Ce poti face pentru a-ti proteja articulatiile

Luni, 04 Octombrie 2010, ora 18:08
2522 citiri
Ce poti face pentru a-ti proteja articulatiile

Articulatiile sunt situate in locurile din corp in care se intalnesc doua oase, avand rolul de a permite si inlesni miscarea acestora. Ele au diferite forme si marimi insa toate se pot deteriora, ajungandu-se pana la artrita.

Pentru a mentine articulatiile sanatoase cat mai mult timp exista insa mai multe lucruri pe care le poti face, dupa cum arata Discovery Health. In plus, sfaturile de mai jos iti imbunatatesc viata si in cazul in care ai deja probleme cu articulatiile.

1. Fii atent la cum stai cand lucrezi

Daca ai un serviciu care iti cere sa stai pe scaun in cea mai mare parte a timpului, asa cum din ce in ce mai multi oameni au, nu iti lasa scaunul prea jos. Cu cat este mai aproape de sol, cu atat articulatiile de la genunchi si solduri vor fi mai solicitate de fiecare data cand te ridici sau te asezi. In principiu, coapsele ar trebui sa fie paralele cu podeaua (poti chiar sa folosesti un suport pe care sa iti sprijini picioarele).

De asemenea, cand scrii, nu tine scaunul prea departat astfel incat sa fii nevoit sa stai cocosat pentru a ajunge la tastatura. Cu cat este mai apropiat de birou si deci de calculator, cu atat vei sta mai drept.

2. Ai grija la postura

Corpul uman se poate indoi si chiar contorsiona in diverse feluri insa, atunci cand esti in miscare si nu este nevoie sa te apleci (cand mergi spre exemplu, cand stai de vorba cu cineva), este important sa stai drept.

Umerii, soldurile si genunchii ar trebui sa fie trei puncte unite de o linie imaginara dreapta. Mentinand cat mai des o postura corecta sistemul osos si cel muscular vor functiona mai bine, punand mai putina presiune pe articulatii.

3. Fii echilibrat atunci cand faci efort

Daca muncesti intens pentru mult timp, fortand limitele articulatiilor, vor avea de suferit. Mai ales atunci cand simti deja un disconfort la nivelul acestora, in timpul unor activitati fizice, ia o pauza pentru a le odihni putin.

Totodata, nu este bine nici sa te odihnesti prea mult, deoarece vei avea acea senzatie de intepenire. De preferat ar fi sa te misti cateva minute la fiecare ora pe care o petreci stand pe scaun sau in pat (in afara de somn, evident).

4. Rasfata-te

Straduieste-te sa iti faci timp pentru ca, din cand in cand, sa stai mai mult in cada, relaxandu-te in apa calda. Poti chiar sa tii dusul in dreptul articulatiilor principale si sa lasi apa sa curga mai mult timp pentru a da un plus de mobilitate.

De asemenea, masajul are un rol foarte important in mentinerea sanatatii articulatiilor. Cel profesional este cel mai indicat, insa, in cazul in care nu ti-l permiti, iti poti masa singur articulatiile. Si acupunctura ajuta, deoarece se crede ca stimuleaza eliberarea de endorfine, substante care au si rolul de a ameliora durerea.

5. Foloseste mai mult articulatiile mari

In timpul unor miscari uzuale incearca sa protejezi articulatiile mici si sa le folosesti mai mult pe cele mari. Spre exemplu, cand cari o sacosa grea tine-o aproape de corp pentru ca greutatea sa fie distribuita mai mult si astfel sa creeze mai putina presiune asupra degetelor si bratului. Atunci cand ridici ceva apleaca-te indoind mai mult genunchi si soldurile, si mai putin coloana vertebrala.

6. Mananca sanatos

Cu cat ai mai putine kilograme in plus, cu atat articulatiile sunt mai putin solicitate. Cand cobori scarile spre exemplu, genunchii tai suporta o greutate de pana la cinci ori mai mare decat cea a corpului.

Ai grija sa oferi organismului cat mai des nutrientii de care are nevoie: acizi grasi omega-3 (somon, sardine, nuci), calciu (lactate, broccoli, spanac, etc.), vitamina D (formata in special prin expunerea la soare timp de aproximativ 15 minute zilnic), si altele.

7. Intinde-ti articulatiile

Pentru a se mentine sanatoase cat mai mult timp acestea au nevoie si de intinderi la capacitatea maxima. Cu alte cuvinte, nu te limita doar la miscarile pe care le faci zilnic deoarece acestea reduc in timp mobilitatea.

Straduieste-te sa petreci cateva minute in fiecare zi intinzand atat cat suporti (fara sa apara durere) toate articulatiile (degetele, incheieturile de la maini, umerii, genunchii, gleznele, etc). Fiecare intindere ar trebui sa dureze cinci-zece secunde.

8. Adapteaza-ti pretentiile la varsta

Oricat ai vrea sa nu recunosti acest lucru, inaintarea in varsta isi pune amprenta asupra tuturor functiilor organismului, si implicit asupra articulatiilor. De aceea este important sa reusesti sa iti adaptezi asteptarile la varsta pe care o ai si sa nu faci vreun exces de zel incercand sa tii pasul cu cei mai tineri. Fa miscare, dar obisnuieste-ti corpul treptat cu efortul fizic.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#articulatii, #sfaturi mentinere articulatii, #sfaturi protectie articulatii, #cum protejezi articulatiile, #articulatii sanatoase , #stiri sanatate