Cinci feluri in care dragostea iti face bine

Marti, 22 Martie 2011, ora 19:54
3284 citiri
Cinci feluri in care dragostea iti face bine
Foto: Arhiva

Dragostea este unul dintre medicamentele naturale la care avem acces gratuit pe intreg parcursul vietii. Stiinta inca incearca sa descopere cateva dintre beneficiile pe care aceasta le are asupra sanatatii noastre, fizice sau mintale.

IQ crescut

Un partener un pic mai inteligent decat celalalt are darul de a creste, in timp, dupa 14 ani, inteligenta celuilalt, dupa cum a aratat o cercetare citata de Reader's Digest.

Cele mai rezistente cupluri sunt acelea in care partenerii sunt de inteligenta si educatie apropiata, la fel de flexibili si cu responsabilitate sociala similara.

Tineti-va de mana pentru ameliorarea stresului

O alta cercetare a aratat ca, in afara de sentimentul de caldura si apropiere dintre parteneri, acest gest amelioreaza stresul. In cadrul studiului au fost scanate creierele femeilor carora li s-a spus ca vor fi usor curentate. S-a observat ca atunci cand erau tinute de mana de partener, stresul a fost ameliorat, in sensul ca creierul lor a raspuns mai putin intens la aceasta amenintare.

Mai ales femeile aflate in relatii foarte stranse au beneficiat cel mai mult de pe urma strangerii de mana.

Macar un sarut pe zi, pentru o mai buna functie cerebrala

Sarutul duce la secretarea hormonului numit oxitocina, care apropie doi oameni, insa scade si nivelul cortizolului, hormon al stresului.

In plus, cercetatorii au descoperit ca atunci cand ne sarutam, activam aproape jumatate din nervii cranieni ce afecteaza functia cerebrala. Toate informatiile senzoriale - mirosul, caldura pielii partenerului, gustul si felul in care ii simtim buzele - ajung la creier, spre deliciul neuronilor care creeaza noi si noi conexiuni.

Tine fotografia celuilalt pe birou

In cadrul unui alt studiu, s-a aratat ca atunci cand privim fotografia celuilalt, mai ales in primele stadii ale iubirii, in creier se activeaza o parte asociata cu placerea si recompensa, dar si cu concetrarea si motivatia.

Aceeasi regiune este activata atunci cand un dependent de cocaina isi primeste doza, ceea ce inseamna ca sentimente similare ii inunda pe cei doi, numai ca in primul caz chimicalele sunt naturale si furnizate de creier.

Tensiune mai mica

Simpla prezenta a celuilalt, uneori chiar si in compania altora, are darul de a scadea tensiunea. Chiar si atunci cand cei doi nu vorbesc, doar petrec timp in aceeasi incapere, indiferent ca citesc, se uita la TV sau navigheaza online.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#dragoste sanatate, #dragoste beneficii, #dragoste hormoni, #oxitocina stres, #dragoste drog creier , #stiri sanatate