Viata sanatoasa: Educati-va pentru un somn sanatos

Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 07:47
4115 citiri
Viata sanatoasa: Educati-va pentru un somn sanatos

Somnul este o stare fiziologica indispensabila vietii. Fara somn, orice fiinta vie moare. Asa cum omul nu poate trai fara apa si mancare, nu poate trai nici fara somn.

Dupa unii, somnul ar fi o perioada de timp in care nu se intampla nimic. Altii insa cred ca, din punct de vedere neurologic, somnul este o perioada de timp foarte aglomerata. Oricum, despre somn exista inca foarte multe nestiute asa ca cercetatorii mai au mult de cautat si de constatat.

In timpul somnului, organismul intreg se odihneste. Ritmul respirator si cardiac scade, se produce o relaxare musculara, temperatura organismului scade cam cu 0,5 grade C, scad, de asemenea, functiile secretorii.

Una din problemele omului modern este stresul si stresul este cel care afecteaza somnul. Lipsa somnului se face imediat simtita in scaderea performantelor zilnice si, pe termen lung, efectele nedormitului asupra starii generale de sanatate pot fi devastatoare, ducand la cresterea in greutate, tensiune arteriala, diabet, probleme cardiovasculare, depresii si abuz de medicamente.

Adesea auzim sau citim indemnuri de a ne educa pentru o viata sanatoasa. Putem avea o viata sanatoasa daca avem, inainte de toate, un somn sanatos, odihnitor. Inca din copilarie ni se tot spune "sa nu lasi pe maine ceea ce poti face azi".

Cu timpul insa, aflam ca "la urma urmei, si maine e o zi" (Scarlett O'Hara, eroina romanului "Pe aripile vantului" de Margret Mitchell), lucru pe care ar trebui sa ni-l spunem si noi la sfarsitul unei zile in care nu am reusit sa rezolvam ori sa facem tot ce ne-am propus si nu sa ne lasam cuprinsi de tristete, remuscari sau nervi.

Pentru un somn sanatos respectati ora de culcare. Fixati-va o ora si incercati sa devina obisnuinta. Poate nu veti reusi din prima incercare si nici dintr-a doua dar nu dezarmati, nu renuntati, fiti consecvent. Daca dimineata trebuie sa va treziti la o anumita ora, puneti ceasul sa sune. Cu timpul, si trezirea la ora fixa va deveni obisnuinta si veti face ochi, de regula, cu cateva minute inainte de a suna ceasul.

In caz de insomnie, nu apelati la medicamente. Dau dependenta si au efecte secundare ori pot avea efecte adverse cum am citit ca se mai intampla. Ganditi-va la ravagiile pe care aceste pastile le fac in organism si renuntati daca obisnuiti sa le luati. Veti tanji un timp dar, la un moment dat, veti constata bucuros ca nu mai aveti nevoie de ele.

Ganditi pozitiv. Nu va programati singuri, cu gandul, o alta noapte de nesomn. Ganditi-va cu placere la noaptea care se apropie si la cat de bine si sanatos veti dormi.

Inainte de a va culca, beti un ceai cald de sunatoare sau mancati un fruct. Faceti un dus cald sau o baie fierbinte la picioare. Aerisiti bine camera. Pijamaua sa fie larga, sa nu va stanjeneasca si plapuma sau patura cu care va inveliti sa fie suficient de calduroasa, mai ales pe timp de iarna.

Inchideti televizorul dupa ce va bagati in pat. Va fura timpii de somn si un adult are nevoie de sapte, opt ore de somn din 24 pentru ca a doua zi sa fie performant, vioi, bine dispus, cu forta pentru eforul fizic sau intelectual pe care urmeaza sa-l depuna.

Daca in dormitor aveti o lampa de veghe, pozitionati-o de asa maniera, undeva mai in spate, incat lumina sa nu va vina direct in ochi in timp ce dormiti.

Si daca se intampla sa fie nevoie sa pierdeti o noapte, atunci faceti in asa fel incat acest lucru sa se intample cat mai rar.

Elevii si studentii au obiceiul de a pierde noptile, mai ales in preajma tezelor sau a examenelor, ca sa invete. Fac o greseala mare de tot. Cel mai recomandat e ca noaptea sa doarma bine si sa se trezeasca dimineata, cat mai devreme, cand odihniti fiind, randamentul este maxim. De la ora 5 dimineata pana la 8, se poate invata si retine mult mai mult decat intr-o noapte de nesomn.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#somn odihnitor noapte, #sfaturi somn odihnitor , #somn