Un sfert dintre noi purtam o gena care ne face somnorosi

Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 13:22
2204 citiri
Un sfert dintre noi purtam o gena care ne face somnorosi

Indiferent de cat de putin sau de mult ar dormi, unii oameni casca pe intreg parcursul zilei, iar daca li se ofera ocazia, trag si un pui de somn la pranz, fara a se simti insa mai odihniti apoi.

Un studiu a gasit si o explicatie pentru acest fenomen: un sfert dintre oameni poarta o gena care ii face mai somnorosi, o gena care este prezenta si in cazul narcolepsiei.

Potrivit cercetatorilor de la Scoala de Medicina din cadrul Universitatii Pennsylvania din SUA, denumirea genei este DQB1 *0602, relateaza abc News. In cadrul studiului, au fost testate persoane sanatoase cu aceasta gena si persoane sanatoase fara aceasta informatie in ADN.

S-a descoperit ca primele erau mult mai somnoroase pe parcursul zilei, comparativ cu ceilalti, chiar daca dormeau 10 ore. In plus, somnul lor nu era atat de adanc si se trezeau de mai multe ori pe noapte decat restul, se mentioneaza intr-un raport publicata in jurnalul Neurology.

Vestea buna este ca, indiferent de prezenta sau absenta acestei gene, rezultatele la testele de memorie si cognitive au fost similare.

In cadrul experimentului, subiectii au fost monitorizati in timpul somnului si in restul timpului, primele doua nopti dormind cate 10 ore, iar in celelalte 5 numai cate 4 ore pe noapte. In restul timpului, petrecut cu lumina aprinsa, au fost incurajati sa se joace, sa citeasca, sa se uite la filme si sa consume orice aliment ce nu isi punea amprenta in vreun fel pe calitatea somnului, mai putin curcan, banane, cafeina sau alcool.

Confruntati cu privarea de somn, in ultimele 5 zile, subiectii din prima grupa, desi sanatosi, s-au comportat ca niste narcoleptici. Concluzia: desi privarea de somn ne afecteaza pe toti, unii dintre noi o resimtim mai puternic decat ceilalti.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#ore somn, #durata somn, #narcolepsie, #narcoleptici, #somn odihna , #somn