Ziare.com

"Somnul de frumusete", un concept confirmat de stiinta

de Alexandra Ilie
Joi, 16 Decembrie 2010, ora 10:46

   

"Somnul de frumusete", un concept confirmat de stiinta
Persoanele care nu dorm suficient nu numai ca sunt mai putin sanatoase, dar sunt si mai putin atractive, asa ca un "somn de frumusete" i-ar putea ajuta, spun cercetatorii din Suedia.

Cercetatorii, in frunte cu John Axelsson, de la Osher Center din Suedia, spun ca studiul a fost efectuat pe 23 de adulti sanatosi, unii privati si altii neprivati de somn, cu varstele cuprinse intre 18 si 31 de ani, care au fost fotografiati si 65 de observatori, cu varstele cuprinse intre 18 si 61 de ani, care au notat pozele, potrivit UPI.com.

Studiul, publicat in Jurnalul Medical Britanic, a descoperit ca persoanele private de somn au fost notate ca fiind mai putin sanatoase, mai obosite si mai putin atractive decat cele care au avut o noapte de somn normala.

"Descoperirile noastre arata ca persoanele private de somn arata mai putin sanatoase si atractive si mai obosite decat atunci cand dorm suficient", au declarat cercetatorii.

Pana acum conceptului de "somn de frumusete" i-a lipsit o baza stiintifica, dar importanta biologica a somnului a favorizat probabil o sensibilitate in perceptia semnelor de privare de somn la ceilalti.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2541 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

nu doar insomnie

Cercetătorii din domeniul medicinei estimează că, in prezent, oamenii dorm in fiecare noapte cu o oră mai putin decat are nevoie organismul. Desi această cifră poate părea nesemnificativă, restanta de sase miliarde de ore de somn pe noapte a devenit obiectul cercetărilor in privinta bolilor asociate cu lipsa somnului si in privinta efectului pe care acestea le au asupra calitătii vietii.
In trecut, medicii considerau incapacitatea cronică de a dormi o singură tulburare, numită in mod obisnuit insomnie. Dar o comisie infiintată de Congresul Statelor Unite a recunoscut existenta a 17 tipuri de tulburări de somn. Oricum ar sta lucrurile, cauzele insomniei sunt atat de multe, incat, adesea, insomnia insăsi e considerată un simptom al altor probleme de sănătate, asa cum se consideră că febra semnalează o infectie in organism.
Somnul insuficient, chiar si ocazional, poate avea consecinte grave. Tom, de exemplu, desi era un sofer cu experientă, a intrat cu autocamionul intr-un parapet, vărsand 400 l de acid sulfuric pe o autostradă foarte circulată. Tom recunoaste: "Am adormit“. De fapt, in urma cercetărilor s-a constatat că somnolenta la volan este cauza a 50% dintre accidentele mortale produse pe două autostrăzi din Statele Unite.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor