Anorexia si hiperactivitatea, legatura moleculara confirmata

Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 08:44
4373 citiri
Anorexia si hiperactivitatea, legatura moleculara confirmata
Foto: centerblog.net

Anorexia mentala si hiperactivitatea fizica sunt legate printr-un mecanism molecular, dupa cum afirma o echipa de cercetatori francezi.

Anorexia mentala, o tulburare grava a comportamentului alimentar si hiperactivitatea fizica sunt legate printr-un mecanism molecular comun, o descoperire care ar putea duce la un tratament al acestei patologii ce afecteaza in special adolescentii, conform unui studiu recent.

In timp ce se credea, in general, ca hiperactivitatea anorexicilor era intentionata si viza pierderea in greutate, arzand calorii, o echipa mixta de cercetatori de la INSERM, CNRS si Universitati din Montpellier-Nimes a descoperit un mecanism comun, explicand legatura dintre cele doua comportamente, potrivit Le Matin.

Folosind soareci modificati genetic, capabili sa imite fiinte umane anorexice (negand mancarea), cercetatorii au constatat ca ei prezentau o anomalie moleculara la nivelul unei regiuni a creierului implicata in sistemul de recompensa.

Aceasta anomalie corespundea unei suprastimulari a unui tip de receptor celular care se leaga de un neurotransmitator, 5-HT4 pentru serotonina, receptor care controleaza si hiperactivitatea motrice la soareci.

Anorexia si dependenta

"Am identificat pentru prima data, dupa stiinta noasta, o cale moleculara comuna implicata in anorexie si hiperactivitate", rezuma Valerie Compan, care a condus lucrarile publicate anul trecut in revista "Translational Psychiatry".

Lucrarile au permis in egala masura sa confirme existenta punctelor comune dintre anorexie si dependenta. Anorexia si cocaina isi fixeaza aceeasi cale moleculara, care tinde sa confirme faptul ca anorexia este o dependenta", precizeaza Valerie Compan.

In plus, cercetatorii au descoperit ca receptorul era capabil sa devina in totalitate inactiv si sa antreneze "o supraalimentare", pe care o regaseste mai ales in bulimie.

"Perturbarile afecteaza acest receptor (cand el este prea activ, foamea ar fi taiata, iar cand devine inactiv, ea creste), ceea ce ar explica oscilatiile dintre anorexie si bulimie la unii pacienti", estimeaza cercetatorii, sperand ca lucrarile lor sa poata fi reproduse si la fiinta umana.

Actualmente, nu exista niciun medicament pentru a trata anorexia. De aceea, e posibil ca receptorul in discutie sa reprezinte "o tinta terapeutica eficace, caci inactivandu-l, pacientii ar accepta din nou sa manance, in timp ce activandu-l, ei ar avea posibilitatea de a frana consumul de alimente", adauga Valerie Compan.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#anorexie boala, #anorexie tratament, #anorexie hiperactivitate legatura , #stiri sanatate