Traista-ciobanului, o planta ce regleaza circulatia sangelui

Sambata, 21 Aprilie 2012, ora 09:55
81892 citiri
Traista-ciobanului, o planta ce regleaza circulatia sangelui

Nici nu se topeste bine zapada ca traista-ciobanului si apare grabita peste tot pe unde gaseste o bucatica de pamant, pe drumuri, campii, pamanturi intelenite, ogoare paraginite, santuri, povarnisuri, dar mai ales, in rondurile de flori si straturile cu zarzavat timpuriu, de unde este smulsa cu ciuda si asta pentru ca foarte putini ii stiu calitatile terapeutice. Este o planta cu origini europene dar care s-a extins cam peste tot in lume.

In functie de zona geografica, traista-ciobanului, pe numele stiintific Capsella bursa-pastoris, se mai numeste si arior, buruiana-de-friguri, coada-pisicii, pasatel, pascuta, pastele-cailor, punga-babei, punga-popii, pungulita, rapan, straita-popii sau tasculita.

Frunzele de la baza plantei seamana foarte mult cu cele de papadie. Traista- ciobanului are o inaltime de 20, 30 de cm si infloreste din martie pana in noiembrie. Are flori mici, de un alb murdar, asezate sub forma de ciorchine, si fructele sub forma de inimioare care, la pipait, amintesc de pielea fin prelucrata.

Datorita caracterului ei hemostatic, la inceputuri, planta se recomanda mai ales femeilor in perioada ciclului, ceaiul, din care se consuma zilnic doua, trei cesti, fiind recomandat in toate tipurile de hemoragii, nazale, stomacale, intestinale si in metroragii - hemoragii uterine nereguiate. In cazul ranilor la care sangele nu se mai opreste, infuzia de traista-ciobanului are un efect hemostatic imediat.

In cazul menstruatiilor abundente, se beau, zinic doua cesti de ceai timp de opt, zece zile inainte de venirea ciclului. Peste o lingurita cu varf de planta bine uscata si maruntita se toarna o cana de apa fierbinte si se lasa la infuzat cateva minute. Ceaiul se recomanda si la pubertate pentru reglarea ciclului.

De asemenea, ceaiul se recomanda si in timpul menopauzei, cate doua cesti zilnic, pe parcursul a patru saptamani, cu pauza de trei saptamani si iar patru saptamani de ceai.

Ca si vascul, traista-ciobanului este o planta medicinala care regleaza circulatia sangelui. De aceea, se recomanda atat in hipertensiune cat si in hipotensiune arteriala, cu rezultate dintre cele mai bune. Se beau cate doua cesti de ceai pe zi si tratamentul se intrerupe cand se normalizeaza circulatia sangelui.

In caz de sani inflamati si durerosi la femei care alapteaza se pot face cataplasme. Se pun frunze de planta proaspata, dupa ce au fost inmuiate in apa fierbinte, intre doua bucati de tifon si se aplica pe sani.

Tinctura de traista-ciobanului se prepara acasa, umpland o sticla sau un borcan cu planta proaspata, taiata marunt, peste care se toarna rachiu de secara sau de fructe si se lasa la macerat timp de 14 zile, la soare sau langa o sursa de caldura. Se filtreaza si se pastreaza la rece, in sticle mici, inchise la culoare. Tinctura se foloseste timp de doi ani de la data la care a fost planta culeasa.

Intern, tinctura se foloseste in angina pectorala, insuficienta cardiaca compensata, ateroscleroza, hipertensiune si hipotensiune arteriala, diaree, dureri de stomac, dismenoree, ciclu abundant, hemoragii interne, litiaza renala. Se ia cate o lingurita, de trei, patru ori pe zi, duluata in putina apa.

Sa avem sanatate!

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#plantele primaverii, #traista ciobanului hemostatic, #traista ciobanului tensiune arteriala, #traista ciobanului menstruatii abundente , #stiri sanatate
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Multumim frumos , doamna Silvia !