Ziua Mondiala a Somnului: Respira usor, dormi mai bine

Vineri, 16 Martie 2012, ora 22:11
2727 citiri
Ziua Mondiala a Somnului: Respira usor, dormi mai bine

Vineri, in intreaga lume, se sarbatoreste, pentru al cincilea an consecutiv, Ziua Mondiala a Somnului, sub sloganul 'Respira usor, dormi bine". Specialistii din intreaga lume atrag atentia ca numarul persoanelor care se plang ca au probleme cu somnul a crescut ingrijorator in ultima perioada, vinovat fiind stilul de viata tot mai agitat.

Asa cum omul nu poate trai fara apa si mancare, nu poate trai nici fara somn. In lipsa acestuia, orice fiinta vie moare. In timpul somnului, organismul intreg se odihneste. Ritmul respirator si cardiac scade, se produce o relaxare musculara, temperatura organismului coboara cam cu 0,5 grade Celsius, iar functiile secretorii sunt mai putin active.

Una din problemele omului modern este stresul, iar acesta este cel care afecteaza somnul. Lipsa odihnei se face imediat simtita in scaderea performantelor zilnice si, pe termen lung, efectele nedormitului asupra starii generale de sanatate pot fi devastatoare, ducand la cresterea in greutate, tensiune arteriala, diabet, probleme cardiovasculare, depresii si abuz de medicamente.

Adesea auzim sau citim indemnuri de a ne educa pentru o viata sanatoasa. Putem avea o viata sanatoasa daca avem, inainte de toate, un somn sanatos, odihnitor. Inca din copilarie ni se tot spune "sa nu lasi pe maine ceea ce poti face azi". Cu timpul insa, aflam ca "la urma urmei, si maine e o zi" (Scarlett O'Hara, eroina romanului "Pe aripile vantului" de Margret Mitchell), lucru pe care ar trebui sa ni-l spunem si noi la sfarsitul unei zile in care nu am reusit sa rezolvam ori sa facem tot ce ne-am propus si nu sa ne lasam cuprinsi de panica, tristete, remuscari sau nervi.

Ca sa ai un somn sanatos trebuie sa fii disciplinat. Inainte de toate, respecta ora de culcare. Fixeaza-ti o ora si incearca sa devina obisnuinta. Poate nu vei reusi din prima incercare si nici dintr-a doua, dar nu te dezarma, nu renunta, fii consecvent si disciplinat. Daca dimineata trebuie sa te trezesti la o anumita ora, pune ceasul sa sune. Cu timpul, si trezirea la ora fixa va deveni obisnuinta si vei face ochi, de regula, cu cateva minute inainte de a suna ceasul.

In caz de insomnie, nu apela la medicamentele de sinteza. Dau dependenta si au efecte secundare. Gandeste-te la ravagiile pe care aceste pastile le fac in organismul tau si renunta daca obisnuiesti sa le iei. Sigur ca un timp vei tanji, vei suferi dupa aceste stimulente periculoase dar, la un moment dat, vei constata bucuros ca nu mai ai nevoie de ele.

Gandeste pozitiv, gandeste frumos la noaptea care sta sa vina si programeaza-ti cu mintea, un somn sanatos si odihnitor. Seara, daca timpul o permite, fa o plimbare, macar in jurul blocului daca nu poti mai mult. Bea un ceai cald de sunatoare sau mananca un fruct. Marul e cel mai indicat. Fa un dus cald sau o baie fierbinte la picioare. Aeriseste bine camera. Pijamaua sa fie larga, sa nu te stanjeneasca, si plapuma sau patura cu care te invelesti sa fie suficient de calduroasa, mai ales pe timp de iarna.

Persoanele care pot "fura" si dupa amiaza putin somn sunt cele mai castigate si asta pentru ca somnul de dupa-amiaza relaxeaza organismul, elimina stresul acumulat in primele ore ale zilei, incarca organismul cu energie pozitiva si creste capacitatea creierului de a acumula noi informatii. Iata suficiente motive pentru elevi si studenti, mai ales, cand sunt in perioada tezelor si a examenelor, sa doarma putin, nu mai mult de 45 de minute, dupa masa de pranz.

Dar, mai presus de toate, traieste frumos, curat, onest, sa nu ai ce sa-ti reprosezi si, in clipa in care pui capul pe perna sa nu-ti fie teama sa inchizi ochii ori sa tresari, de fiecare data, cand auzi soneria. Asta conteaza cel mai mult, o constiinta nepatata!

Sa avem sanatate!

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#reguli somn sanatos, #Ziua Somnului, #somn dupa amiaza, #disciplina somn sanatos, #ceaiuri antistres , #somn