Aromaterapia - reteta fericirii care se elibereaza fara prescriere medicala

Miercuri, 01 Decembrie 2010, ora 12:19
4216 citiri
Aromaterapia - reteta fericirii care se elibereaza fara prescriere medicala

Nimic nu leaga mai bine o idila decat balsamul busuiocului, mireasma ierbii cosite, parfumul florilor, adulmecate seara, pe banca din parc, atunci cand natura stie sa vorbeasca in locul cuvintelor, ca sa te faca fericit.

Buchetul de crini, primit de o domnisoara curtata, poate explica mai bine decat orice prospect efectele aromoterapiei.

Terapia din templele stravechi

Medicamentele alina durerea de cap, induc somnul sau starea de veghe, iti deschid pofta de mancare, usureaza respiratia sau digestia, dar nu s-a inventat medicamentul care sa induca starea de iubire sau sa te transpuna in al noualea cer. Este reteta fericirii.

Omenirea a practicat aromoterapia inainte de a cunoaste despre ce este vorba. Se zice despre regina Cleopatra ca se imbaia in apa cu petale de trandafir pentru a se simti bine.

In temple s-a folosit intotdeauna tamaia, ca sa induca o anumita stare de spirit credinciosilor, iar leacurile "babesti" combinau inhalarea vaporilor din muguri de pin, eucalipt sau menta cu ritualuri mistice, menite sa nu scape din vedere nici puterea de sugestie.

Sa visam frumos

Stiinta a intervenit mult mai tarziu. Primele studii privind actiunea terapeutica a unor uleiuri esentiale, caci despre asta este vorba, se datoreaza lui J. Miguel si dateaza din anul 1894. El a observat efectul condimentelor asupra sanatatii - ceapa, usturoiul, cimbrul, mararul - si a ajuns sa prescrie solutii curative.

Medicii vremii au constatat socati ca anumite uleiuri volatile actioneaza eficient asupra nevrozelor si a insomniilor. Mai mult, continutul viselor se afla in corelare cu dispozitia de dinaintea adormirii putand fi influentat de aceasta.

Un anumit parfum poate genera un anumit gen de vise, o combinatie de parfumuri induce o anumita evolutie a somnului, iar izurile neplacute pot genera chiar cosmaruri.

Parfumul de mosc, uleiul volatil de trandafir, de flori de camp, de tamaie, degajate in atmosfera cu ajutorul unei lampi de aromoterapie asigura un somn linistit, in general fara vise.

In caz de insomnie se poate consuma un extract de macerat din sunatoare combinat cu trei linguri de tinctura de lavanda, trei linguri de tinctura de sulfina si trei linguri de tinctura de talpa gastii.

In caz de cosmaruri se poate consuma o ligura rasa de pulbere de sunatoare ("iarba spaimelor"- tocmai pentru ca are proprietatea de a alunga "spaimele"). Planta se tine sub limba 10 minute, apoi se inghite cu apa.

Aromoterapia - o procedura alternativa ca oricare alta

Astazi, aromoterapia este o ramura a medicinei alternative ca oricare alta. Ea foloseste proprietatile medicinale ale uleiurilor esentiale produse din plante, fie reiterand procedeele traditioale din antichitate (Egipt, Italia, India si China), fie aplicand concluziile celor mai recente studii.

Chimistul francez Rene-Maurice Gattefosse a inventat termenul de aromoterapie in 1937, cand a asistat la vindecarea cu ajutorul uleiului de levantica a unor arsuri ale pielii.

Astazi, aromoterapia este practicata pe scara larga in aproape toata lumea. Ea este adesea integrata in tratamentele holistice si este folosita in tratamentele spa, cu produse precum lumanari si uleiuri de masaj.

Cateva exemple utile:

Uleiul de busuioc - este indicat mai ales in caz de oboseala sau astenie, deoarece combina efectul de relaxare cu cel de revitalizare si chiar cu cel de stimulare.

Uleiul de lamaie - este indicat celor cu consecinte in urma traiului sedentar, deoarece are o aroma care confera prospetime, limpezime si claritate, creand o stare de destindere asociata cu buna dispozitie.

Uleiul de portocala - produce o stare de satisfactie, multumire, de intimitate si usureaza somnul. Atentie: abuzul creaza obisnuinta si diminueaza efectul.

Uleiul de lavanda - calmeaza tensiunile nervoase si favorizeaza trecerea gradata catre starea de somn. Acest ulei este indicat mai ales femeilor, avand o aroma rafinata, diafana. Reda starea de confort femeilor aflate la menopauza.

Uleiul de trandafir - folosit in doze mici confera o stare placuta de confort, inlatura tensiunea psihica si musculara, creeaza o predispozitie spre reverie. Este probabil cea mai rafinata aroma cu efect relaxant.

Uleiul de brad si cel de pin - transmit vigoare, confera un sentiment de siguranta si stabilitate. Sunt recomandate celor slabiti si fara vlaga. Revigoreaza potenta la barbati.

Atentie la contraindicatii!

Majoritatea uleiurilor esentiale nu au alta contraindicatie decat aceea de a respecta dozajul prescris de furnizor (produsele se gasesc in farmacii). Supradozarea poate fi periculoasa.

Este suficient sa amintesc de parfumul de crin, placut, imbietor, care da senzatia de fericire. In cantitate mare, mai ales in timpul somnului, poate fi letal. In perioada romantica, era "la moda" sinuciderea domnisoarelor dezamagite cu parfum de crin. Adormeau fericite si nu se mai trezeau niciodata.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#aromoterapie, #uleiuri aromatice intrebuintari curative, #uleiuri aromatice sanatate, #aromoterapie sanatate , #stiri sanatate