Afla cum inotul in piscina sau picaturile de ochi iti pot distruge zambetul

Miercuri, 22 Decembrie 2010, ora 12:10
3760 citiri
Afla cum inotul in piscina sau picaturile de ochi iti pot distruge zambetul

Te speli pe dinti de doua ori pe zi, ba mai folosesti si ata dentara si, cu toate astea, dantura ta nu arata asa cum ar trebui? De vina ar putea fi obiceiurile tale de om modern, minore, dar care lasa urme adanci.

Si aici intra tot actiuni pozitive la prima vedere, cum ar fi bautul ceaiului in detrimentul bauturilor acidulate sau consumul de fructe si nu de dulciuri. Ar putea parea formula perfecta pentru dantura sanatoasa, dar din pacate nu e, conform Daily Mail.

Ceaiul de plante - Acest tip de ceai poate fi de 3 ori mai periculos decat cel de portocale, dupa cum a aratat un studiu al Universitatii Bristol. Multe astfel de ceaiuri sunt acide si actioneaza negativ asupra smaltului dintilor, cel de lamaie, precum si cel de coacaze negre, fiind cele mai periculoase.

Nu la fel stau insa lucrurile in cazul ceaiului verde. O cercetare realizata la Universitatea Tohoku din Japonia a aratat ca una sau mai multe cescute de ceai verde pe zi reduc riscul de carii. O explicatie ar fi bogatia de antioxidanti, catehinele, care opresc bacteriile din cavitatea bucala sa produca acid.

Gustarile sanatoase - Chiar daca ai grija ca gustarile tale sa fie sanatoase, consumand seminte si nuci, intocmai cum scrie la carte, efectul nociv la nivelul danturii exista, fiind cauzat nu de natura alimentelor, ci de frecventa gustarilor.

Dintii pot face fata la cinci "atacuri acide" pe zi, explica specialistii. Este nevoie de o ora pentru ca saliva sa neutralizeze acidul creat de consumul unui aliment ori bautura. Asa ca, daca sorbi dintr-un pahar cu suc toata ziua, atunci dintii tai vor fi incoltiti de acid intreaga zi.

Cum reduci acest risc? Incearca sa limitezi numarul gustarilor. Daca simti totusi nevoia, mananca o data tot decat sa rontai intreaga zi, astfel incat saliva sa neutralizeze rapid acidul generat in cavitatea bucala. Dupa ce mananci, clateste-ti gura cu apa si mesteca guma fara zahar, pentru a incuraja productia de saliva.

Picaturile de ochi - Desi surprinzator, picaturile de ochi pot contribui la aparitia cariilor. Sunt printre medicamentele ce duc la uscaciunea gurii, la o productie mai mica de saliva, aceasta din urma nemaiputand proteja dintii asa cum ar trebui. Tot aici intra si antidepresivele, ibuprofenul si chiar pastilele pentru scaderea presunii sangvine.

Din fericire, exista produse destinate tocmai stimularii productiei de saliva, cum ar fi gelurile, gumele de mestecat. Pentru aceleasi efect pot fi consumate dulciurile fara zahar.

Inotul in piscina ori bazin - Un studiu realizat pe 500 de inotatori a aratat ca 66% dintre ei aveau dintii afectati de clorul folosit in bazinul de inot ori piscina. Mai precis, dantura lor era ingalbenita, pentru ca acidul afectase smaltul, facand ca stratul urmator sa devina mai vizibil.

Nu este o problema foarte comuna, dar se intalneste in cazurile in care se inoata zilnic in piscina.

Singura masura de prevedere este aceea de a tine gura inchisa atunci cand inoti. In plus, dintii nu trebuie periati imediat dupa ce ai iesit din bazin, pentru ca suprafata lor este deja mai moale din cauza actiunii clorului, fiind usor de indepartat.

Jocurile video - Din nou surprinzator, un studiu realizat la Universitatea Iowa a aratat ca persoanele mari amatoare de jocuri video au de doua ori mai multe carii fata de cele care nu stau lipite de scaun intreaga zi. Absorbite de joc, acestea tind sa rontaie gustari dulci, pierzandu-le numarul.

Spalatul pe dinti dupa ce ai consumat dulciuri - Dupa ce ai cedat tentatiei si ai consumat ciocolata sau prajituri nu te indrepta catre periuta de dinti ca spre singurul salvator. In realitate, aceasta iti este dusman, cel putin in acele momente.

Dupa ce consumi dulciuri, mediul din gura ta este acid, ceea ce face ca smaltul sa devina vulnerabil. Periuta de dinti nu va face decat sa il indeparteze pe alocuri. Asa ca asteapta macar jmatate de ora inainte de a te spala pe dinti.

Iar seara, inainte de culcare, cand te-ai spalat pentru a doua oara pe dinti in zi, nu-ti clati gura, pentru ca pasta de dinti va continua sa te protejeze si pe timpul noptii, cand cantitatea de saliva scade.

Spalatul excesiv pe dinti - Unii oameni cred ca daca se spala de patru ori pe zi pe dinti e cu atat mai bine. In realitate, isi fac mai mult rau decat bine, pentru ca si aceasta procedura, repetata mai mult decat trebuie, duce la erodarea smaltului.

Si miscarile periutei de dinti sunt importante, cele de "du-te vino" nefacand decat sa distruga, de asemeni, smaltul dintilor.

Dressingul salatei - Otetul este atat de acid incat ar trebui sa tii cont de faptul ca nu trebuie consumat in exces. Chiar si de doua ori pe zi poate lasa urme vizibile. Incearca sa nu pui in salata decat ulei de masline din cand in cand si sa te speli cu o pasta de dinti cu fluor imediat dupa ce ai consumat salata cu otet.

Bauturi energizante - Menite sa refaca rezervele de energie si sarurile pierdute prin exercitiu fizic, bauturile energizante abunda adesea in zahar si acizi. Un studiu realizat la Universitatea Birmingham a aratat ca bauturile energizante sunt de 30 de ori mai corozive decat apa.

Ce poti face pentru a micsora raul? Clateste-ti gura cu apa dupa ce ai baut din licoarea energizanta si mesteca o guma fara zahar pentru a neutraliza acizii cu ajutorul salivei.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#dinti frumosi, #dinti sanatosi, #ingalbenire dinti, #cauze ingalbenire dantura, #ingrijire corecta dinti , #stiri sanatate