Tot mai multi barbati isi fac operatie de ... sani

Miercuri, 03 August 2011, ora 14:01
7717 citiri
Tot mai multi barbati isi fac operatie de ... sani

Pare de necrezut, dar, anul trecut, clinicile americane au inregistrat 18.256 operatii de sani efectuate la barbati.

Ritmul barbatilor operati la san este in continua crestere, ceea ce sugereaza ca, la sfarsitul lui 2011, s-ar putea ca peste 20.000 barbati sa apeleze la asemenea operatie, cunoscuta sub denumirea de gynecomastie, informeaza Cleveland.com.

Domnilor, fiti atenti la sanii dvs

Doctorul Gabriel Chiu, specialist in chirurgie plastica la Robinson Memorial Hospital din Revenna (SUA) a aratat presei ca 20% dintre pacientii sai sunt barbati.

Acest procent, crescut mai ales in ultimii ani, se explica pe de o parte prin faptul ca, in epoca noastra, barbatii sunt mai preocupati de corpul lor decat in trecut, iar pe de alta parte prin faptul ca a crescut numarul homosexualilor.

O a treia categorie, redusa ca numar, se refera la cei nevoiti sa se opereze din motive strict medicale.

In SUA, gynecomastia se situeaza pe locul trei in ierarhia operatiilor estetice, fiind in crestere cu cel putin 3% pe an. Presa este informata ca 32% din aceste proceduri se fac in nord-estul tarii si indeosebi la Boston.

Pretul unei operatii variaza intre 5.000 si 7.000 USD si este integral suportat de client, nefiind acceptat prin casele de asigurari.

Doctorul Daniel Medaly, de la Metrohealth Medical Center din Cleveland a explicat presei ca sunt doua categorii de barbati care solicita gynecomastia: obezii si cei carora li se formeaza sani, ca urmare a unor dezechilibre hormoale, cauzate adesea chiar de medicamente (steroizi, sau chimioterapice).

Fireste, exista si a treia categorie, a celor care apeleaza la medicina pentru o conditie fizica si mai deosebita decat cea pe care deja o au.

Mamele sa-si duca baietii la doctor

Specialistul de la Metrohealth Medical Center apreciaza ca riscul dezvoltarii sanilor la barbati, risc existent inca din nastere, este mai frecvent decat am banui. La 25% din adolescenti, el ar putea fi descoperirt la timp, pentru a nu se ajunge la operatie.

Din pacate rareori mamele se gandesc sa se prezinte cu adolescentul la medic, pentru un control de rutina in aceasta zona, delicata.

De altfel, majoritatea cazurilor de operatii plastice sau estetice la adulti sunt urmare a faptului ca acestei probleme nu i s-a acordat nicio atentie in copilarie sau in adolescenta.

In multe tari, cei afectati isi duc pe umeri inconvenientul intreaga viata. In SUA, totusi, multi din ei au hotarat - mai devreme sau mai tarziu - sa ia taurul de coarne, nu numai in problema cresterii sanilor, ci in toate aspectele estetice cu care se confrunta.

Statistica SUA arata ca interventiile medicale, in domeniul estetic si plastic, se prezinta astfel la nivelul anului 2010:

- Liposuctie (specifica obezilor si celor cu exces de tesut adipos) - 37.183 cazuri.

- Rinoplastie (corectarea formei sau anatomiei nasului) - 30.099 cazuri.

- Blefaroplastie (chirurgia pleoapelor) - 20.675 cazuri.

- Gynecomastie (reducerea sanilor masculini) - 18.256 cazuri.

- Otoplastie (modelarea urechii) - 10.849 cazuri.

Barbatii nu sunt scutiti de cancer la san

Sub aspect medical, gynecoplastia ridica o problema mai deosebita decat altele. Exista barbati care fac cancer la san, asemanator cu femeile, si care trebuie operati, tot asemanator lor.

Ba chiar se pare ca operatie de cancer la san, in cazul barbatilor, ii pune medicului probleme mai multe si mai complicate decat in cazul femeilor. Ca urmare, in America, unii chirurgi nici nu opereaza "pe barbati", preferand sa-i dirijeze spre clinici cu experienta in domeniu.

Pentru ca sa nu intre barbatii nostri in panica, este bine sa stim totusi despre cancerul de san masculin ca este incomparabil mai rar intalnit decat cel feminin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Gynecomastie sani barbati, #operatie sani barbati , #stiri sanatate