Boli din colectivitatile de copii: ce trebuie sa stie parintii

Advertorial
Luni, 16 Septembrie 2019, ora 15:30
16246 citiri
Boli din colectivitatile de copii: ce trebuie sa stie parintii
foto: pixabay.com

Revenirea copiilor in institutiile de invatamant - crese, gradinite, scoli, licee - se asociaza cu inmultirea anumitor patologii specifice varstei. Iata care sunt cele mai raspandite boli in randul copiilor din colectivitati si cum pot fi evitate.

Potrivit medicilor, infectiile acute respiratorii, bolile infecto-contagioase (bolile copilariei) si enterocolitele se numara printre cele mai numeroase afectiuni in scoli si gradinite.

Infectii acute respiratorii

Toamna debuteaza cu un intreg cortegiu de infectii acute respiratorii in randul copiilor: de la simplul guturai pana la gripa, faringita, laringita, amigdalita, care uneori se complica prin sinuzita, otita sau bronho-pneumonii. Majoritatea (circa 80%) sunt cauzate de virusuri.

Manifestarile clinice ale acestor boli sunt mai zgomotoase in randul copiilor de varste mici, ca urmare a imaturitatii sistemului imunitar si a cailor aeriene mult mai mici care se pot inflama si obstrua cu usurinta. Simptomele sunt comune tuturor virusurilor: febra, modificarea starii generale, secretii nazale, dureri in gat, tuse.

Este foarte important de stiut pentru parinti ca aceste infectii nu se trateaza cu antibiotice. Tratamentul cu antibiotice nu are niciun efect asupra virusurilor care cauzeaza infectii respiratorii. In schimb, antibioticele favorizeaza aparitia rezistentei microbiene, dezechilibreaza flora intestinala, perturba sistemul imunitar.

In bolile virale, tratamentul este, in general, simptomatic (antipiretice, antiinflamatoare, decongestionante nazale etc.). Dar este important sa mergeti la medic pentru diagnostic si tratament corect.

Bolile copilariei

Cele mai intalnite boli ale copilariei sunt: varicela (varsatul de vant), rujeola (pojarul), rubeola (pojarelul), oreionul, scarlatina, boala gura-mana-picior, roseola infantum, eritemul infectios (boala obrajilor palmuiti), tusea convulsiva.

Aceste boli sunt, de obicei, foarte contagioase si se raspandesc cu usurinta in grupurile de copii. Se transmit pe calea aerului, prin contactul direct sau inhalarea secretiilor nazo-faringiene eliminate de pacientul infectat.

Odata ce copilul a avut una din aceste afectiuni, organismul capata imunitate si nu mai risca sa faca boala a doua oara. De aceea, se spune ca e bine sa faci bolile copilariei la timpul lor. La maturitate, simptomele si complicatiile sunt mult mai agresive.

O caracteristica comuna a bolilor copilariei este eruptia, motiv pentru care se mai numesc si boli eruptive. Doar ca eruptia are trasaturi distinctive in cazul fiecarei boli. In varicela, eruptia se prezinta sub forma unor vezicule (basicute), care se usuca treptat si apar cruste.

Eruptia din rujeola apare sub forma unor placarde (pete) rosiatice, mai intai la nivelul gatului, fetei, apoi se extind pe trunchi, iar in gura apare semnul Koplik. In rubeola, eruptia este minora, cu leziuni mici, abia vizibile.

Scarlatina are o eruptie rosiatica, mai ales la nivelul obrajilor si pliurilor cutanate, in jurul gurii si nasului nu sunt leziuni, pielea este palida. Boala gura-mana-picior este caracterizata prin eruptie la nivelul palmelor si talpilor. In boala obrajilor palmuiti, eruptia este, asa cum arata si denumirea, la nivelul fetei.

Alte simptome comune ale bolilor copilariei sunt febra, starea generala afectata, dureri in gat, umflarea ganglionilor (in scarlatina, oreion). Tratamentele trebuie urmate la indicatiile medicului.

Enterocolitele

Copiii se pot imbolnavi de enterocolite din cauza enterovirusurilor sau rotavirusurilor transmise in colectivitati, mai ales daca nu-si spala corect mainile dupa folosirea toaletei si inainte de masa. Enterocolita poate fi si bacteriana, cauzata de consumul unor alimente contaminate cu Salmonella, E. Coli, Shigella etc. Un tip de enterocolita parazitara este infectia cu giardia (giardioza), o afectiune frecventa la cei mici.

In enterocolita, atat intestinul subtire, cat si colonul se inflameaza, ceea ce determina tulburari digestive precum: scaune diareice, greata, varsaturi, dureri de burta, febra.

Pericolul principal il reprezinta deshidratarea, mai ales in cazul copiilor de varsta mica. De aceea, daca varsaturile si diareea sunt foarte dese si nu permit hidratarea si hranirea copilului, trebuie mers la medic.

Sfaturi pentru a proteja sanatatea copiilor

Medicii recomanda parintilor sa aplice urmatoarele masuri, in orice perioada a anului, nu doar in timpul scolii sau gradinitei:

- Invatati copilul sa respecte regulile de igiena personala: spalatul mainilor inainte de masa, dupa folosirea toaletei, dupa suflarea nasului, la venirea acasa si in orice situatie se impune. Invatati-l sa foloseasca batiste din hartie si sa le arunce imediat la cos dupa folosire, sa stranute si sa tuseasca acoperindu-si gura si nasul cu pliul cotului, nicidecum cu palma.

- Nu duceti copilul in colectivitate atunci cand este bolnav.

- Aerisiti frecvent locuinta, indiferent de anotimp.

- Evitati aglomeratiile urbane, centrele comerciale, spatiile inchise de joaca pentru copii in perioade de epidemie.

- Spalati fructele si legumele sub jet de apa si preparati hrana in conditii de igiena si siguranta.

- Asigurati-va ca alimentatia copilului este sanatoasa, bogata in vitamine si minerale. Aveti grija sa se odihneasca suficient si sa aiba un program zilnic adaptat varstei si nivelului sau de dezvoltare.

- Limitati timpul pe care copilul il petrece utilizand telefonul, tableta, laptopul sau consola de jocuri. Incurajati-l sa practice o forma de activitate fizica, sa faca miscare in aer liber, sa aiba relatii de prietenie cu alti copii.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#boli colectivitati copii, #sfaturi sanatate copii , #stiri sanatate