Krokodil: Drogul care mananca din consumatori

Joi, 23 Iunie 2011, ora 22:21
8555 citiri
Krokodil: Drogul care mananca din consumatori

Rusia are cei mai multi consumatori de heroina din lume - pana la 2 milioane, potrivit estimarilor neoficiale -, dintre care 30.000 mor in fiecare an, in timp ce altii ajung la inchisoare sau contacteaza HIV si hepatita C.

Desi eforturile autoritatilor de a opri fluxul de heroina afgana in Rusia au inregistrat un succes limitat, iar pretul de strada al drogului a crescut, depedentii care nu isi permit o noua doza sunt amenintati de un monstru si mai terifiant, unul care ii roade pana la os.

E vorba de krokodil (in limbaj de strada) sau dezomorfina (in limbaj stiintific), un opiaceu sintetic mult mai puternic decat heroina, ce se obtine in urma unui lant complex de reactii chimice si de amestecuri pe care consumatorii le opereaza dupa ureche.

Depedendentii de heroina din Rusia au invatat cum sa-l prepare acum cativa ani, iar consumul sau a inceput sa creasca intr-un ritm sustinut in ultimele luni. Daca pretul unei doze de heroina se situeaza intre 20 si 70 de euro, dezomorfina poate fi preparata din pastile pentru dureri de cap pe baza de codeina, ce costa in jur de 2 euro per cutie, si cu ajutorul unor ingrediente casnice disponibile si ele pe piata la preturi mici.

Drogul saracilor

Krokodil este un drog al saracilor, iar efectele sale sunt ingrozitoare, scrie The Independent. Substanta si-a primit numele de la reptila, pentru ca ingredientele sale toxice fac pielea solzoasa si putrezesc carnea pana la os. Daca utilizatorii rateaza vena, abcesul se instaleaza instant. Unii dintre ei refuza sa mearga la spital si se injecteaza pana cand nu mai reusesc sa se miste, putrezind pana la moarte.

La nivel general, in jur de 5% dintre consumatorii de droguri din Rusia sunt pe krokodil si alte droguri "home-made", ceea ce inseamna in jur de 100.000 de oameni. Dezomorfina cauzeaza cea mai puternica dependenta, care este si cel mai greu de tratat.

Durerea fizica dispare la 10 zile de la incetarea consumului in cazul heroinei, insa poate dura si o luna in cazul substitutului sau mai puternic si este insuportabila - consumatorii care vor sa se lase de krokodil sunt injectati cu tranchilizanti extrem de puternici doar pentru a nu lesina din cauza durerii.

Consumatorii, identificati dupa miros

Dependentii de dezomorfina pot fi identificati usor prin mirosul pe care il emana, un iz de iod care li se infiltreaza in haine si care nu dispare decat daca acestea sunt arse. Presedintele Dmitri Medvedev a cerut ca site-urile care explica cum se poate prepara krokodil sa fie inchise, insa nu a cerut si interzicerea pastilelor din care se obtine drogul.

Luna trecuta, un purtator de cuvant al ministerului sanatatii din Rusia a declarat ca s-a discutat ca tabletele cu codeina sa fie obtinute doar pe baza de reteta, insa a fost imposibil ca masura sa fie adoptata rapid. Unii sustin ca asta s-ar datora lobby-ului facut de companiile farmaceutice.

Citeste mai multe despre Krokodil: Drogul care mananca din consumatori pe Think Outside the Box.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Krokodil drogul saracilor, #droguri Rusia, #droguri facute acasa, #drog home made , #stiri sanatate