Somnul insuficient afecteaza memoria

Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 10:52
7061 citiri
Somnul insuficient afecteaza memoria

Disciplina somnului se invata din copilarie, de acasa, din familie. Daca mama impune reguli stricte in ceea ce priveste somnul, copilul va sti sa respecte orele de somn, cat si de ce trebuie sa doarma si ca noaptea este pentru somn si nu de pierdut in petreceri pana-n zori ori dialoguri sterile cu persoane niciodata vazute, nu de invatat sau de citit pe sub patura.

Obiceiul de a dormi normal, sanatos va fi pastrat toata viata, asa cum se pastreaza toate obiceiurile, bune sau rele, deprinse in copilarie si transmis mai departe.

Daca multe persoane, mai ales din cele ajunse la maturitate, se plang ca nu pot dormi, ca sufera de insomnie, ca sunt mereu obosite si incapabile de o activitate obisnuita, cauza se afla, in cea mai mare parte, in lipsa unei discipline a somnului.

Somnul pe apucate si insuficient afecteaza grav sanatatea, ducand la boli precum diabetul, depresia, anxietatea, afectiuni cardiace, cancer, slabirea sistemului imunitar, cresterea in greutate si deteriorarea memoriei mult prea timpuriu.

Nu invata noaptea pentru examen, daca nu vrei sa pici!

Orele necesare pentru somn variaza de la o persoana la alta dar, in general, fiecare om are nevoie de sapte - opt ore de somn pe noapte. Elevii si studentii, mai ales, in preajma tezelor sau a examenelor, au obiceiul de a pierde noptile ca sa invete. Gresit! Noptile sunt pentru somn si o noapte pierduta inseamna, cel mai adesea, un esec la examen. Pierderea noptilor pentru invatat poate fi un prim pas spre insomnia de mai tarziu.

De preferat o noapte de somn si trezitul de dimineata, la orele 5 - 6, cand mintea este odihnita si apta sa primeasca si sa retina noi informatii. Patru - cinci ore de invatat dimineata sunt cu mult mai de folos decat o noapte inutil pierduta, dupa care se poate pierde un examen ori rata o oportunitate.

Daca se ajunge la insomnie, medicamentele pentru somn nu sunt cea mai buna solutie. Somnul indus cu sedative nu este sanatos, lucru care se poate remarca a doua zi dupa administrarea medicamentelor. Chiar daca te ajuta sa dormi, vei avea un somn artificial si, la trezire, te vei simti mahmur, ca dupa o noapte lunga de betie, vei avea capul greu si senzatia de gura uscata.

Si-apoi, medicamentele de somn creaza dependenta si au si efecte secundare, precum ameteli, tulburari de vedere, un tremur usor, dar de necontrolat al mainilor, neputinta de a-ti aminti ori retine ceva.

Cel mai indicat este sa respecti orele de somn, sa ai un program pe care sa-l respecti cu strictete. La inceput va fi greu, dar cu disciplina, multa rabdare si perseverenta, vei reusi sa dormi fara sedative. O plimbare scurta in aer liber, un ceai de lavanda sau de sunatoare inainte de culcare pot induce un somn linistit, sanatos.

Si inca ceva: nu mai bea cafea, ceai verde, bauturi energizante sau racoritoare dulci, dupa ora 4 dupa amiaza.

Sa avem sanatate!

Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Candidat PNL la funcţia de primar al Capitalei, Sebastian Burduja, susține că s-a înscris într-o cursă electorală "strânsă", în care toți cei "patru candidaţi cu şanse", iar voturile...
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
#insomnie cauze, #insomnie memorie, #insomnie remedii, #insomnia tratamente naturiste , #somn