor, faptul ca cei mici nu mai sunt lasati sa doarma cu parintii si se sperie.

In majoritatea cazurilor nu este nevoie de ajutor medical, dar in altele poate sa apara o stare de mare stres psihic, sa apara probleme psihiatrice, fapt ceea ce necesita ajutorul unui psihiatru pentru a rezolva problema si a nu o relungi pana la maturitate.

Cum celebritatile sunt supuse adesea unui stres enorm, ele pot sa aiba parte de aceasta problema:

- Jennifer Aniston spune ca a pornit de cateva ori alarma singura, in timpul noptii, din cauza ca mergea in episoade de somnambulism si incerca sa iasa pe usa;

- Bobby Brown se trezea si el in miezul noptii si era rusinat de faptul ca urina in locuri nepermise in timpul somnului;

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#somnambulism cauze, #somnambulism simptome, #somnambulism problema medicala , #somn
Comentarii
Poza gioni pak
gioni pak
rank 5
Avem si noi un somnambul....