Cum afecteaza poluarea plamanii copiilor

Miercuri, 21 Martie 2012, ora 17:49
5077 citiri
Cum afecteaza poluarea plamanii copiilor

Copiii si tinerii care cresc intr-un mediu poluat sunt afectati din punct de vedere al sanatatii, deoarece lipsa aerului curat nu permite plamanilor sa se dezvolte la capacitatea normala, releva un studiu din SUA.

Plamanii se dezvolta cel mai mult la tineri intre 10 si 18 ani. La varsta majoratului fetele au plamanii complet dezvoltati, iar baietii trebuie sa mai astepte cativa ani pentru a atinge capacitatea pulmonara maxima. Functia pulmonara ramane stabila in timpul vietii de adult si se diminueaza la persoanele in varsta, informeaza Familiprix.

Cercetatorii americani au incercat sa evalueze efectele poluarii in procesul de maturizare al plamanilor. Aproape 2.000 de copii au fost urmariti de la varsta de 10 ani pana la cea de-a 18-a aniversare, in 12 comunitati din sudul Californiei. Au fost masurate nivelul capacitatii pulmonare, cat si nivelul poluarii din orasele in care locuiau copiii.

Este vorba de cel mai lung studiu efectuat pana astazi, prin care s-a incercat sa se dovedeasca efectele poluarii asupra sanatatii copiilor.

Capacitate pulmonara scazuta

Rezultatele studiului au demonstrat ca tinerii care au trait intr-un mediu foarte poluat se confrunta cu un risc de cinci ori mai mare de a avea o capacitate pulmonara scazuta, comparativ cu cei de aceeasi varsta, care locuiesc in zone mai putin poluate. Capacitate pulmonara scazuta inseamna ca persoana respectiva are cel mult 80% din capacitatea pulmonara normala pentru varsta respectiva.

Desi studiul s-a efectuat in California, rezultatele lui se pot extinde la toate zonele urbane, deoarece agentii poluanti studiati imbacsesc aerul tuturor marilor orase.

Cum este afectata sanatatea

Efectele pe termen scurt sunt racelile mai frecvente decat in mod obisnuit. Pe termen lung, creste riscul aparitiei unor probleme grave de ordin respirator si cardiovascular.

Un deficit al capacitatii pulmonare va avea un impact pe parcursul intregii vieti. Exista putine modalitati de a corecta o slabiciune a plamanilor capatata in copilarie. De aceea, acest studiu incearca sa atraga atentia asupra faptului ca ameliorarea calitatii aerului face bine in primul rand copiilor si tinerilor, ceea ce este un lucru extrem de important.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, trei milioane de persoane mor anual din cauza poluarii atmosferice, ceea ce reprezinta 5% din cele 55 de milioane de decese anuale inregistrate in lume.

Canicula accentueaza poluarea

Poluarea aerului este prezenta in toate marile orase si se agraveaza mult in zilele calduroase. Daca locuiti intr-un oras poluat este recomandat sa limitati activitatile desfasurate afara si mai ales pe cele ale copiilor in orele caniculare ale zilei. Activitatile fizice intense implica o frecventa respiratorie crescuta, iar cantitatea de poluanti care patrunde adanc in plamani va fi mai mare.

Pentru joaca copiilor, pentru activitatile in aer liber, trebuie alese orele racoroase ale diminetii si serii. Copiii nu ar trebui sa se joace in vecinatatea marilor artere rutiere, ci in parcuri si zone verzi. Benefice copiilor sunt drumetiile din vacante si de la sfarsit de saptamana in zonele cu aer curat din afara oraselor.

Noi reguli privind reducerea poluării în UE. Cetățenii afectați de calitatea aerului vor putea fi despăgubiți
Noi reguli privind reducerea poluării în UE. Cetățenii afectați de calitatea aerului vor putea fi despăgubiți
Parlamentul European a adoptat miercuri, 24 aprilie, acordul politic provizoriu la care s-a ajuns cu ţările UE privind noi măsuri de îmbunătăţire a calităţii aerului în UE, astfel încât...
Dovada că poluarea ucide: „Românii au o speranță de viață mai mică decât media europeană”
Dovada că poluarea ucide: „Românii au o speranță de viață mai mică decât media europeană”
Poluarea a devenit o problemă ce nu mai poate fi amânată, asta pentru că efectele ei produc tot mai multe boli, reduc speranța de viață sau conduc chiar la moarte. Potrivit unui raport al...
#poluare sanatate, #efecte poluare copii, #copii efectati poluare, #poluare plamani, #boli poluare , #stiri sanatate